clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Савет за БДП: У јануару раст БДП виши од четири одсто

10.03.2022. 19:19 19:58
Пише:
Извор: Tanjug (Slobodan Miljević)

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић председавала је седници Савета за координацију активности мера за раст бруто домаћег производа (БДП), на којој су анализирани најважнији економски показатељи у свим привредним областима.

На седници је саопштено да је у јануару забележен раст бруто домаћег производа преко четири одсто и да смо на путу да и даље остваримо раст од 4,5 осто у 2022. години.



Константовано да је ланац снабдевања у Србији функционише редовно и да се у последња два дана, у односу на протекли викенд, бележи смањење тражње за основним животним намирницама у просеку за 20 одсто, саопштено је из Владе.



На Савету је речено да пшенице, брашна и кукуруза има у довољним количинама за домаће потребе.



Снабдевеност тржишта јестивим уљем је стабилна, фабрике имају довољне количине уља и за сада се не очекују никакви значајнији поремећаји.



Снабдевање свим врстама деривата нафте је редовно и стабилно, а на бензинским станицама има свих врста моторних горива и продаја се одвија несметано.



Стабилно је и тржиште гаса, као и снабдевање електричном енергијом.



На седници је указано на то да је ситуација у Украјини довела до отежаног пословања одређених компанија, уз последице које се осећају у свим секторима привреде.



Истакнуто је да је изузетно важно водити рачуна о домаћим произвођачима који имају већ унапред потписане уговоре које треба да испоштују, наведено је у саопштењу.

ПКС ће формирати листу алтернативних тржишта

Привредна комора Србије се на седници Савета за координацију мера економске политике за раст бруто домаћег производа обавезала да ће због отежаног пословања са Русијом формирати листу алтернативних тржишта, на која би се евентуално могао омогућити пласман сировина и роба из Србије.



Како је саопштила ПКС, на седници којој је председавала председница Владе Ана Брнабић, закључено је да је макроекономска ситуација у Србији стабилна, али да је кључни изазов инфлаторни притисак због глобалног раста цена енергената и хране.



Макроекономска ситуација у Србији је стабилна, с тим што се у првим месецима 2022. године бележи пад индустријске производње. Очекивана стопа раста БДП-а од 4,4 одсто у првом кварталу ће вероватно бити ревидирана наниже. Настављају се инфлаторни притисци, примарно услед раста цене енергената и хране, закључено је на седници, а наводи ПКС у саопштењу.



Како се додаје, Министарство пољопривреде је саопштило да је стање у пољопривреди стабилно и да је засејана пшеница на већој површини, на уштрб других ратарских култура.



Закључено је да су, иако је рано проценити, метеоролошки услови за пољопривредну сезону добри и да се очекује добар принос житарица, као и да је повећано интересовање пољопривредника за узгајање уљане репице, пренела је ПКС.



Како се наводи, главни проблем пољопривреде је раст цене вештачких ђубрива, а процена је да није реално да се повећаном домаћом производњом обезбеди унутрашња потреба за вештачким ђубривом, већ да се она мора обезбедити кроз увоз са алтернативних тржишта.



ПКС наводи да, и поред данашњих одлука Владе, и даље стоји иза става да је потребно што пре дозволити несметан извоз финалних пољопривредних производа (уља и брашна), а кроз систем квота евентуално ограничити извоз зрна (пшеница и кукуруз).



Како би се стабилизовало снабдевање вештачким ђубривом у дугом року, потребно је што пре покренути процедуре преговарања споразума о слободној трговини са алтернативним тржиштима на Блиском Истоку, наводи ПКС и додаје да је Министарство трговине поздравило иницијативу.



ПКС је упозорила да највише брине пораст цене инпут за грађевинарство и хемијску индустрију и да се проблеми појединачних компанија сада преливају на проблем целе гране и да је стабилност ланца снабдевања могуће постићи уз подршку државе.



Очекује се да ће транзит роба и сировина до Русије преко румунске луке Констанца ускоро бити врло ограничен, могуће и обустављен, наводи ПКС и додаје да је с тога потребно пронаћи алтернативна тржишта на које би било могуће преусмерити део извоза, с тим да постоји проблем релативне висок ниво царина на тим тржиштима.



Истиче се да се ПКС обавезала да формира листу алтернативних тржишта, са пратећим информацијама, на која би се евентуално могао омогућити пласман сировина и роба из Србије.



Седница Савета за БДП је закључена уз напомену да ће се консултације између Владе и ПКС наставити на дневном нивоу, са нагласком да оперативни тимови на нивоу привредних делатности (пословна удружења ПКС и ресорна министарства) наставе информисање чланова Савета за БДП на дневном нивоу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Јавни дуг Србије пао на 51,8 посто БДП-а

Јавни дуг Србије пао на 51,8 посто БДП-а

08.03.2022. 09:57 09:58