clear sky
12°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Путин потписао указе о признању ДНР и ЛНР; осуда ЕУ лидера

21.02.2022. 20:59 21:34
Пише:
Извор: Tanjug (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

МОСКВА/БРИСЕЛ: Председник Русије Владимир Путин потписао је указе о признању самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

Раније данас са том молбом Путину су се обратили председници самопроглашених република у Донбасу.



На заседању руског Савета за безбедност, чланови тог тела подржали су иницијативу председника ДНР и ЛНР, оценивши да Украјина није оставила Русији избор.



Председник Путин је пре потписивања указа изјавио да Русија има пуно право да передузима одговарајуће мере у циљу очување своје безбедности и да ће тако и поступати.



Он је у обраћању грађанима Русије, пре него што је потписао указе о признање Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике, рекао да су предлози Риусије о гаранцијама за безбедност одбачени.



Путин је рекао да Русији предлажу да поверује на реч да је НАТО миран савез, додајући да је НАТО преварио Русију јер је после уједињења Немачке Москви било обећано да се алијанса неће ширити на исток.



САД и НАТО су бестидно претворили Украјину у "позориште рата", изјавио је Путин и упозорио да би примање Украјине у НАТО представљало директну претњу безбедности Русије.



Он је додао да је 2.000 године питао америчког председника Била Клинтона о могућемн пријему Русије у НАТО.



Путин је упозорио да ће се, уколико Украјина добије оружје за масовно уништење, глобална ситуација драстично променити.


Дума већ сутра може да ратификује споразуме



Руска Дума, Доњи дом парламента Руске Федерације, може већ сутра да ратификује споразуме о сарадњи са самопроглашеним републикама Доњецка и Лугањска, изјавио је високи званичник руског парламента.



Ако све буде потписано данас, Државна дума ће донети резолуцију већ сутра, а затим ће то исто урадити и Савет Федерације (Горњи дом парламента РФ) након чега ће они ступити на снагу, изјавио је први заменик председника комитета Думе за послове ЗНД, евроазијске интеграције и односе са сународницима Виктор Володацки, преноси TASS.


Он је Украјину назвао америчком колонијом са "марионетским режимом", преноси Ројтерс.



Путин је рекао да је Украјина последњих месеци преплављена оружјем Запада.



Не можемо то да игноришемо, поручио је руски председник.



Украјину је оптужио и да планира да направи сопствено нуклеарно оружје.



Он је рекао да западне обавештајне службе помажу Украјини да почини злочине.



Путин тврди да Украјином управљају стране силе и да то утиче на све нивое власти.



Он је нагласио да ће Русија учинити све што је могуће да казни оне који су умешани у пожар у Одеси 2014. године.

Шојгу: Признавање НРЛ и НРД је нужност

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу изјавио је раније данас током заседања руског Савета за националну безбедност да је признавање самопроглашених народних република Доњецка и Лугањска (НРД и НРЛ) нужност.



Остали смо без избора у овој ситуацији. Стога ћу недвосмислено рећи - да, морамо признати (НРД и НРЛ), рекао је министар Шојгу, преноси TASS.

Он је навео да је украјинска војска од 19. до 20. фебруара гранатирала Доњецк више од 107 пута и употребила тешко наоружање у више од 70 случајева.



Додао је да је током протекле ноћи изведено више од 40 напада и оценио да се Украјина припрема за велике провокације или насилно решавање проблема Донбаса.


ЕУ лидери осудили признање независности и најавили санкције "умешанима"



Председница Европске комсије, председник Европског савета и шеф дипломатије ЕУ осудили су признање независности области Доњецак и Луганска од стране Русије.



У истоветним порукама Урсула фон дер Лајен, Шарл Мишел и Жосеп Борељ најавили су ”снажан одговор ЕУ и њених партнера”.



Признање двеју сепаратсистичких територија у Украјини је очигледно кришење међународног права, територијалног интегритета и Договора из Минска. ЕУ и њени партнери ће реаговати једниствено, снажно и одлучно у солидарности са Украјином, поручили су највиши ЕУ званичници.



Шед дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, је непосредно пред објаву Владимира Путина о признању независности Доњецка и Луганска, позвао председника Русије да то не чини и да поштује међународно право и Договор из Минска .



Спремни смо да реагујемо јако и заједно уколико он то учини. Очекујемо да неће бити потребно, али ако учини реаговаћемо, нагласио је Борељ.

 


Ово указује да се спремају велике, озбиљне провокације, или у најмању руку насилно решење за Донбас, рекао је Шојгу и предочио да је дошло до промена у размештању војне опреме, артиљеријског оруђа и радио-фреквенција украјинских војних јединица.



Министар је закључио да је општа ситуација изузетно напета и указао да је још од 14. фебруара у току процес активног стављања украјинских снага у највиши степен борбене готовости.



У међувремену директор руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников је навео да ће признањем Москве самопроглашене републике остварити наде својих грађана да имају миран живот.

Москва: САД шире неистине о терористичким нападима у Русији

Лажна упозорења о наводним претњама од терористичких напада у Русији које шире Сједињене Америчке Државе усмерена су на повећање тензија и изазивају констернацију, саопштено је данас из руског Министарства иностраних послова.



Истрајни напори Вашингтона да се подигну тензије, посебно у тренутној ситуацији и да се шире непроверене информације о тако осетљивим питањима, изазивају дубоко запрепашћење, наводи се у саопштењу министарства које је пренео TASS.



Министарство је изразило наду да ће америчке дипломате коначно демонстрирати "одговоран и професионалан однос према дужностима које обављају", нагласивши да нема информација нити доказа који подржавају упозорења из амбасаде САД.



Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је раније данас да руска страна није добила никакве доказе који би потврдили истинитост упозорења из америчке амбасаде о могућим терористичким нападима у Москви и Санкт Петербургу.



Америчка амбасада у Русији је 20. фебруара издала упозорење упућено држављанима САД о постојању наводних претњи од терористичких напада на јавним местима у Москви, Санкт Петербургу и "у областима појачане напетости дуж руско-украјинске границе".



Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је у реаговању на поменуто упозорење, поставила питање да ли су САД проследиле руској страни информације о могућим нападима на Русију.



Ако нису, како разумети све ово?, упитала је Захарова.

Аутор:
Пошаљите коментар
Путин: Данас одлука о признању ЛНР и ДНР

Путин: Данас одлука о признању ЛНР и ДНР

21.02.2022. 16:04 16:52