light rain
13°C
25.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0749
usd
105.3116
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: У Прагу ћу дати пристојан одговор на притиске

06.10.2022. 13:16 14:07
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

ПРАГ: Председник Србије Александар Вучић стигао је у Прашки замак, где се данас одржава први састанак Европске политичке а њега је, као и остале званичнике, дочекао председник Владе Чешке Петр Фиала.

Вучић је обраћању новинарима изјавио да у Праг долази чистог образа да се није уплашио оних који прете Србији због неувођења санкција Србији и да ће његов одговор европским лидерима бити пристојан, одговоран, озбиљан и далекосежан.



На питање да ли може доћи до потпуног прекида пореговора због неувођења санкција Русији, он је одговорио „не, зашто би, јел'' мислите зато што Хрватска инсистира на томе?.



"Много успеха вам зелим по том питању не свађам се ни сам ким само објашњавам најљубазније мој одговор ће бити пристојан одговоран, озбиљан, далекосежан", рекао је Вучић.



Он је додао да је Хрватска, тиме што је довела до тога да Србија не буде изузета од санкције на увоз руске нафте, само ради свој посао који је започела 1941. године.



Вучић је, казао да је одавно познато да ће ЕУ увести ову врсту санкција,да је та одлука донета много таније, али да смо ми тражили да та норма буде изузета и дерогирана за западни балкан и србију .



„А онда су се комшије похвалиле да су заслужни за то да није дошло до дерогације норме за опште увођење санкције увоза руске нафте чиме неке земље ЕУ јесу изузете као Бугарска и Хрватска, а неки други попут Србије не. Хрватска ради свој посао који ради више деценија, наше је да нађемо одговор на то“, поручио је он.



Казао је да су неки измислили његову изјаву, и поновио да не криви Хрватску, јер она ради свој посао, све оно што ради од 1941..



„Ништа променило није. Нека раде свој посао, нека наставе. Што се нас тиче говорићу о одређеним дубинским, стратешким и важним далекосежним одлукама“, најавио је он.



Вучић је, на полемику хрватских новинара, поновио да не криви Хрватску, и упитао како им је пала на памет НДХ.



„Ми ћемо морати да се снађемо на други начин, да платимо већу цену. Што се тиче увођења санкција нисте ви из Хрватске ти који ћете да водите политику Србије, њу ће водити грађани Србије преко слободно изабраних представника а против свих који мисле да могу да намећу своју вољу. Веома сам поносан да је Србија слободна земља, и да сама доноси одлуке“, нагласио је он.

Брнабић: Нису увели санкције Русији, већ Србији

БЕОГРАД: То што је Хрватска тражила да се заустави допремање руске нафте Србији преко нафтовода Јанафа, у оквиру новог пакета санкција ЕУ Русији, отворени је акт непријатељства Хрватске према Србији и заправо представља увођење санкција Србији, а не Русији, рекла је данас премијерка Србије Ана Брнабић.



Брнабић је за Танјуг ту одлуку оценила као скандалозну, а према њеним речима, једина могућност коју Србија у том случају има је куповина нафте преко других извора.



"Та нафта је најмање 20 одсто скупља него руска, због чега су и донели одлуку из ЕУ да изузму неке од својих чланица из тога, зато што су проценили да ће то имати огроман негативни утицај на чланице. Очигледно по захтеву Хрватске, која је то сама рекла, Србију нису изузели. То значи да нам директно избијају из џепа стотине милиона евра, кад кажем нама мислим на грађане и привреду Србије”, поручила је премијерка.



Брнабић указује на то да је та одлука показала лицемерје, јер државе чланице које су изузет, имају, како наводи, огромну финансијску подршку Уније.



"Они кажу да су те државе изузете да не би додатно осиромашиле. Са друге стране, то је директан ударац на Србију и као да сте увели Србији санкције. Ако погледате где све Русија извози нафту, нису они овим пакетом увели санкције Русији, она ће наставити да продаје своју нафту широм света. Они су увели санкције Србије и то, као што смо чули, на експлицитан захтев Хрватске”, рекла је председница Владе.



Појашњава да у документима, у која су имали увид током јучерашњег дана, постоји дерогаторни механизам по коме се и Србија искључује, а што су, како Брнабић каже, они и очекивали и о чему је било приче.



"Међутим, Хрватска је условила да Србија не сме да се искључи, и они су тиме употребили нафтовод који смо и ми градили, јер је то нафтовод старе Југославије. Искористили су нафтовод за политичке уцене и обрачуне. Све оно што ЕУ говори да Русија ради - да користи енергетику у политичке сврхе, да је несигуран и небезбедан партнер, да је несигуран произвођач, све то су они овим урадили нама. Срамотна одлука", закључује Брнабић.

Пленковић: Може нафта, али не руска

ПРАГ: Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас у Прагу коментаришуци реакције из Београда на хрватску улогу о забрани увоза руске нафте преко јадранског нафтовода да Србија не може у оваквим околностима да седи на две столице, као и да Србија може да добије нафту преко Хрватске, али не руску.



Пленковић је на питање хрватске новинарке да прокоментарише жестоке реакције које стижу из Србије због вести да је Хрватска излобирала да се Србији онемогући увоз, рекао да их је тек сада видео, и оценио да су у питању "прилично бурне и беспризорне реакције са стране Србије, нарочито медија".



"Ја сам сад у задња три месеца највећи устаса у Србији. Сад смо прешли из таблоида у ове под знацима навода мало озбиљније медије”, рекао је Пленковић новионарима по доласку на самит у Праг.



Додаје да ствари треба рећи онакве какве јесу.



“То је став свих цланица ЕУ. Друго, Србија у оваквим околностима не мозе седети на две столице. Не мозе бити земља која ће доћи овде и разговарати о Европској перспективи, а не поштовати ни једну санкцију према Русији”, истиче Пленковиц.



Пленковић додаје да сву нафту која треба Србији, а зели је довести у Србију путем Јадранског нафтовода мозе преузети осим руске.



На питање да ли је председник Србије Александар Вучић тражио неки билатерални састанак да би се решила криза рекао да за сада нема такву информацију.



"Вучић је оптужио Хрватску. Он увек то ради, али нека се мало боље распита. Има пуно земаља које нису виделе никакву потребу за дерогацијом. Дакле, да је угрожена Србија у погледу нафте, да људи неће моћи да раде, да ће економија бити на коленима, да грађани неће имати бензин за аутомобиле, то је друго питање. Имамо ситуацију да ће Србија имати јефтину руску нафту која ће доћи у хрватске луке, па ће Србија због дила са Путином имати јефтинију нафту а ми цемо бити некакве корисне будале", приметио је Пленковић.



А на питање како коментарише изјаву премијерке Ане Брнабић, да Хрватска ради исту ствар од 1941. године, каже да је то ненормална реторика која долази из Србије, како каже, "да ли од Вучица, Брнабић или од њихових трбухозбораца, таблоида".



"Ја сам први пут доживео ове године да сам главни усташа у Хрватској. Да је ово најусташкија влада Хрватсле. То наравно сви у хрватској потврђују. Нароцито десницари у Хрватској. За њих смо антихристи, комунисти Југословени, а за ове смо ваљда усташе.



То је једна реторика ван свих оквира и ван сваке памети", сматра Пленковић.



Он је додао да Србија треба да поштује режим санкција ЕУ.



"Србија може куповати нафту од било кога, нафта може доћи у Хрватску и отићи у Хрватску. И у осталом било је пуно земаља које су потив тога и нек питају Европску комисију засто се није залагала за супротно. Ми смо овде принципијални, постујемо резим санкција јер сматрамо да није нормално да Русија врси агресију на Украјину да тамо људи гину, да се људи протерују , да имате хуманитарну кризу да се прети чак и нуклеарним оружјем… Може нафта, али не руска", закључио је Пленковић.

Аутор:
Пошаљите коментар