broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тема Дневника: Трагом идеје о бесплатним вртићима

22.02.2022. 10:58 11:01
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Од почетка 2018. године, Установа за предшколско васпитање и образовање “Полетарац” у Руми уписује и потпуно бесплатно води рачуна о свим најмлађима Румљанима, јер целокупно финанисирање боравка деце у вртићима сноси Општина Рума.

Тако је општина Рума прва локална самоуправа у Србији која је увела бесплатан вртић за сву децу са територије општине још пре четири године, а председник државе најавио је да би то требало да буде и у свим општинама у Србији.

Родитељи у Руми су пре доношења ове одлуке плаћали најниже цене за боравак малишана у вртићима, те издвајали по 3.000 динара за прво и друго дете. Бесплатне вртиће у тој општини омогућио је привредни раст, те је још пре четири година Рума могла да издвоји 40 милиона динара за ову намену, а до тада је субвенционисала 80 одсто боравка малишана у вртићима.

Установа за предшколско образовање “Полетарац” из Руме ове године добија нови објекат. Раније започети радови на изградњи новог вртића биће завршени до јуна ове године, како је најављено. Реч је о објекту у Улици Алексе Шантића који ће се простирати на више од 2.600 метара квадратних.

Град Нови Сад и ове године обезбеђује средства за потпуно бесплатан боравак за више од 17.000 деце у вртићима ПУ ,,Радосно детињство“, а за ову намену планирано је мало више од 649 милиона динара. Тако је Нови Сад постао други у Војводини који је донео ову одлуку.


Нови новосадски вртићи

Радови на изградњи новог објекта ПУ „Радосно детињство” у Ветернику, који су почели у августу прошле године, одвијају се и брже од планиране динамике, те ће, уколико временске прилике послуже, посао бити завршен почетком маја.

- Вртић се гради по највишим стандардима. Први пут двориште ће бити наткривено да деца увек могу да га користе. Овде ће моћи да буде уписано 250 деце у 10 група, четири јаслене и шест група за оне мало старије. Вредност ове инвестиције је 300 милиона динара. Ово је трећи вртић у Ветернику, а градимо нове и на Сајлову и Адицама. Буџетом за 2022. годину предвидели смо и средства за изградњу вртића на углу улица Мише Димитријевића и Кола српских сестара, на месту где је некад била полицијска станица. Такође, проширује се вртићу у Ковиљу, вредност радова је 120 милиона динара- рекао је Милош Вучевић.


Закључно са 2019. годином за трошкове боравка деце Град је издвајао 80 одсто од укупне цене, док су родитељи учествовали са 20 одсто. И тада је цена вртића у Новом Саду била једна од најнижих, а након 1. јануара 2020. године одлуком градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, новосадски вртићи постају бесплатни за сву децу. У Новом Саду се и даље граде и дограђују вртићи, адаптирају постојећи, како би сва деца била уписана.

Трећа општина у Војводина која је донела одлуку о бесплатним вртићима за децу је Општина Оџаци, која је на основу скупштинске одлуке о финансијској подршци породицама са децом преузела на себе финансирање боравка деце у вртићима у целости за сву децу ове општине, чиме су родитељима олакшали финансирање васпитања и образовања деце.

До сада су право на бесплатан боравак имала деца која су уписана у припремно предшколски програм у трајању од четири сата, деца из социјално угрожених породица, деца са сметњама у развоју, као и треће и четврто дете. Предшколска установа “Полетарац” из Оџака ове године има уписано 640 деце у 11 објеката на територији Општине Оџаци. Од 4. јуна прошле године одлуком Општине Оџаци сва деца која похађају ову установу имају право на бесплатан боравак.

Четврта општина у Војводини која је требало још прошле године да уведе бесплатне вртиће за децу је општина Инђија, али према речима председника инђијске општине Владимира Гака, пандемија је пролонгирала ову одлуку. За сада, вртић је бесплатан за треће, четврто и пето дете.

- Независно од тога да ли ће држава увести нове мере по питању бесплатног вртића на читавој територији Србији, општина Инђија ће донети одлуку, јер је наша жеља да то свакако урадимо- каже Гак. - Имамо и могућности за то, јер Општина Инђија већ сада субвенционише 70 одсто боравка деце у предшколским установама. Остаје нам само да субвенционишемо још додатних 30 одсто и надам се да ћемо то успети да урадимо.

Гак додаје да је предлог председника Вучића свакако фантастичан за сваку породицу, за подршку породици, јер то је још један вид озбиљне помоћи за свако дете и породицу, сваког родитеља.

Он се нада да ће до краја ове године, односно до септембра ући у процес доношења одлуке о бесплатним вртићима за свако инђијско дете.

- Изградњом новог вртића укинута је листа чекања и свако дете на територији наше општине је уписано. Код нас не постоје приватни вртићи, већ су сва деца смештена у државне, општинске вртиће- наводи Гак. -Ту није крај, ми јесмо изградили нови вртић са капацитетом од 300 деце, али смо и објекат „Сунце“ проширили за стотину нових малишана који су се уписали, те објекат „Невен“ за неких 60, 70. Нисмо решили проблем чекања са једним вртићем, већ смо проширили капацитет вртића за 470 места.

Гак најављује изградњу новог вртића у насељеном месту Нови Карловци и у Марадику. Реч је о мањим вртићима, али у складу са потребама, које је село исказало.

Маша Стакић

Аутор:
Пошаљите коментар