У сусрет 38. "Кобасицијади" у Турији: На кобаје замирисао север Бачке
СУБОТИЦА: Караван 38. „Кобасицијаде”, традиционалне гастрономске манифестације која ће се одржати од 25. до 27.фебруара одржати у Турији, боравио је јуче у Суботици.
Туријски специјалитети добро су замирисали у центру севера Бачке, а интересовање је било изузетно. Гостовањем у Суботици екипа од двадесетак мајстора и ентузијаста радила је од јутра до поподнева пуном паром.
- Обилазимо војвођанска градове са циљем да промовишемо нашу манифестацију и туријске кобасице. Prеthodnog викенда били смо у Сомбору, а пун погодак је и боравак у Суботици. Врло смо успешни у справљању кобасица за које се зна надалеко, али је добро да оне који воле гурманлуке и подсети оваквим гостовањима. Лане је изостао долазак у Суботицу због короне, па је можда и због тога заинтересованост већа - каже Војислав Мирковић из Организационог одбора 38. „Кобасицијаде”.
Суботичани су сендвич са печеном кобасицом дегустирали за 200 динара, док се килограм свеже кобасице продавао за 500 и сушене за 700 динара. Народски речено све је плануло, а имало се чиме и залити. За понуду добре капљице побринуо се Ненад Ратковић из сремскокарловачке Винарије „Алекс бермет”, који редовно прати екипу туријске „Кобасицијаде”.
- Настављамо праксу да у сваком граду где гостујемо у хуманитарне сврхе дарујемо 30 метара кобасица, у договору са локалном самоуправом па смо у Суботици кобасице дали Црвеном крсту. На лањској манифестацији кобасицу од 2.037 метара нисмо продавали него је подељена у хуманитарне сврхе - подсећа Мирковић.
Екипа Туринаца је прошлог викенда учествовала у такмичењу у справљању кобасица на манифестацији у Белом Блату, данас ће се такмичити у Шиду, а идућег викенда краван из Турије долази у Нови Сад.
М. Митровић