Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Oktobarska nagrada Grada Sombora dodeljena Vladimiru Sabadošu

21.10.2022. 22:11 22:15
Piše:
Izvor: sombor.rs

SOMBOR: Povodom proslave 78. godišnjice od kada je Sombor oslobođen u Drugom svetskom ratu, u Velikoj sali zgrade „Županije“ tradicionalno je održana svečana akademija.

Dan oslobođenja sugrađanima je, kako se navodi na sajtu Grada, ispred lokalne samouprave čestitala zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica, koja je istakla važnost negovanja sećanja na sve heroje i žrtve Drugog svetskog rata.

Naša je dužnost i obaveza da Dan oslobođenja grada slavimo, da govorimo o užasima Drugog svetskog rata kako bi nove generacije znale za strahote koje su se tada dogodile, sa osnovnim i jedinim ciljem – da ne dozvolimo fašizmu da se ponovi! Zato svi mi, kao pojedinci i kao zajednica, moramo mladima da prenesemo poruku da su se naši preci sa teškom mukom borili i da zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odlučnosti da kažu ne najvećem zlu koje je istorija videla, mi danas imamo slobodu, poručila je zamenica gradonačelnika, a prisutne je pozdravio i predsednik SUBNOR-a Sombor Petar Grabež.

U prisustvu brojnih gostiju na svečanoj akademiji tradicionalno je uručena Oktobarska nagrada grada Sombora, a ovo značajno priznanje za životno delo pripalo je Vladimiru Sabadošu. 

Vladimir Sabadoš je rođen 5. avgusta 1959. godine u Ruskom Krsturu. Osnovnu školu je pohađao u Ruskom Krsturu i Somboru, u kome živi od 1971. godine. Srednju poljoprivrednu školu završio je u Somboru, a na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je prvi u svojoj generaciji 1982. godine.

Samo dve nedelje nakon završenog fakulteta zaposlio se u PP „Kljajićevo“ u kome je radio do 1988. godine kada je zasnovao radni odnos u DP „Agroinstitut“ u kome četiri godine kasnije, 1992. postaje direktor, a na tom mestu iz iste kancelarije, uspešno vodi ovu organizaciju punih 30 godina. Vremenom je DP „Agroinstitut“  transformisan u Poljoprivrednu stručnu službu „Sombor“ koja je proglašena najboljom poljoprivrednom stručnom službom u celoj Srbiji.

Tokom svog radnog veka Vladimir Sabadoš predano radi na unapređenju poljoprivrede i uvođenja novih sorti i biljnih vrsta na teritoriji ne samo Grada Sombora, već celokupnog Zapadnobačkog okruga.

Kao direktor PSS „Sombor“ radio je na realizaciji projekata EU i USAID od kojih su najznačajniji: otvaranje Edukativnog centra za poljoprivrednike 2014. godine i projekat „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“ iz 2022. godine.

Takođe, član je Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, a sa svojim timom saradnika pripremio je kapitalnu monografiju „Zemljište, poljoprivreda i ruralni razvoj Grada Sombora“.

Kao stečajni upravnik dao je značajan doprinos konsalidaciji poljoprivrednih preduzeća „Klas“ u Svetozar Miletiću, kao i „Agrodunav“ u Karavukovu, koja su danas uspešna preduzeća koja plasiraju svoje proizvode kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

U mladosti se amaterski bavio fotografijom i filmom kao član Foto-kino kluba „Rada Krstić“ iz Sombora i iz te oblasti je osvojio više priznanja.

Za njegove poslovne uspehe uvek su mu najsnažniji oslonac bili Supruga Svetlana i sin Saša.

Svojim radom i delovanjem Vladimir Sabadoš je dao nemerljiv doprinos razvoju poljoprivrede Grada Sombora.

Na svečanoj akademiji dodeljene su i zahvalnice za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora 21. oktobra 1944. godine:  prvom sekretaru Ambasade Ruske Federacije Igoru Kiselevu, Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu, članu Mesnog odbora SUBNOR-a Gornja Varoš Milki Marijanović, članu Mesnog odbora SUBNOR-a Selenča Đorđu Kurtešaninu, Udruženju srpsko-ruskog prijateljstva, Asocijaciji žena Republike Srbije Sombor, Pokretu ratnih veterana Sombor i Udruženju ratnih vojnih invalida grada Sombora.

Svečanost Dana oslobođenja Sombora ulepšali su nastupili učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ i učenika Gimnazije „Veljko Petrović“.

Autor:
Pošaljite komentar
U Somboru energetski vaučeri za socijalno ugrožene građane

U Somboru energetski vaučeri za socijalno ugrožene građane

18.10.2022. 11:33 11:35