overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Октобарска награда Града Сомбора додељена Владимиру Сабадошу

21.10.2022. 22:11 22:15
Пише:
Извор: sombor.rs

СОМБОР: Поводом прославе 78. годишњице од када је Сомбор ослобођен у Другом светском рату, у Великој сали зграде „Жупаније“ традиционално је одржана свечана академија.

Дан ослобођења суграђанима је, како се наводи на сајту Града, испред локалне самоуправе честитала заменица градоначелника Љиљана Тица, која је истакла важност неговања сећања на све хероје и жртве Другог светског рата.

Наша је дужност и обавеза да Дан ослобођења града славимо, да говоримо о ужасима Другог светског рата како би нове генерације знале за страхоте које су се тада догодиле, са основним и јединим циљем – да не дозволимо фашизму да се понови! Зато сви ми, као појединци и као заједница, морамо младима да пренесемо поруку да су се наши преци са тешком муком борили и да захваљујући њиховој храбрости и одлучности да кажу не највећем злу које је историја видела, ми данас имамо слободу, поручила је заменица градоначелника, а присутне је поздравио и председник СУБНОР-а Сомбор Петар Грабеж.

У присуству бројних гостију на свечаној академији традиционално је уручена Октобарска награда града Сомбора, а ово значајно признање за животно дело припало је Владимиру Сабадошу. 

Владимир Сабадош је рођен 5. августа 1959. године у Руском Крстуру. Основну школу је похађао у Руском Крстуру и Сомбору, у коме живи од 1971. године. Средњу пољопривредну школу завршио је у Сомбору, а на Пољопривредном факултету у Новом Саду дипломирао је први у својој генерацији 1982. године.

Само две недеље након завршеног факултета запослио се у PP „Кљајићево“ у коме је радио до 1988. године када је засновао радни однос у ДП „Агроинститут“ у коме четири године касније, 1992. постаје директор, а на том месту из исте канцеларије, успешно води ову организацију пуних 30 година. Временом је ДП „Агроинститут“  трансформисан у Пољопривредну стручну службу „Сомбор“ која је проглашена најбољом пољопривредном стручном службом у целој Србији.

Током свог радног века Владимир Сабадош предано ради на унапређењу пољопривреде и увођења нових сорти и биљних врста на територији не само Града Сомбора, већ целокупног Западнобачког округа.

Као директор PSS „Сомбор“ радио је на реализацији пројеката ЕУ и УСАИД од којих су најзначајнији: отварање Едукативног центра за пољопривреднике 2014. године и пројекат „Јачање капацитета фитосанитарног сектора у области признавања биљних сорти укључујући и овлашћене организације“ из 2022. године.

Такође, члан је Националног тима за препород села Србије, а са својим тимом сарадника припремио је капиталну монографију „Земљиште, пољопривреда и рурални развој Града Сомбора“.

Као стечајни управник дао је значајан допринос консалидацији пољопривредних предузећа „Клас“ у Светозар Милетићу, као и „Агродунав“ у Каравукову, која су данас успешна предузећа која пласирају своје производе како у земљи, тако и у иностранству.

У младости се аматерски бавио фотографијом и филмом као члан Фото-кино клуба „Рада Крстић“ из Сомбора и из те области је освојио више признања.

За његове пословне успехе увек су му најснажнији ослонац били Супруга Светлана и син Саша.

Својим радом и деловањем Владимир Сабадош је дао немерљив допринос развоју пољопривреде Града Сомбора.

На свечаној академији додељене су и захвалнице за активан допринос очувању успомене на жртве Другог светског рата и ослобођење Сомбора 21. октобра 1944. године:  првом секретару Амбасаде Руске Федерације Игору Киселеву, Амбасади Републике Бугарске у Београду, члану Месног одбора СУБНОР-а Горња Варош Милки Маријановић, члану Месног одбора СУБНОР-а Селенча Ђорђу Куртешанину, Удружењу српско-руског пријатељства, Асоцијацији жена Републике Србије Сомбор, Покрету ратних ветерана Сомбор и Удружењу ратних војних инвалида града Сомбора.

Свечаност Дана ослобођења Сомбора улепшали су наступили ученика Музичке школе „Петар Коњовић“ и ученика Гимназије „Вељко Петровић“.

Аутор:
Пошаљите коментар
У Сомбору енергетски ваучери за социјално угрожене грађане

У Сомбору енергетски ваучери за социјално угрожене грађане

18.10.2022. 11:33 11:35