clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Хроничне болести и трудноћа: Интернистички преглед док се чека беба

12.04.2022. 12:13 12:16
Пише:
Фото: Dr Rada Tešić/ Genesis

НОВИ САД: Током трудноће може да дође до појаве разних хроничних болести, због чега је неопходно да се обрати пажња на њихове симптоме, као и да свом лекару саопштите све евентуалне промене које приметите на свом организму.

Подаци кажу да су код жена у репродуктивном добу најчешће болести астма, болести штитасте жлезде, повишен крвни притисак, шећерна болест тип 1 или тип 2, гојазност, епилепсија, различите срчане болести, системске болести везивног ткива, наводи др Рада Тешић, интерниста која је сада и део тима за ВТО др Зорице Црногорац и брине се о здрављу трудница..

- Постоје и специфични поремећаји који се јављају у трудноћи и узроковани су трудноћом, попут гестацијске хипертензије, прееклампсије, гестацијског дијабетеса, анемије, опстетричке холестазе, упорног повраћања у трудноћи. Неке од ових болести могу да буду изузетно тешке и по живот угрожавајуће, попут перипарталне кардиомиопатије која настаје у одмаклој трудноћи - казала је је др Тешић.

Због тога би било идеално да се први интернистички преглед уради пре трудноће. Уколико жена одраније има неку болест, потребно је да се пре трудноће јави лекару са којим ће поразговарати о ризицима трудноће.

- То је идеално време да се спроведу додатна испитивања, која касније у трудноћи неће бити могућа, јер се, на пример, ради о процедурама везаним за радиолошке методе. Углавном, тада се разматрају лекови које жена користи и потенцијални ризик по плод, те се лекови евентуално коригују. Приликом преконцепцијског саветовања прави се план даљих прегледа у трудноћи - објаснила је др Тешић.


Каснија трудноћа утиче на срчане болести

Др Рада Тешић наводи да се срчане болести у трудноћи јављају код 0,4 до 4 одсто трудница и у развијеном свету су и даље најчешћи узрок смрти мајке. Са развојем медицине и напредовањем дијагностичких и терапијских, у првом реду хируршких, процедура, значајно су побољшани исходи код особа са урођеним срчаним манама. Померање старосне доби у којој жене остају трудне такође утиче на пораст срчаних болести у трудноћи, попут повишеног крвног притиска.


Нормално је да се у трудноћи јаве неке тегобе, попут отока стопала и потколеница, али се неки симптоми, попут тахикардије, често преклапају са симптомима, на пример, срчане болести у трудноћи.

- Некада је тешко повући линију између нормалног и патолошког у трудноћи само на основу клиничког прегледа, те су потребне додатне лабораторијске анализе и испитивања - наводи др Тешић.

Према њеним речима, интернистички преглед је важан и код жена које немају породичну анамнезу срчаних обољења.

- Саветује се као провера здравља, нарочито трудницама које се одлучују на прву трудноћу после 35. године или оним акоје имају факторе ризика за развој одређених болести и позитивну породичну анамнезу. Трудноћа је стање бројних промена у организму жене који се припрема за трудноћу и порођај. Неретко се за трудноћу каже да представља тест оптерећења, који покаже склоност ка различитим болестима. Узмимо, на пример, трудничку шећерну болест која се по први пут јави у трудноћи, повуче после порођаја. али која је упозорење жени да има повећан ризик од развоја шећерне болести тип 2 касније у животу. Али до ње никада не мора да дође уколико жена схвати озбиљно ово упозорење и предузме на време промене у исхрани и стилу живота - закључила је др Тешић.

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Војвођанско здравље: Хипертензивни синдром у трудноћи носи велике и вишеструке ризике

Војвођанско здравље: Хипертензивни синдром у трудноћи носи велике и вишеструке ризике

22.11.2020. 14:37 14:48