U susret 38. "Kobasicijadi" u Turiji: Na kobaje zamirisao sever Bačke
SUBOTICA: Karavan 38. „Kobasicijade”, tradicionalne gastronomske manifestacije koja će se održati od 25. do 27.februara održati u Turiji, boravio je juče u Subotici.
Turijski specijaliteti dobro su zamirisali u centru severa Bačke, a interesovanje je bilo izuzetno. Gostovanjem u Subotici ekipa od dvadesetak majstora i entuzijasta radila je od jutra do popodneva punom parom.
- Obilazimo vojvođanska gradove sa ciljem da promovišemo našu manifestaciju i turijske kobasice. Prethodnog vikenda bili smo u Somboru, a pun pogodak je i boravak u Subotici. Vrlo smo uspešni u spravljanju kobasica za koje se zna nadaleko, ali je dobro da one koji vole gurmanluke i podseti ovakvim gostovanjima. Lane je izostao dolazak u Suboticu zbog korone, pa je možda i zbog toga zainteresovanost veća - kaže Vojislav Mirković iz Organizacionog odbora 38. „Kobasicijade”.
Subotičani su sendvič sa pečenom kobasicom degustirali za 200 dinara, dok se kilogram sveže kobasice prodavao za 500 i sušene za 700 dinara. Narodski rečeno sve je planulo, a imalo se čime i zaliti. Za ponudu dobre kapljice pobrinuo se Nenad Ratković iz sremskokarlovačke Vinarije „Aleks bermet”, koji redovno prati ekipu turijske „Kobasicijade”.
- Nastavljamo praksu da u svakom gradu gde gostujemo u humanitarne svrhe darujemo 30 metara kobasica, u dogovoru sa lokalnom samoupravom pa smo u Subotici kobasice dali Crvenom krstu. Na lanjskoj manifestaciji kobasicu od 2.037 metara nismo prodavali nego je podeljena u humanitarne svrhe - podseća Mirković.
Ekipa Turinaca je prošlog vikenda učestvovala u takmičenju u spravljanju kobasica na manifestaciji u Belom Blatu, danas će se takmičiti u Šidu, a idućeg vikenda kravan iz Turije dolazi u Novi Sad.
M. Mitrović