overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Украјина из часа у час: Настављамо; Погинуо командант Жога; Бајденово обраћање Русима

05.03.2022. 18:20 23:57
Пише:
Извор: Jutjub/Igor Konasenkov

МОСКВА: „Украјински националисти нису дозволили ниједном цивилу да напусти Мариупољ или Волноваху током данашњег дневног периода затишја”, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков и додао да је руска војска наставила офанзивне операције.

"Ниједан цивил није успео да користи успостављене безбедне коридоре да напусти Мариупољ и Волноваху", истакао је он, пренео је ТАС С.



"Националистичке групе држе становништво ових градова као таоце и користе цивиле као живи штит, рекао је Коношенков.



Додао је да су националистички батаљони искористили период затишја да се прегрупишу и консолидују позиције.



"С обзиром да украјинске стране нису желеле да изврше утицај на националисте или да продуже период затишја, офанзивна операција је настављена у 18 часова по московском времену", казао је Конашенков.

Уништили смо 90 украјинских авиона, 59 дронова

Руске оружане снаге су од почетка операције у Украјини уништиле укупно 69 украјинских авиона на земљи, 21 авион у ваздуху и 59 дронова, рекао је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.



Конашенков је новинарима рекао да су руске снаге од почетка операције уништиле и 2.119 циљева украјинске војне инфраструктуре.



Руска војска је данас уништила један хеликоптер Ми-8, четири авиона Сухој-27 украјинских ваздухопловних снага и један дрон Бајрактар ТБ-2, рекао је Игор Конашенков.



"Данас је извршено више удара на украјинску војну инфраструктуру", казао је он новинарима, пренео је ТАС С.



Руске снаге су само 5. марта уништиле пет радара и два ПВО ракетна система Бук М-1, навео је Конашенков.



"У ваздушном сукобу у близини Житомира оборена су четири украјинска авиона Сухој-27", казао је он.



Систем ПВО оборио је један авион Сухој-25 код Нежина, рекао је Конашенков.



"Такође, ПВО су уништиле један украјински хеликоптер Ми-8 и један дрон Бајрактар ТБ-2", додао је он.

Бајден руском народу: Ви нисте наш непријатељ



ВАШИНГТОН: Амерички председник Џозеф Бајден обратио се руском народу и поручио да они нису непријатељи САД.



"Не верујем да желите крвави, деструктивни рат против Украјине - земље и народа с којима делите тако дубоке породичне, историјске и културне везе", наводи се у поруци Бајдена, а саопштио је амерички Стејт департмент на Твитеру.



Стејт департмент је уз то окачио фотографију с поруком Бајдена:



"Грађанима Русије: ви нисте наш непријатељ".

Захарова: У 2022. Украјини стигло 50 војних транспорта



МОСКВА: У Украјину је од почетка 2022.године слетело скоро 50 транспортних војних авиона са наоружањем из разних земаља, саопштила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.



„У првих месец и по дана 2022. скоро 50 војних транспорта слетело је у Украјину из разних земаља: САД, Велике Британије, Канаде, Пољске и Литваније. Украјински министар одбране Алексеј Резников и командант оружаних снага Валериј Залужни навели су у заједничкој изјави од 14. фебруара да је преко 2.000 тона модерног наоружања,муниције и заштитне опремае испоручено у последњих месец дана“, рекла је Захарова на свом Телеграм каналу.



Руска званичница је дала детаљну статистику испорука наоружања и опреме Украјини из разних земаља, додајући да та статистика показује "како је Запад заиста замишљао примену Минских споразума", преноси ТАС С.

Бојченко: Русија појачала гранатирање Мариупоља



КИЈЕВ: Руске снаге су појачале гранатирање украјинског града Мариупоља, и у нападима користе авионе, саопштио је данас градоначелник Вадим Бојченко.



‘‘Град је у веома тешком, опсадном стању. Немилосрдно гранатирање стамбених блокова је у току, авиони бацају бомбе на стамбена насеља “, рекао је Бојченко за украјинску ТВ, преноси АП.



Он је саопштио да се хиљаде деце, жена и стараца нашло под ватром док су јутрос пристизали на евакуацију, кроз безбедан коридор који су договориле две стране.



Русија је обећала да ће зауставити гранатирање Мариупоља, лучког града са 430.000 становника, и Волновахе, града на истоку, али је прекршила прекид ватре, наводи АП.

Лидер ДНР: Погинуо командант Жога

МОСКВА: Командант батаљона "Спарта" Владимир Жога погинуо је данас, током сукоба у граду Волноваха, саопштио је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.



Пушилин је на Телеграму навео да је Жога рањен током акције осигуравања безбедног изласка цивила из Волноваха.



Како је објаснио, чланови батаљона "Спарта" обезбеђивали су евакуацију цивила, углавном жена и деце.



"Националисти су отворили ватру на њих", навео је Пушилин, пренео је ТАС С.



Он је оценио да је Жога погинуо као херој и поручио да је потписао указ да се постхумно награди титулом "хероја ДНР".

Зеленски: Руси напредују ка трећој електрани



КИЈЕВ: „Руске снаге су до сада заузеле две украјинске нуклеарне електране и напредују ка трећој”, рекао је данас украјински председник Володимир Зеленски током разговора са америчким сенаторима.



Зеленски је саопштио да је тренутно угрожени трећи објекат, Јужноукрајинска нуклеарна електрана, која се налази 120 километара северно од Николајева, једног од неколико градова које су Руси опседали у току данашњег дана, преноси АП.



Електране под контролом Руса су Запорожје у граду Енергодару, највеће нуклеарно постројење у Европи, а друга је Чернобиљ, који није активан, док је раније руско гранатирање изазвало пожар у Запорожју, који је угашен без ширења радијације.



Технички безбедносни системи нису оштећени, и нивои радијације су и даље нормални у електрани у Запорожју, према нуклеарном регулатору земље, саопштила је данас Међународна агенција за атомску енергију.



Два од шест реактора у електрани, највећој у Европи, тренутно раде након што су руске снаге преузеле контролу над локацијом, навела је ИАЕА.



Украјина има четири нуклеарне електране са укупно 15 реактора, наводи Асошијејтед прес.

Русија позвала ЕУ и НАТО да престане да наоружава Украјину



МОСКВА: Русија је позвала Европску унију и НАТО да престану да безобзирно усмеравају напредно оружје Украјини, како би се избегли ризици за међународну цивилну авијацију, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.



"Још једном позивамо земље ЕУ и НАТО да престану безобзирно да ''упумпавају'' у неодрживи кијевски режим најсавременије оружје, како би се избегли огромни ризици по међународно цивилно ваздухопловство и друге транспортне комуникације не само у Европи, већ и ван њених граница", наводи се у саопштењу, пренео је ТАС С.



Како је навео Ројтерс, позивајући се на руску агенцију РИА Новости, Москва је посебно забринута да би преносиве противваздушне ракете "Стингер" могле да заврше у рукама терориста, представљајући претњу за цивилне авио-компаније.

Кулеба: У наредним данима ефекти разговора са Блинкеном



КИЈЕВ: Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је данас да очекује да ће резултати његових разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном бити реализовани у наредним данима, што укључује нове санкције Русији и више оружја за Украјину, преноси Ројтерс.



У обраћању новинарима, Кулеба је рекао да је разочаравајуће то што НАТО одбија да спроведе зону забране летова изнад Украјине, и нагласио да ће то довести до још жртава међу цивилима.



Блинкен и Кулеба састали су се данас на граници Украјине са Пољском, како би разговарали о напорима Запада да подржи Украјину и изолује Русију, у нади да ће се тако окончати рат који треје већ 10 дана, наводи Ројтерс.

Шумер: Зеленски ''очајнички'' тражио помоћ у борбеним авионима

ВАШИНГТОН: Украјински председник Володомир Зеленски током разговора са сенаторима САД ''очајнички тражио'' помоћ у виду борбених авиона, рекао је демократа из Њујорка Чак Шумер, лидер већине у Сенату америчког Конгреса.



Зеленски је упутио овај захтев у позиву којем се придружило више од 300 људи, укључујући сенаторе, неке чланове Представничког дома и њихове помоћнике, пренео је АП.



“Очајнички је тражио испоруку летелица”, рекао је Шумер.



Шумер је нагласио, да ће учинити све што је у његовој моћи како би америчкој администрацији помогао да пребаци авионе у Украјину.



Један од неименованих помоћника у Сенату пренео је агенцији АП детаље разговора Зеленског са сенаторима, наводећи да им је украјински председник саопштио да су му авиони и дронови потребни више него друга средства за одбрану.

Ердоган пренео Путину да је Зеленски спреман на сусрет у Турској

АНКАРА: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган пренео је Владимиру Путину да је украјински лидер Володимир Зеленски спреман да се састане са руским председником у Турској, рекао је данас Ердоганов представник за медије Ибрахим Калин.



"Настављамо да радимо у том правцу, одржавање таквог сусрета би се без сумње позитивно одразио на ситуацију. Спремни смо да дамо свој допинос", рекао је Калин, јавила је ТВ ТРТ



Како је пренео Спутњик, Калин је додао и да је Турска добила дозволу од западних савезника да задржи отворен канал комуникације са Русијом.



Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да Путин планира да се чује телефоном са Ердоганом.

Арахамија: Трећа рунда преговора у понедељак



Русија и Украјина ће у понедељак одржати трећу рунду преговора о окончању непријатељстава, саопштио је данас украјински преговарач Давид Арахамија у објави на Фејсбуку, не наводећи више детаља.



У четвртак су се две стране сложиле да отворе хуманитарне коридоре како би се цивилима омогућило да изађу из неких борбених зона, иако је у пракси било кашњења у њиховој имплементацији, преноси Ројтерс.



Украјинска страна је у четвртак у другој рунди преговора са Русијом показала жељу да се споразуме, саопштио је један од руских делегата, шеф комитета Државне Думе за међународне послове Леонид Слуцки за канал Рошиа-24, преноси ТАС С.



''Tokom друге рунде преговора украјинска страна је показала спремност да дође до помирења. Свесни су да су људски животи у питању. Ово је наш заједнички приоритет. Бар је тако изгледало на разговорима“, рекао је Слуцки.



Председник Украјине Володимир Зеленски истакао је да украјинска страна чини све што је потребно да обезбеди хуманитарне коридоре, што је главни приоритет и од чега, како је истакао, зависи како ће се преговори са Русијом даље одвијати, наводи Ројтерс.

Русија позвала балтичке земље да заштите њене амбасаде



ВИЉНУС: Москва је данас затражила од власти у Естонији, Летонији и Литванији да предузму мере у циљу заштите руских амбасада, након што је руски дипломата нападнут у литванској престоници Виљнусу, преноси Ројтерс позивајући се на извештај руске агенција РИА Новости.



''Упозоравамо Виљнус, Ригу и Талин да су они одговорни за последице антируске психозе коју су покренули“, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.



У извештају руске агенције нису дати никакви детаљи о пријављеном нападу на дипломату, наводи Ројтерс.

Аутор:
Пошаљите коментар