clear sky
20°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић о Рашићу, Куртију и одласку у Тирану

02.12.2022. 12:16 13:13
Пише:
Извор: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Након састанка са Оливером Вархељијем, председник Србије Александар Вучић изнео је своје ставове о актуелној политичкој ситуацији на Косову и Матохији, односно чињеници да је Аљбин Курти за министра у тзв, косовској влади поставио Ненада Рашића.

„Све што сам рекао о Рашићу и Ради Трајковић мислим и данас, Курти има право да у владу уведе кога хоће, моје питање је засто лажеш да су то представници Срба, шта је следеће?“, рекао је Вучић.

Додао је да ну није проблем да још једном размотри одлуку о присуству Србије на састанку у Тирану.

„Став премијеке Брнабић и Вархељија је да је важно да Србија буде тамо, донећемо одлуку у наредним данима“, оценио је Вучић

Навео је да су Срби на северу КиМ близу одлуке да више никог не пусте на север, те да је ситуација узаврела.

Током викенда одлука о одласку у Тирану

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да му је европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеј, али и премијерка Ана Брнабић, рекли да треба да иде на Самит о Западном Балкану у Тирану.

„Данас је Вархеји, као доказани пријатељ Србије рекао „мораш да присуствујеш и кажеш тамо пред свима шта имаш“. Ја сам рекао да сам већ све рекао“, пренео је Вучић на конференцији за медији,свој став поводом синоћње поруке да неће ићи у тирану на самит ЕУ Западни Балкан.

Казао је да је причао и са премијером Брнабић и да она исто мисли да би требало да присуствује Самиту. „Нисам још донео одлуку. Током викенда ћу је донети“, рекао је он додајући да шта год уради биће критикован.

Ситуација међу Србима узаврела, нико неће више да трпи Куртијев терор

 Председник Александар Вучић изјавио је данас да зна да је ситуација код Срба на КиМ узаврела, јер људи више неће да трпе терор Аљбина Куртија, као и да су Срби јужно од Ибра близу одлуке да напусте косовске институције, а Срби са севера близу одлуке да више никог не пусте да уђе на север.

"Све ври, људи то не могу да трпе више. Нико неће више да трпи Куртијев територ, само што нико то неће да чује. Ако је ово био начин да ме чују, онда сам добру ствар урадио за свој народ и земљу", истакао је Вучић на заједничкој конеференцији за медије са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером  Вархељијем.

 Казао је да је упознао Вархејија са нашим виђењем на КиМ и подсетио га шта се све дешавало до сада. "Само да видите како је када све то ставите на гомилу и која је позиција српског народа и зашто је рекао све што је рекао. И ни за једну реч се нисам покајао, за све што сам рекао јуче и о Куртију, Рашићу и Трајковићевој. Можда је требало да користим дипломатски језик, али да ли би нас ико чуо шта се све збивало од почетка године да нисам наступио на такав начин", казао је Вучић. Подсетио је да је у јануару био референдум да се Србија изјасни да има

Нема заобилажења санкција Русији преко територије Србије

Преко територије Србије нико не може да заобилази санкције које је ЕУ увела Руској Федерацији и Србија реагује и санкционише такве покушаје, јер јој никакав екстрапрофит није потребан, захваљујући сопственој довољно снажној економији, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је након састанка са европским комесаром Оливером Вархеијем, пренео да је разумео његове примедбе по питању усаглашавања спољне политике Србије са ЕУ, али га је и обавестио да преко територије Србије нико не може да заобилази санкција Русији.

“Ми се не бавимо криминалном, не бавимо се зарађивањем на било чијој муци током рата, нити нам је потребан екстрапрофит. Имамо снажну економију и јавне финансије да се о себи бринемо, и уз подршку ЕУ, немамо других већих проблема”, рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија увек реаговала када је долазило до реескпорта робе, и да су наши надлежни органи учествовали у привођењу оних који су радили на заобилажењу сакнција против Русије. Вучић је изразио захвалност и поштовање према ЕУ за сваку врсту подршке, а посебно финансијске и помоћи у знању, додајући да никада није крио захвалност грађана Србије пореским обвезницима Уније, који издвајају значајна средства за развој наше земље.

“Зато сам посебно срећан због ових споразума о финансијској подршци до 2027.године”, рекао је Вучић. Пренео је и да је са Вархеијем разговарао о подршци у области енергетике, још једном се захваливши за најављену кључну буџетску помоћ од 165 милиона евра, до краја ове године, коју је приликом недавне посете најавила и председница ЕК Урсула фон дер Лајен.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Антисрпски однос ЕУ, Курти изабрао Србе квислинге

Вучић: Антисрпски однос ЕУ, Курти изабрао Србе квислинге

01.12.2022. 19:06 19:36
Ђурић: Циљ именовања Рашића понижење Срба на КиМ

Ђурић: Циљ именовања Рашића понижење Срба на КиМ

02.12.2022. 09:33 09:40
Рашић узео Раду Трајковић за саветницу

Рашић узео Раду Трајковић за саветницу

01.12.2022. 14:30 14:32