clear sky
19°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Девет година за убиство брата и недозвољено оружје

25.02.2022. 11:18 11:19
Пише:
Извор: Дневник/ Филип Бакић

Судско веће Вишег суда у Новом Саду, којим је председавао судија Видоје Митрић, донело је пресуду којом је Радославу Мургашком (51) из Новог Сада, оптуженом да је хицима из пиштоља у дворишту породичне куће у новосадском насељу Клиса, усмртио рођеног брата Жарета (46), оглашен кривим и осуђен на јединствену казну затвора од девет година, односно за убиство осам, а за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја две године затвора.

Образлажући пресуду, судија Митрић рекао је да се веће за ову казну одлучило имајући у виду да је у питању неосуђивано лице, као и то да је несумњиво доказано да је починио кривично дело које му се ставља на терет.

Време проведено у притвору, од 12. јуна 2020. године, када је лишен слободе, биће му урачунато у казну, а притвор му је продужен до упућивања на издржавање затворске казне.

Радослав Мургашки је на почетку суђења изразио кајање због свега што се догодило и рекао да ће до краја живота жалити за братом. Према његовим речима, он је пуцао у брата, не са циљем да га убије, већ да заштити свој живот. Рекао је да њих двојица 20 година нису били у добрим односима, због чега се и одселио из куће у породичном дворишту. Међутим, малтретирања млађег брата ни тада нису престала о чему су, током поступка, посведочила и деца оптуженог.

Они су испричали да су, од како знају за себе, сведоци лоших односа између њиховог оца и покојног стрица. Без обзира на њихове дугогодишње нарушене односе, њих двоје су са стрицем били у добрим односима.

- Често сам чула њихове свађе и видела како стриц напада оца – испричала је Радославова ћерка током суђења и описала како је протицао живот у заједничком дворишту са стрицем, али и касније када су се одселили у нову кућу коју су направили, како је рекла, јер отац у кући у породичном дворишту више није могао да издржи.

Њен брат је приликом сведочења испричао да је једном приликом покојни стриц њихивог оца гађао гипсаном фигуром лава, а пре тога мобилним телефоном. Упркос несугласицама оца и стрица, он је са стрицем годинама преко лета ишао и радио на уграђивању клима и тада је, како је рекао, често слушао како овај лоше говори о његовом оцу. Како је објаснио, с покојним стрицем престао је да ради оног момента када му је једном приликом рекао „да сам убио твог оца пре пет година, до сада бих изашао са робије“.

Дешавало са да, када би однео новац за комуналне рачуне за кућу у којој су некада живели, стриц поцепа новац и побаца га по дворишту.

- Тада би говорио ружно мом оцу и да му не требају његове паре. Отац ми је рекао да он не мрзи свог брата, али да не зна због чега га овај прогања и да му је једном показао да за појасом има пиштољ - испричао је приликом сведочења син оптуженог.

Радослављева деца су још испричала да је марта 2020. године, за време полицијског часа, њихов стриц са неком пушком виђен да шета око њихове куће, због чега им је отац рекао да уђу унутра и спусте ролетне. Ни то, као ни раније братске размирице, нису пријављиване полицији.

Супруга покојног Жарета, Валентина, потврдила је да је сукоба међу браћом било, али да их није пријављивала полицији, да се, како је рекла, укућани не би узнемиравали, али и због тога шта би рекли мама и комшије када би видели полицију пред кућом.

Кобног дана, када се десила трагедија која је читаву породицу Мургашки завила у црно, према речима комшија, Жаре је дошао кући с посла да узме нешто и видео брата с којим се сукобио. Потом су се  чули пуцњи. Екипа Хитне помоћи је по пријави у 15.56 часова изашла на терен, али, нажалост, Жарету није било спаса. Радослав је убрзо ухапшен и од тада се налази у притвору.

Д. Николић

Аутор:
Пошаљите коментар