broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Српски и математика намучили осмаке, очекују више у јуну

07.04.2022. 11:52 11:53
Пише:
Извор: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

БЕОГРАД: Око 64.200 ученика осмог разреда из целе Србије 25. и 26. марта полагало је пробни завршни испит, а за београдске ђаке утисци су углавном слични - српски језик и математика били су већи изазови од комбинованог теста.

Они, међутим, очекују да ће у јуну имати боље резултате и уписати жељене средње школе.



Ученик Основне школе "Иван Гундулић" Андреј Мартиновић каже да му је српски био најтежи, иако је по резултатима боље урадио од математике.



"Нисам се ни спремао толико дуго, урадио сам га боље него што сам очекивао. Из српског је било најтеже да се протумачи шта је писац хтео да каже, то је било незгодно, јер има више могућих одговора", рекао је Мартиновић за Танјуг и додао је да је из матерњег језика имао 18,5 бодова од могућих 20.



Његов школски друг Јаков Спремо истиче да је и за њега најтежи био српски језик, док је најлакше попунио комбиновани тест.



"За математику сам се највише спремао, али нисам то најбоље урадио, имао сам 13 поена", рекао је Спремо, коме је геометрија била највећи изазов.



Ученица Анђела Ђоговић поручила је да је задовољна резултатима на пробном завршном испиту и додала да јој је математика била најтежа.



"Задовољна сам јер се нисам припремала, ишла сам са знањем из prеthodnih година", рекла је Анђела, која је почела припреме за завршни испит који ће се одржати 27, 28 и 29. јуна.



И осмакиња Ања Бачко каже да је задовољна резултатима, али да је најтежи за њу био српски језик.



Она очекује да ће завршни испит урадити добро.



Директор школе Иван Ћирић истиче да је пробни завршни испит протекао у нормалним условима, да ће се још анализирати тестови, али да прве процене показују да су ученици урадили просечно.



"Али с обзиром да се ради о пробном завршном испиту, ученици се и не потруде да дају свој максимум. Када буду радили припрему за коначни завршни испит, обратиће се више пажње на оне области које су сада слабије урађене, тако да ће ученици боље и квалитетније урадити завршни испит", сматра Ћирић.



На питање да ли је ове гдоине исти квалитет знања као и prеthodnе, он каже да је врло слично као и раније.



"То је неких 12-13 бодова из математике, а средња оцена комбинованог теста је три од могућа четири бода", рекао је Ћирић који је додао да је двоје од 44 осмака пробни завршни испит полагало код куће.



И ученици београдске Основне школе "Светозар Марковић" поручују да су пробни завршни испит урадили на задовољавајућем нивоу, али да су већа очекивања за тестове у јуну.



Лара Станчев каже да је проба прошла добро, али да јој је математика била најтежа.



"Имали смо добру припрему у школи, а од коначног завршног испита у јуну очекујем да ћу најбоље да урадим српски, очекујем боље резултате", навела је Лара, којој је најтеже било рачунање из математике.



Њен друг Лазар Мажунић сматра да није најбоље урадио овај пробни завршни испит, али очекује да ће боље резултате имати у јуну.



Лазар је од октобра кренуо да се припрема за упис у средњу школу, а волео би да упише Пету београдску гимназију, а полагаће и за ИТ смер у Земунској гимназији.



Пробни завршни испит и за ученика Марка Радојковића је, како каже, прошао солидно.



"Имао сам доста поена у свим предметима, али очекујем да завршни у јуну буде много бољи и упишем школу коју желим", рекао је Марко и додао да је све "по мало било тешко".



Са припремама из математике и српског језика кренуо је још од почетка школске године, па Марко очекује да ће имати довољан број поена на крају завршног испита у јуну.



За Уну Кокић проба није била тешка, издвојила би неколико тежих задатака из математике, док из српског језика очекује највише бодова.



"Изгледа ми као да је лакши од математике и комбинованог теста, али ништа није било што не знамо или што нисмо учили. Имала сам довољно времена, завршила сам за 45 минута", додала је Уна која би волела да упише Трећу или Четрнаесту београдску гимназију.



Ученик Филип Смартек истиче да проба није била тежка и да се припрема за посебан пријемни у мају за дизајнерску школу.



"Цео пријемни је био лак, имала су нека питања која треба да се вежбају, али остала питања су била логичка", рекао је Смартек.



Директорка те школе Ивана Оролицки истиче да је пробни завршни испит прошао добро, додајући да су ученици често грешили у правилима попуњавања теста, попут попуњавања одговара хемијском оловком.



"Имају мало тешкоћа у попуњавању идентификационе листе, али све ће то до правог завршног испита да се слегне и указали смо им на пропусте", рекла је Оролицки за Танјуг и истакла да су питања била лакша, односно углавном затвореног.



Она сматра да су олакшани тестови у овом тренутку за ову генерацију позитивна ствар.



"Ипак су се измењени услови рада (за време епидемије) на њих одразили. Неки просечан број поена је око 14 из српскох, 12,5 из математике и 15,4 из комбинованог теста", навела је Оролицки.



Након полагања пробног завршног испита, школе су имали рок од око седам дана да анализирају тестове осмака, како би се заједнички боље припремили за завршни испит, који ће се, због продужетка школске године, одржати 27, 28. и 29. јуна.

Аутор:
Пошаљите коментар