Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Devet godina za ubistvo brata i nedozvoljeno oružje

25.02.2022. 11:18 11:19
Piše:
Izvor: Dnevnik/ Filip Bakić

Sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu, kojim je predsedavao sudija Vidoje Mitrić, donelo je presudu kojom je Radoslavu Murgaškom (51) iz Novog Sada, optuženom da je hicima iz pištolja u dvorištu porodične kuće u novosadskom naselju Klisa, usmrtio rođenog brata Žareta (46), oglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina, odnosno za ubistvo osam, a za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija dve godine zatvora.

Obrazlažući presudu, sudija Mitrić rekao je da se veće za ovu kaznu odlučilo imajući u vidu da je u pitanju neosuđivano lice, kao i to da je nesumnjivo dokazano da je počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Vreme provedeno u pritvoru, od 12. juna 2020. godine, kada je lišen slobode, biće mu uračunato u kaznu, a pritvor mu je produžen do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Radoslav Murgaški je na početku suđenja izrazio kajanje zbog svega što se dogodilo i rekao da će do kraja života žaliti za bratom. Prema njegovim rečima, on je pucao u brata, ne sa ciljem da ga ubije, već da zaštiti svoj život. Rekao je da njih dvojica 20 godina nisu bili u dobrim odnosima, zbog čega se i odselio iz kuće u porodičnom dvorištu. Međutim, maltretiranja mlađeg brata ni tada nisu prestala o čemu su, tokom postupka, posvedočila i deca optuženog.

Oni su ispričali da su, od kako znaju za sebe, svedoci loših odnosa između njihovog oca i pokojnog strica. Bez obzira na njihove dugogodišnje narušene odnose, njih dvoje su sa stricem bili u dobrim odnosima.

- Često sam čula njihove svađe i videla kako stric napada oca – ispričala je Radoslavova ćerka tokom suđenja i opisala kako je proticao život u zajedničkom dvorištu sa stricem, ali i kasnije kada su se odselili u novu kuću koju su napravili, kako je rekla, jer otac u kući u porodičnom dvorištu više nije mogao da izdrži.

Njen brat je prilikom svedočenja ispričao da je jednom prilikom pokojni stric njihivog oca gađao gipsanom figurom lava, a pre toga mobilnim telefonom. Uprkos nesuglasicama oca i strica, on je sa stricem godinama preko leta išao i radio na ugrađivanju klima i tada je, kako je rekao, često slušao kako ovaj loše govori o njegovom ocu. Kako je objasnio, s pokojnim stricem prestao je da radi onog momenta kada mu je jednom prilikom rekao „da sam ubio tvog oca pre pet godina, do sada bih izašao sa robije“.

Dešavalo sa da, kada bi odneo novac za komunalne račune za kuću u kojoj su nekada živeli, stric pocepa novac i pobaca ga po dvorištu.

- Tada bi govorio ružno mom ocu i da mu ne trebaju njegove pare. Otac mi je rekao da on ne mrzi svog brata, ali da ne zna zbog čega ga ovaj proganja i da mu je jednom pokazao da za pojasom ima pištolj - ispričao je prilikom svedočenja sin optuženog.

Radoslavljeva deca su još ispričala da je marta 2020. godine, za vreme policijskog časa, njihov stric sa nekom puškom viđen da šeta oko njihove kuće, zbog čega im je otac rekao da uđu unutra i spuste roletne. Ni to, kao ni ranije bratske razmirice, nisu prijavljivane policiji.

Supruga pokojnog Žareta, Valentina, potvrdila je da je sukoba među braćom bilo, ali da ih nije prijavljivala policiji, da se, kako je rekla, ukućani ne bi uznemiravali, ali i zbog toga šta bi rekli mama i komšije kada bi videli policiju pred kućom.

Kobnog dana, kada se desila tragedija koja je čitavu porodicu Murgaški zavila u crno, prema rečima komšija, Žare je došao kući s posla da uzme nešto i video brata s kojim se sukobio. Potom su se  čuli pucnji. Ekipa Hitne pomoći je po prijavi u 15.56 časova izašla na teren, ali, nažalost, Žaretu nije bilo spasa. Radoslav je ubrzo uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar