few clouds
9°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Из часа у час: Русија проширује санкције; Блинкен: Руси ће патити

04.03.2022. 21:14 00:03
Пише:
Фото: Фонет/АП/Кијев

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин потписао је закон којим се проширује обим примене санкција за кршење права руских држављана, саопштила је прес служба Кремља, а преноси Интерфакс.

Закон је данас усвојила Државна дума и одобрио Савет Федерације.



Тиме се омогућава примена санкција предвиђених члановима 1. и 2. Федералног закона „О мерама утицаја на лица умешана у кршење основних људских права и слобода, права и слобода грађана Руске Федерације“ на све стране држављане и лица без држављанства, а не само држављане САД, како је предвиђено садашњим текстом закона, наводи Интерфакс.

ДНР: Украјинци употребили забрањене пројектиле у гранатирању

МОСКВА: Украјинске трупе гранатирале су Доњецк и Горловку два пута за 10 минута, уз примену и малокалибарског оружја, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу прекида ватре.



На Горловку је испаљено 40 граната из аутоматских бацача граната, а коришћено је и стрељачко наоружање. Доњецк је гранатиран са 15 граната из противтенковског бацача граната.



У гранатирању Доњецка оштећени су гасовод и далековод, пренео је Спутњик.



Оружане снаге Украјине гранатирале су Доњецк забрањеним пројектилима, односно гранатама калибра 152 милиметра, саопштено је из ДНР.



"Гранатирано је насеље Невелско, на које је испаљено шест граната калибра 152 милиметра“, навели су представници Доњецка.

Зеленски: Европо не затварај очи, не ћути, подржи Украјину

КИЈЕВ: Председник Украјине Володимир Зеленски позвао је европске државе да подрже борбу његове земље против инвазије руске војске.



Зеленски је то изјавио у директном видео обраћању становницима више европских градова који су учествовали на демонстрацијама против рата у Украјини, а свој говор је започео са два минута ћутања посвећеним погинулим војницима и цивилима у сукобу, преноси Дојче веле.



Он је затим затражио и трећи минут за народе Европе и позвао их да "не затварају очи" када је ситуација са Украјином у питању и да изађу на улице и подрже борбу његове земље.



"Не ћутите, не затварајте очи пред овим, подржите Украјину. Јер ако Украјина не издржи, неће ни цела Европа издржати. Ако Украјина падне и цела Европа ће, а ако победимо, а ја верујем у наш народ, верујем у вас, то ће бити велика победа демократије, вредности, победа слободе", рекао је Зеленски.



Зеленски је апеловао данас директно на руске грађане да организују протесте због напада руских снага на нуклеарку Запорожје и заплене нуклеарне инфраструктуре.



"Радијација не зна где је Русија. Радијација не зна где је граница ваше земље", казао је Зеленски у обраћању руском народу.



Зеленски је казао да би, у случају да је дошло до несреће, експлозија могла да изазове уништење као "шест Чернобиља".



"Руски народе, желим да вам се обратим: како је то могуће? Уосталом, заједно смо се борили 1986. године против катастрофе у Чернобиљу", рекао је украјински председник, преноси BBC.

Блинкен: Руси ће патити

БРИСЕЛ: „Русија никада није била тако изолована, а ми никада нисмо били тако уједињени”, изјавио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен након састанка са министрима спољних послова из ЕУ поводом инвазије Москве на Украјину.



„Уколико Кремљ не промени курс наставиће даље путем све веће изолације и економског бола“, поручио је Блинкен, преноси Ројтерс.



Он је додао и да ће руска инвазија на Украјину наставити да повећава трошкове њеном председнику Владимиру Путину, али и становништву Русије.



"Десетине милиона Руса ће патити због опасних одлука које доноси мали круг корумпираних лидера и пријатеља", изјавио је Блинкен на конференцији за новинаре након састанак.



Амерички државни секретар је упозорио да руске снаге „све више користе бруталне методе, укључујући нападе на цивилно становништво“ и најавио је да САД разматрају додатне санкције Русији, као и да ништа од мера није искључено.



„Ништа није ван стола, ми процењујемо санкције сваког дана“, поручио је Блинкен.



Он је навео и да би увођење енергетских санкција Русији због њене инвазије на Украјину имало тренутни ефекат смањења глобалне понуде енергената и подизања цена на пумпама и у САД, а да би растуће цене "подигле руски профит".



Блинкен је данас бранио одлуку НАТО да не успостави зону забране летова изнад Украјине, тврдећи да би таква мера могла да изазове ширење сукоба на више земаља.



„Ми имамо одговорност да обезбедимо да се рат не прелије изван Украјине. Зона забране летова могла би довести до успостављања рата у пуној мери у Европи“, рекао је новинарима амерички државни секретар, преноси Ројтерс.

Бела кућа не заговара промену режима у Русији

ВАШИНГТОН: Бела кућа не заговара промену режима у Русији, рекла је данас портпаролка америчког председника Џозефа Бајдена Џен Псаки.



"Ми не заговарамо убиство лидера стране државе или промену режима. То није политика САД", рекла је Псаки новинарима, јавио је Ројтерс.



Prеthodno је амерички републикански сенатор Линдзи Грејем позвао да неко у Русији убије председника Владимира Путина.



"Једини начин да се ово заврши је да неко макне тог типа (Путина). Учинили бисте велику услугу себи и целом свету", написао је Грејем на Твитеру.

Русија донела декрет о кажњавању за лажне вести

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин потписао је декрет о кривичном и новчаном кажњавању за лажне вести о активностима Оружаних снага Русије и позиве на антируске санкције.



Јавно објављивање и ширење лажних саопштења о активностима руске војске кажњаваће се новчаном казном у распону од 700.000 - 1.500.000 (од 5.000 до 11.000 евра) рубаља или у износу плате или другог прихода осуђеног лица у року од 18 месеци, или друштвено-корисним радом од годину дана или принудним радом до три године или лишавањем слободе на исти рок, преноси Спутњик.



У случају да званичници шире лажне информације о руској војсци уз изношење лажних доказа или да је то мотивисано мржњом и непријатељством, предвиђена је затворска казна од 5-10 година, или новчана казна од три до пет милиона рубаља (22.000 до 37.000 евра), или принудни рад у року од пет година.



За лажне вести које буду довеле до тешких последица предвиђена је затворска казна од 10-15 година, наводи Спутњик.

Кислицја: Русија износи неистине о преузимању нуклеарке



ЊУЈОРК: Украјински амбасадор при Уједињеним нацијама Сергеј Кислицја оптужио је данас Русију да износи неистине о преузимању највеће нуклеарне електране у земљи и упозорио да ће хиљаде људи који живе у близини бити угрожене ако се поремети њен рад.



„Хиљаде људи, укључујући цивиле, који тренутно нису у могућности да се евакуишу из области у близини постројења, због гранатирања и борби које су у току, биће угрожени“, рекао је Кислицја на хитном састанку Савета безбедности УН, преноси Ројтерс.



Руски амбасадор при УН Василиј Небензја, међути, изјавио је да безбедност енергоблокова нуклеарке у Запорожју ничим није угрожена, а пренео је Спутњик.



„Према оценама руководства Агенције за атомску енергију, наведеним у саопштењу од 4. марта, рад нуклеарке наставља се нормално, безбедност шест енергоблокова ништа не угрожава“, рекао је руски амбасадор на седници Савета безбедности УН.



Генерални директор Међународне агенција за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Маријано Гроси рекао је да је "пројектил" погодио зграду поред блока од шест реактора у највећој украјинској нуклеарној електрани, да је изазвао пожар, али да није зауставио функционисање нуклеарке, мада је нагласио да није нормално то што војне снаге контролишу објекат.

Борељ: Комисија УН ће испитивати кршења људских права



БРИСЕЛ: Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да хуманитарна ситуација у Украјини постаје све тежа и позива председника Русије Владимира Путина да омогући пролаз хуманитарним конвојима до ратом захваћених цивила.



Борељ је најавио и да ће Савет за људска права УН формирати комисију са циљем да се испитају кршења људских права и међународних закона у рату у Украјини.



”Хуманитарна ситуација на терену постаје све тежа због континураног бомбардовања руске армије по цивилној инфраструктури. Изгледа као да хоће да униште Украјину”, оцењује Борељ.



Шеф дипломатије ЕУ наводи да је за недељу дана рата преко million људи избегло из Украјине и да ће још више да их дође у ЕУ.



Он је нагласио да ће земље чланице дозволити улазак свима који беже од рата у Украјини и позвао на додатна будзетска издвајања за помоћ цланицама које се граниче са Украјином и где пристиже највише избеглих.



Према неким проценам до сада је само у Пољску прешло око пола милиона избеглих из Украјине, а у Мађарску преко сто хиљада.



Борељ је након ванредног састанка министара спољних послова ЕУ, којима су се у Бриселу придружили и амерички државни секретар, генерални секретар НАТО и сефови дипломатија Велике Британије и Украјине, позвао председника Русије да хитно дозволи пролаз хуманитарним конвојима, али и нагласио да је примарни позив света Путину да прекине рат.



Шеф дипломатије ЕУ је оценио као изразито опасан напад руске војске у непосредној близини украјинске нуклеарне електране и упозорио на могуће катастрофалне последице оваквих акција које могу да изазову ”еколошку и хуманитрану катастрофу у целој Европи.”



”Ово није борба Истока против Запада. Ово није римејк Хладног рата. Ово није битка између две сфере. Овде се брани суверенитет и територијални интегритет свих нација. Ми смо пријатељи украјинског народа, али нисмо непријатељи руског народа. Ово је Путинов рат и само он може да га оконча”, закључио је Борељ.

Небензја: Није угрожена безбедност нуклеарке у Запорожју



МОСКВА, ЊУЈОРК: Безбедност енергоблокова нуклеарке у Запорожју ничим није угрожена, рекао је данас руски амбасадор при УН Василиј Небензја.



„Према оценама руководства Агенције за атомску енергију изложеним у саопштењу од 4. марта рад нуклеарке наставља се нормално, а безбедност шест енергоблокова ништа не угрожава“, рекао је руски амбасадор на седници Савета безбедности УН.



Према његовим речима, руски војници се не мешају у рад оператера у нуклеарки.



„Циљ руских снага је да се осигура безбедност нуклеарке“, рекао је руски амбасадор, пренео је Спутњик.



Он је нагласио да извештаји о томе да је ватра са руске стране изазвала пожар на нуклеарки нису тачни.



Такође је рекао да су лаже изјаве о томе да је руска војска напала нуклеарку у Запорожју.



„Запад и Кијев распирују лажну хистерију поводом догађаја у Украјини, укључујући и сазивање седнице СБ УН“, рекао је он.



Додао је да је све то део кампање лажи и дезинформација против Русије без преседана.



"Покушавате да представите ствари тако да је наводно нуклеарка у Запорожју изложена ватри руских војника и да је тако избио пожар. Такве изјаве немају везе са стварношћу. Циљ је управо да се не дозволи да украјинске националистичке или друге терористичке групације искористе ситуацију како би изазвале нуклеарну провокацију, да се осигура безбедност нуклеарке и не дозволи прекид у испорукама електричне енергије Украјини и европским потрошачима", навео је амбасадор.



Генерални директор агенције за атомску енергију Рафаел Гроси рекао је на седници да током пожара није било оштећења ни са безбедносном систему ни на рекаторима.



"Током ноћи смо добили информацију да је пројектил пао у објекат у близини реактора, након чега је избио пожар који је после неког времена угашен", рекао је Гроси.

Шојгу са Гутерешом о сарадњи на хуманитарним питањима



МОСКВА: Руски министар одбране Сергеј Шојгу разговарао је данас телефоном са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом и прихватио његов захтев да ближе сарађује са УН на решавању хуманитарних питања у Украјини, известиле су руске новинске агенције.



Шојгу је поновио аргумент Русије да је њена обавеза била да изведе специјалну војну операцију у Украјини јер је влада у Кијеву спроводила геноцид над људима на југоистоку земље, а Запад упумпавао оружје у Украјину, пренео је Ројтерс.



Шојгу је информисао генералног секретара УН о разлозима одлуке за покретање специјалне војне операције на територији Украјине, известио је Спутњик.



Она је изазвана тиме што је руководство Украјине током осам година одбијало да испуни Минске споразуме, омогућавало да националисти и неонацисти постану део свих структура власти, а у последње време су интензивно отварали ватру на цивиле у Донбасу, рекли су у Министарству одбране Русије.



Министарство одбране је навело да се преговори за мирно решавање конфликта нису померили са нулте тачке,оценивши да су Вашингтон и западне земље уместо да натерају кијевски режим да прекине геноцид над цивилима на југоистоку своје земље почели да Украјину снабдевају наоружањем и муницијом, припремајући је да конфликт решава путем силе.



Подршка западних земаља је охрабрила Кијев до те мере да су исказали намере у погледу нуклеарног оружја, кажу у руском министарству.



Смисао украјинског постојања је постало непријатељство према Русији, а напорима Запада она се претворила у територију са које долази озбиљна претња безбедности Русије, рекли су у Министарству одбране Русије.



Руски министар је током разговора посебну пажњу обратио на украјинске националистичке и нацистичке структуре у којима се налазе и страни плаћеници, који користе цивиле као живи штит и делују као бандити.



Шојгу је пренео Гутерешу да се у току специјалне војне операције високо прецизним наоружањем избацују из строја само објекти војне инфраструктуре.



Гутереш је захвалио министру одбране Русије за помоћ у евакуацији сарадника мисије УН у Украјини.

Аутор:
Пошаљите коментар