Култура паб квиза опстаје дуже од деценије
НОВИ САД: Култура паб квиза броји већ више од деценије откако је заживела на нашим просторима. Концепт ове врсте осмишљен је у циљу алтернативног доживљаја квиза као и споја забаве, дружења и провере знања и има своје поклонике.
У опуштеној пријатељској атмосфери, екипе од по неколико чланова се окупљају у предвиђеном кафићу у договорено време. Питања су обично подељена у неколико категорија: опште знање, историја, географија, филм, музика, спорт, а неретко се појављују и потпуно нове области. Победник квиза је екипа која у коначном пласману освоји највише бодова. На крају вечери се додељују разноврсне награде високо рангираним такмичарима.
Имали смо прилику да недавно присуствујемо квиз надметањима у нашем граду. Кафе квиз окупио је љубитеље оваквог формата на Штранду у „Шпиц” бару. Аутор и водитељ је Никола Костић, познатији као Ли Мен.
- Први сам у Србији и вероватно најстарији квиз мастер, односно квиз монстер - рекао је Костић. - У децембру ће бити 11 година од првог одржавања овог квиза у локалу „Шемрок”.
Колевка паб квиза је у Енглеској, где је Ли Мен и живео. Током периода који је провео у Лондону, успео је из прве руке да се упознао са иновативним садржајем. Истиче да је за њега ово, такође, сцена, те да прави комбинацију стендапа, di-yejinga и стандардних квизова. Поред неколико различитих категорија формулације питања и одговори, за све присутне приређен је комплетан угођај комичним наступом квиз мастера и сјајним одабиром музике, специјално за обожаваоце трвђег звука.
Учесници се смењују током година, квиз посећују различити профили личности, а старосна граница не постоји, од професора у пензији до tinejyera. Такође су присуствовали и победници „Слагалице” и „Потере”, али Ли Мен објашњава да је скроз другачије кад си на паб квизу у екипи и сам у ТВ емисији.
- Изненађен сам омладином која добро познаје нашу историју - говори Костић. - Дугогодишњи учесници традиционално посећују квиз, а увек има и нових чланова који се радо враћају на сваки наредни.
Награде се додељују засебно за сваку категорију, како Ли Мен појашњава, обично се своде на иће и пиће, док је главна била новчана. Конкретно, у издању које се одржавало у „Шпиц” бару, било је 13 квизова ове сезоне и екипе су се бориле за крајњу главну награду, рафтинг Таром, коју је освојила постава Синдикат свеопште праксе (SSP), а грађани се могу забавити уз исти овај концепт и у кафићу „Стинг”.
Новосадска сцена испуњена је многобројним разноликим паб квизовима, међу којима је и „Слагалица уживо„ која је за кратко време побрала симпатије квизаша. Почетак овог формата повезује се са такмичењем студената преко Фејсбук апликације Слагалица у згради Ректората, а пре годину и по дана је званично угостио учеснике у кафићу. Организатори Стефан Дивљан и Лука Радовић поручују да нису класичан паб квиз искључиво концепта - питања и одговори, већ да има разних изазова, те да је циљ дружење и редовно окупљање једном или два пута недељно уз занимљиву активност.
- Поента је да уживају у ревијалном обрачуну у знању и добром проводу, наводи Дивљан. Квиз који је одржан у кафићу „Sećer&Soul” је структуиран из више делова, пре свега познатих игара из култног квиза Слагалица, укључене су и додатне категорије, попут бонус питања. Овим поводом окупљају се различите генерације истих интересовања.
- Концепт је опуштен, јако сам поносан што нас је заједно са породицом посетио професор са Факултета техничких наука који ми је предавао, а наравно студенти су редовни, срећни смо што се сви осећају пријатно, поручује Радовић. Стефан Дивљан наглашава да више форсирају врсту питања где екипа мора стварно да комуницира између себе како би дошли на идеју тачног одговора.
Сагласни су са Ли Меном око награда, углавном бирају места на којима такмичари могу лепо да се проведу или нешто поједу и попију, те истичу да су захвални на поверењу пријатеља и спонзора Слагалице уживо.
Поред општих квизова који обухватају широк спектар области, у граду се одржавају и тематски квизови, специјализовани за одређени филм, серију, музичку групу, жанр музике и томе слично. Домаћи паб квизови су све посећенији, квалитет истих се мењао и надограђивао током година што је резултирало њиховој експанзији.
Н. Јовић