broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Студенти у потрази за становима, Грбавица и Лиман најпожељнији

05.09.2022. 11:37 11:40
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Потрага студената и школараца за смештајем у нашем граду одавно је почела. Интересовање је све веће, а како наводе у агенцији “Уна Некретнине”, почело је још од јула месеца, док је потражња, као и сваке године, већа од понуде.

Када се на сајту појави стан, исти дан се и изда - кажу у агенцији. - Много је и клијената на чекању. Како одмиче август и долази септембар, очекује се да ће интересовање знатно да порасте. Студенти који планирају да станују сами углавном траже гарсоњере, а запажа се и велико интересовање за једноипособне и двособне станове, којих тренутно има мање у понуди. Тада простор и трошкове дели више студената.

За унајмљивање гарсоњере од око 30 метара квадратних, како откривају у поменутој агенцији, потребно је издвојити од 200 до 270 евра, док се у неким другим агенцијама цене гарсоњера крећу и до 350. Понекад буде и јефтинијих, које коштају од 180 до 190 евра, али су то углавном неусловни станови с намештајем лошег квалитета и у зградама старе градње. Поред станарине ту су и режије. Цене информатике у таквим становима су до 50 евра.  Када урачунамо и трошкови за струју и интернет, укупан износ сеже и до 400 евра. Ако узмемо у обзир да по уласку станодавци захтевају депозит у висини кирије, док агенције провизију који износи 50 одсто од укупне цене, за најам је првог месеца потребно бар 500 евра.

Родитељи су спремни да дају све од себе како би својим академцима обезбедили што боље услове за боравак и студирање, те често имају и посебне прохтеве. Најбитније им је, како наглашавају у агенцији, да се станови налазе у близини факултета, па је највеће интересовање за градска насеља као што су Грбавица и Лиман. Осим локације, пожељно је да станови не буду у сутерену, да су модерније опремљени, као и да градња буде нова. Пошто је заинтересованост за станове тог типа велика, често студент или школарац не добије смештај какав је желео.

Уколико се осврнемо на прошлогодишње цене станова, минималан износ који се идвајао за гарсоњере био је око 150 евра, што значи да је њихова цена порасла бар за 50 евра.

Као узрок слабе понуде већих станова и раста цена кирија у агенцији “Уна некретнина” наводе, пре свега, велику најезду странаца.

- Осим што у Нови Сад сваке године долази много студената и радника, од априла ове године дошло је и много странаца - кажу у агенцији. - Досељавају се из Русије и Украјине, али и других држава. Како долазе већином с породицама, интересују их и већи станови, а спремни су и да издвоје више новца од наших људи. За двособан стан радници и досељеници из других крајева Србије могу да издвоје до 350 евра, док су странци спремни да дају и 450. Њихов долазак је знатно дигао цене...

У односу на ове износе, цене смештаја у студентским домовима су готово симболичне, иако ће оне бити нешто више од следеће школске године… Станарина за домове прве категорије је 1.860 динара, а за оне друге категорије 1.430 динара. Цена оброка у студентској мензи за студенте “на buyеtu” износе 40 за доручак, 72 за ручак и 59 динара за вечеру. Ценовник исхране за самофинансирајуће студенте је нешто другачији, па доручак кошта 105, ручак 225, а вечера 185 динара. Како би студент користио услуге мензе потребно је да изради студентску картицу, што кошта 2.200, као и да купи жетон за 1.000 динара.

Међутим, како су нагласили у новосадском Студентском центру, увек се за боравак у домовима јави много више студената него што смештајни капацитет може да подржи, те сваке године од 800 до 1.000 њих остане без места. Чак и они који задовољавају све услове због велике конкуренције приморани су да нађу стан, а њихови родитељи морају да издвајају велике суме новца.

Д. Клашња

Аутор:
Пошаљите коментар