light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Русија, Иран и Турска усвојили заједничку изјаву о Сирији

19.07.2022. 21:34 00:05
Пише:
Извор: Фонет/АП

МОСКВА: Председници Русије, Ирана и Турске усвојили су данас заједничку изјаву о ситуацији у Сирији, рекао је председник Руске Федерације Владимир Путин.

"Усвојена заједничка изјава поново је потврдила посвећеност јачању трилатералне сарадње између Русије, Ирана и Турске у интересу постизања одрживе нормализације ситуације у Сиријској Арапској Републици", рекао је Путин, преносе РИА Новости.



У заједничком документу се наводи да се сиријска криза може решавати само дипломатским путем и да само сиријски народ може да реши ситуацију у својој земљи на основу Резолуције 2254 Савета безбедности УН.



Москва, Анкара и Техеран су размотрили промене које су се десиле од последњег састанка и нагласили релевантност формата Астана.



Русија, Иран и Турска осудили су у данашњој заједничкој изјави текуће израелске нападе на Сирију, укључујући и нападе на цивилне циљеве и одбацили покушаје стварања нове реалности "на терену" потврдивши појединачно своју одлучност да се боре против терориста који делују под различитим именима.



Председници Путин, Ердоган и Раиси критиковали су све једностране незаконите санкције Сирији и детаљно размотрили ситуацију у Идлибу уз договор да наставе са напорима усмереним ка нормализацији ситуације у том делу Сирије.



Коментаришући завршну изјаву и сам самит, ирански председник Раиси је рекао да су све три стране потврдиле своју посвећеност очувању територијалног интегритета Сирије, а руски лидер је приметио да су легитимне власти повратиле контролу над већим делом земље.



Путин, Ердоган и Раиси су такође позвали међународну заједницу да повећа подршку земљи кроз обнову инфраструктуре у Сирији у којој оружани сукоби бесне још од 2011. године.



Наредна, 19. рунда разговора на високом нивоу у формату Астана биће заказана до краја године, а договорено је да наредни самит буде одржан у Русији.



Преговори у Нур Султану, познатији као формат Астана по некадашњем називу Нур Султана, главног града Казахстана, трају од 2017. године, а у јануару 2018. године у Сочију је одржан Конгрес сиријског националног дијалога, који је био први покушај од почетка сукоба да се на једном месту окупи широк спектар учесника и преговарача.



Главни резултат конгреса била је одлука о стварању Уставног комитета са седиштем у Женеви, чији је основни задатак припрема уставних реформи.

Путин: Русија подржава суверенитет Сирије

ТЕХЕРАН: Руски председник Владимир Путин рекао је вечерас на трилатералном самиту процеса из Астане са колегама из Турске и Ирана, Реџепом Тајипом Ердоганом и Ебрахимом Раисијем, да је неопходно створити услове да сиријски народ изабере пут развоја без спољног мешања, истичући да Русија полази од принципа суверенитета и територијалног интегритета земље.



Путин је приметио значајно смањење нивоа насиља у Сирији и почетак политичког и дипломатског процеса.



‘‘Важно је да су Сиријци показали спремност да преговарају, траже и проналазе консензус и решења о приоритетним питањима која се односе на будућу структуру њихове суверене државе“, рекао је Путин, преносе РИА Новости.



Према његовим речима, неопходно је обезбедити несметан приступ Сиријаца хуманитарној помоћи и укључити у то друге чланице међународне заједнице.



Позвао је и на трајни прекид тероризма у Сирији и указао на "деструктивну политику Сједињених Амерчких Држава" у тој земљи.



Он је истакао да посебно забрињава стање на територијама које не контролишу сиријске власти.



‘‘Видимо да из ових региона извиру стварне претње криминалом, екстремизмом, сепаратизмом. Томе у великој мери доприноси деструктивна политика западних држава на челу са САД“, поручио је Путин.



Он је позвао колеге из Турске и ирана да наредни самит процеса Астане буде одржан у Русији.



Формат или процес Астане је платформа формирана након низа састанака припадника различитих организација сиријске опозиције у Астани, како се некада звала казахстанска престоница Нур Султан.

Раиси: САД што пре да напусте Сирију и тај део Б.Истока

ТЕХЕРАН: Америчке трупе морају да напусте Сирију и тај део Блиског истока што је пре могуће, поручио је данас председник Ирана Ебрахим Раиси на почетку трилатералног самита са председницима Русије Владимиром Путином и Турске Тајипом Ердоганом, посвећеног решењу кризе у Сирији.



"Неопходно је да америчке снаге што пре напусте регион, укључујући Сирију", рекао је Раиси и оценио да је нелегално присуство америчких снага фактор дестабилизације у региону, преносе РИА Новости.



Ирански председник је оптужио САД за крађу ресурса из Сирије, укључујући и нафту, а такође је осудио израелске нападе на територију Сирије.



Он је оценио да "сиријска криза нема војно решење" и изразио уверење да је неопходно одржати и даље развијати формат Асатане који се, како је навео, "показао као делотворан".



"После скоро 11 година од почетка рата у Сирији, Иран је и даље уверен да је једини начин да се криза у Сирији реши политички. Војни кораци не само да нису излаз, већ ће довести и до погоршања ситуације", упозорио је Раиси.



Председник Ирана је поручио да би о судбини Сирије требало да одлучује сиријски народ, без уплитања страног фактора, уз снажно присуство сирјске армије која би чувала интегитет земље.



Формат Астане је платформа формирана након низа састанака припадника различитих организација сиријске опозиције у Астани, како се некада звала казахстанска престоница Нур Султан.

Ердоган: Курдска милиција настоји да подели Сирију



АНКАРА: Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да курдска милиција Јединице народне одбране (YPG) уз страну подршку предузима кораке да подели Сирију и указао да би сиријском народу користило да се ослободи Радничке партије.



Говорећи у Техерану на трилатералном састанку посвећеном Сирији, са лидерима Русије и Ирана, Ердоган је изјавио да види да Русија и Иран разумеју забринутост Турске за безбедност, поручивши да речи нису довољне, преноси Ројтерс.



Председник Турске је рекао да ће се борба Турске против припадника различитих милиција и Радничке партије, коју сматра терористичком организацијом, наставити упркос противљењу Русије и Ирана, и без обзира ко их подржава.



Анкара је од 2016. године спровела четири војне операције у северној Сирији и заузела стотине квадратних километара сиријске територије углавном циљајући Радничку партију, наводи Ројтерс.

Аутор:
Пошаљите коментар