overcast clouds
7°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Скано: Рано је за опуштање, биће још слова грчког алфабета

11.02.2022. 20:09 20:13
Пише:
Фото: Tanjug/ Zoran Žestić

БЕОГРАД: Питање када ће крај пандемије је питање од милион долара, каже др Фабио Скано, поручује да није време за опуштање, а да државе треба да имају свест о томе да је тренутно средина пандемије.

Омикрон би, додаје, могао указивати на то да се у будућности ближи крај пандемије коју описујемо као ванредну ситуацију.



Међутим, тај тренутак није сада и дефинитивно је прерано за опуштање, оценио је нови директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији и специјални изасланик за Западни Балкан Фабио Скано.



Он је у интервјуу за Танјуг указао на то да се очекују нови сојеви који ће се лакше преносити.



Биће још слова грчког алфабета у будућности. Ми сада знамо шта делује, морамо то применити и колективно и индивидуално, како бисмо се од тих сојева заштитили, поручио је.



Каже да садашњи број случајева какве нисмо имали раније ствара огроман притисак пре свега на примарну здравствену заштиту, а не на болнице као раније, што, каже, говори о централној улози коју примарна здравствена заштита има у здравственом систему земље и колико је важна не само за спречавање будућих пандемија, већ и за здравље и добробит људи у Србији.



Наглашава да се, за разлику од многих других земаља, здравствени систем Србије није урушио услед пандемије, што је резултат рада и залагања и институција али и појединаца.



И то је нешто због чега треба похвалити Вашу земљу, истакао је.



Говорећи о тренутној епидемијској ситуацији, Скано подсећа да је само током јануара регистеровано скоро 50 милиона нових случјева.



Напомиње да они чине трећину свих случајева регистрованих у Европи од почетка пандемије, што показује а регистровани су током само једног месеца. То вам показује колико омикрон утиче на епидемијску криву.



Кад је реч о Србији, примећује да након пете недеље наглог пораста броја нових случајева од почетка фебруара лагано тај број опада.



Напомиње, међутим, да је и даље крива на виском нивоу, као и да расте број хоспитализација, што је, додаје, логично, јер су оне у сразмери са бројем случајева.



Видимо и скоро исти број преминулих који смо виђали и у prеthodnom таласу и све то нам говори о важности вакцинације као моћног оружја за умањивање разика од хоспитализације и смрти међу становништвом, поручује Скано.



На питање да ли верује да постоји начин да се људи мотивишу да се вакцинишу, каже да СЗО сарађује са Владом Србије на кампањи у којој би се пружиле праве и проверене информације и одговорило на сумње које људи имају.



Напомиње да је циљ СЗО да се 70 одсто светске популације вакцинише до краја јуна, те подсећа да је Србија била једна од првих земаља, не само у Европи, већ и у свету, која је кренула са вакцинацијом.



Примећује да је обухват вакцинацијом у одређеним старосним групама које су најрањивије, попут оних од 70 до 79 година, 80 одсто, а обухват бустер дозом 61 одсто, што сматра одличним резултатом.



Каже и да увек може боље, те додаје: "Али ми смо забринути јер постоје друге старосне групе у којима постоји јаз, које заостају, и заиста је важно да се и те старосне групе вакцинишу јер су и оне изложене болести и тешким облицима болести чак и са омикрон сојем и сваким другим сојем који уследи".



Скано сматра да је изузетно важно да се постигне исти ниво вакцинације у свим земљама, јер, како каже, "ако наставе да постоје џепови на националном и светско нивоу пандемија ће се наставити".



Уверен је да ће ускоро доминирати подваријанта "стелт", која је, према досадашњим сазнањима, лакше преносива, али још је непознаница да ли изазива лакше или теже облике болести од prеthodnе варијанте.



Оно што такође знамо је да вакцине делују против свих сојева вируса и имају велику ефикасност када се ради о смањењу стопе смртности и смањењу ризика од хоспитализације. Поред тога, и бустер доза је важна, јер када имунитет ослаби треба да примите и бустер дозу. Ова подваријанта омикрон соја је идентификована у многим земљама, укључујући и Србију, где је изолована управо захваљујући тестовима које је СЗО донирала здравственом систему како би се открило присуство ове подваријанте. Пошто се лакше преноси, сигурно ћемо је видети још, тако вируси функционишу, пошто се лакше преноси, вероватно ће постати доминантна у односу на садашњи сој, казао је Скано.



На питање да ли се очекује да СЗО ускоро донесе одлуку о четвртој дози, каже да је тренутно најважније да све земље имају довољно вакцина за прве две дозе, као и да што више људи прими бустер дозу, те да ће одлука о четвртој дози бити донета када за то дође време.



Када је реч о ковид пропусницама, Скано истиче да су земље суверене по питању прописа и политика којима се штити становништво и којима се контролише пренос вируса.



Оно што ја могу да кажем је да је вакцинација изузетно корисно средство да се умањи ризик од преноса и да је електронска документација о вакцинацији нешто што ми промовишемо. Односно оно што називамо ковид пасошима је документација која показује да је вакцинације било и све то доприноси умањењу ризика. Ово опет говори о важности вакцинације и досезања циља да се 70 одсто светске популације вакцинише, појашњава.



Питање када ће крај пандемије сматра "питањем за милион долара" и поручује да тренутно није време за опуштање.



Каже и да државе треба да имају свест о томе да је тренутно средина пандемије.



Уморни смо, сви смо у овоме скоро две године, али морамо да размишљамо о здрављу и здравственом систему као темама које су у средишту владине политичке агенде да бисмо изградили отпоран систем који ћемо штитити у будућности, као инвестицију, а не као трошак. Што се тиче изгледа да се пандемија заврши, морамо удвостручити напоре да би се то десило уместо да кажемо - завршили смо, поручио је.



На питање на шта ће се фокусирати његов рад у Србији и на Западном Балкану, Скано каже да је пандемија показала да здравство треба да има централно место у управљању државом, те истиче да га је по доласку у Србију импресионирало што је у одговор на пандемију укључен највиши ниво српских политичких лидера.



У децембру су премијери земаља Западног Балкана покренули план, односно мапу пута за здравље и благостање о томе како да здравље заузме централно место у агендама влада, али и да се нађу заједничка места и синергије које превазилазе Западни Балкан да би се премостио јаз и у погледу приступања Европској унији и да би се унапредило здравље људи, наводи Скано и додаје да ће наставити разговоре са кабинетом премијерке и Министарством здравља, како би се установили приоритети у погледу здравља који доприносе економском и друштвеном развоју земље.



Додаје да постоји потреба за улагањем у примарну здравствену заштиту, у иновације, и у заштиту менталног здравља здравствених радника које је због ковида посебно добило на важности.



То су велики изазови, али морамо се ухватити у коштац са њима, не само Министарство здравља и СЗО, већ и Влада и људи Србије који имају важну улогу у погледу понашања у вези са здрављем, а могу и да помогну земљи у вези са будућим пандемијама, закључио је Скано.

Аутор:
Пошаљите коментар
Скано: И ако пада број случајева, не значи да смо ван опасности

Скано: И ако пада број случајева, не значи да смо ван опасности

17.12.2021. 22:04 22:10