overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Песков: Циљ руске акције није окупација Украјине

24.02.2022. 12:59 13:52
Пише:
Извор: Tanjug

МОСКВА: Временски оквир руске војне операције у Украјини зависи од тога како она буде напредовала према испуњењу њених циљева, а то су демилитаризација и денацификација, а не окупација Украјине, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Руска војна операција има за циљ демилитаризацију и денацификацију Украјине", саопштио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков уз напомену да ће временски оквир операције дефинисати руски председник Владимир Путин, преноси ТАС С.



"Нико не говори о окупацији украјинске територије, ова реч је непримењива овде“, рекао је званичник Кремља.



Он је појаснио да је Путин описао два циља руске специјалне операције за заштиту Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР), као демилитаризацију и денацификација Украјине, а да једно и друго представљају претњу за руску земљу и народ.



Песков је рекао и да ће временски оквир зависити од резултата и напретка операције као и да је нормално да га дефинише главнокомандујући, наводи ТАС С.



Званичник Кремља је изјавио и да већина Руса подржава признање Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР, ЛНР) и да подршка војној операцији у Украјини, које се спроводе на основу захтева руководства две републике, неће пасти испод тог нивоа.

Русија има довољно алата да умири волатилност на берзи

 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је Русија створила довољно безбедносних инструмената да превазиђе волатилност на берзи и да ће „емоционална” реакција финансијског тржишта на руску војну операцију у Украјини спласнути.



„Емоционална реакција тржишта, реакција финансијског сектора је била предвидива. Предузете су све неопходне мере како би период таквог емоциналног реаговања трајао што је могуће краће“, рекао је Песков, преноси Тас с.



Руска агенција додаје да се рубља опоравила од јутрошњег историјског пада према долару и евру на Московској берзи, након што је централна банка најавила да ће почети са интервенцијама на девизном тржишту како би подржала домаћу валуту и стабилизовала финансијски сектор



На трговању у 13:24 часова по московском времену, долар се мењао за 84,25 рубаља у односу на ниво од 89,6 рубаља забележен преподне.



Курс рубље се опоравио и према евру на 94,05 рубаља, након јутрошњег пада на 99,99 рубаља за евро.



Због пада рубље и цена акција све трговинске активности на Московској берзи су данас обустављене.



Трговање акцијама је пребачено на формат дискретне аукције, рекао је представник прес службе Московске берзе за Тас с. Реч је о посебном формату трговања, који берза користи у случајевима обуставе трговања услед великих осцилација цена имовине, додао је он.

Крај операције одредиће Путин зависно од ефеката

МОСКВА: Време завршетка специјалне операције у Донбасу одредиће врховни командант руске војске, председник Русије Владимир Путин, у зависности од ефеката, саопштио је данас Кремљ.



„Рокове одређују ефикасност, усклађеност, а одредиће их, наравно, врховни командант“, рекао је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков, преноси Интерфакс.



Напоменуо је да му није познато ништа о могућности превременог прекида операције у Украјини, истичући да такву одлуку може да донесе само врховни командант.



"Операција има своје циљеве, они се морају остварити. Председник је рекао да су све одлуке донете и да ће циљеви бити постигнути", рекао је Песков одговарајући на питање под којим условима је Русија спремна да заустави војну операцију.



На питање које су границе до којих руске власти планирају да стигну подржавајући снаге ДНР и ЛНР, Песков је одговорио да не може да открије никаве информације о војним, технолошким и другим компонентама операције.



О циљевима акције руских трупа, Песков је рекао да је те циљеве одредио председник, а да су они демилитаризација и денацификација Украјине.



"И једно и друго представља претњу нашој држави, нашем народу", поручио је Песков.

Аутор:
Пошаљите коментар