broken clouds
11°C
26.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9975
usd
111.6175
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србија се спрема за такмичење кулинарске елите

09.07.2022. 14:50 14:57
Пише:
Фото: Ilustracija/pixabay.com

БЕОГРАД: Председник Кулинарске федерације Србије Зоран Мишковић изјавио данас је да ће наша репрезентација учествовати у новембру на Светском купу у Луксембургу, који је једно од три најважнија кулинарска такмичења у свету.

Он је у изјави за Танјуг рекао да ће наш тим састављен од 20 чланова бити једна до 10 репрезентација које ће учествовати на овој престижној манифестацији и то у две категорије: ресторан нација и бифе.



"За категорију ресторан нација се припремају пређело, јело и дезерт. Спрема се 60 оброка на тему импровизације свадбе или сличне прославе. Тим је пет сати у боксу, а судијски жири прати читав процес од припреме намирница до припреме јела. Жири у сваком тренутку може да узме неколико тањира кад се износи поруџбина и оцењује квалитет јела", објаснио је Мишковић.



Навео је да се бодују хигијена, припрема јела, изглед тањира, укус јела и на основу збира бодова се проглашава победник.



Мишковић је открио да се у категорији бифе оцењују припрема бифе стола, квалитет фингерфуда, свечане плате, пређела, јела и дезерта, укључујући ситне колаче.



Он је рекао да је наше кулинарство већ примећено у свету, јер је 14 српских ресторана уврштено у Мишленов водич.



"Још нико није добио Мишленову звездицу, међутим то што су доспели у водич значи да ће Мишленови инспектори сваке године долазити да провере да ли се одржавају стандарди квалитете хране и услуга и то им је мотив више да буду још бољи. Свака звездица носи озбиљан труди и тимски рад", напоменуо је Мишковић.



Он је честитао колегама чији ресторануи су уврштени у овај престижни светски кулинарски водич.



"То значи да су њихов ресторан и кувари који у њима раде у истом рангу као и ресторани у Паризу, Лондону и Њујорку. Значи да је то нова слика Србије у угоститељству", закључио је Мишковић.

Пише:
Пошаљите коментар