Детелинарска пијаца јефтина, а празна
Чињеница је да цене по пијацама, специјализованим продавницама и маркетима широм града непрестану расту, а приметна су поскупљења одређених производа и на дневном нивоу.
Јасно је да куповна моћ из дана у дан слаби, па се потрошаћи из набавке враћају са све празнијим цегерима. Након што је екипа „Дневника” обишла градске пиљарнице, посетила је и Детелинарску пијацу, а разлике у ценама производа и више су него уочљиве.
Ова пијаца је у јутарњим часова била прилично празна. Осим што на неким тезгама није било робе, запажен је и мали број посетилаца. То су углавном вишегодишње и вишедеценијске муштерије, које су пажљиво одабрале трговце код којих редовно набављају потребне намирнице.
Цене јабука у пиљарницама крећу се од 140 до 150 динара по килограму, док је на Детелинарској пијаци ова воћка јефтинија за 20 до 30 динара. Цене лимуна, банана и шљива су једнаке. Лимун и банане коштају 250, а шљиве 140 динара по килограму. Naranyе у пиљарници могу да се набаве за 320, а на пијаци за 250 динара. Када је реч о крушкама, уочава се велика разлика у цени, па у продавници стају од 230 до 280, док су на пијачној тезги свега 160 динара. Црно и бело грожђе кошта од 200 до 300 динара. Како продавци у пиљарницама откривају, јуче је било за 50 динара јефтиније, а цена му је нагло скочила јер тешко опстаје на ниским температурама. Мандарине су на пијацама јефтиније за 20 до 30 динара него у пиљарницама, где стају 270 динара.
Уколико желимо да пазаримо поврће попут белог лука, љуте паприке, шаргарепе или першуна, једнако ћемо их платити на оба места. Главица белог лука је 30 динара, комад љуте паприке од 25 до 30, килограм шаргарепе од 90 до 100, а першуна од 280 до 300 динара. Распон цена белог кромпира шири је у пиљарницама и креће се од 130 до 170 динара, док је на готово свим пијачним тезгама на Детелинари око 120 динара. Црвени кромпир на оба места кошта око 120 до 130 динара. Цене краставца и купуса разликују се за 10 до 20 динара. Краставац је око 200, а купус око 80 динара. Црни лук је у продавници 90, а на пијаци 100 динара. Разлика у цени карфиола је велика. Пијачни продавци га цене 200 динара, док је у пиљарници чак 300. Све врсте паприке, од бабуре до шиље, на пијаци су 220 динара, док је у пиљарници бабура 200, а рога 300 динара. Броколи на Детелинарској пијаци кошта 260 динара, док је у пиљарници за чак 90 динара скупљи, а слична разлика је и у цени парадајза. Јефтинија опција је 220, а скупља 300 динара.
Новосађани који редовно пазаре на Детелинарској пијаци углавном су задовољни, јер купују код продаваца чији је квалитет робе проверен, а осим тога, тврде да је и у време поскупљења ова пијаца остала приступачна. Мирјана Србуловић открива да на овде пазари 50 година и да је и више него задовољна односом цене и квалитета.
- Куповала сам и на другим пијацама: Рибљој, Футошкој и Сателитској, али ова је најбоља и најјефтинија - каже она. - Воће и поврће је квалитетно, домаће, а цене су приступачне. Понекад свратим у маркет или пиљарницу, али их најчешће избегавам, јер су прескупи.
Весна Миливојевић открива да купује само на одређеним тезгама, а цена је толико и не интересује, јер, како каже, пазари производе у малим количинама, па поскупљења на пијаци и не осети у великој мери.
Продавци су махом незадовољни продајом, а прогнозирају да ће бити и горе. Продавачица З. А. навела је неколико узрока слабљења пијачног промета. Сматра да су им муштерије преузели маркети у којима је воће и поврће јефтиније, а квалитет гори.
- Ми овде продајемо само домаћу и свежу робу, док у маркете стиже из иностранства и из хладњача - каже она. - Дошло је такво време да нико више не гледа квалитет, битно је само да су ниске цене. Викендом је продаја боља, али ни викенд није што је био. Радно време пијаце, такође, не одговара купцима. Не можемо да радимо по цео дан, а суграђани се враћају с посла око 17 часова.
Продавачица Б. Д. истиче да продаја никада није била гора. Људи, како каже, имају све мање новца, па мање и купују, а производе су уништиле временске непогоде. Након дугих суша, уследили су кише и лед, па је воће и поврће махом труло и оштећено.
Текст и фото: Д. Клашња