broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучевић: Никад већи буџет, социјално одговоран и развојно усмерен

21.12.2021. 13:31 14:44
Пише:
Извор: Дневник/ Радивој Хаџић

НОВИ САД:- Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је данас у Градској кући да ће се пред одборницима локалне скупштине наћи предлог највећег буџета Новог Сада до сада, јер је он пројектован у обиму од преко 35,8 милијарди динара.

Он је додао и да ће у 2022. години Град Нови Сад радити на 400 пројеката.

Према његовим речима, пред Новосађанима је фантастичан буџет, рационално конципиран, који ће бити социјално одговоран и развојно усмерен, а градоначелник Новог Сада одао је захвалност житељима највећег града у АП Војводини што је предлог новог буџета управо такав.

"Ово је победа грађана, имамо раст буџета када се већ две године боримо против коронавируса, имамо сваке године све веће и веће приходе. Нема лажи, нема преваре, од 2012. године се види сва разлика и колико је град напредовао за 10 година", навео је Вучевић, истакавши да је пре једне деценије буџет Града био 16 милијарди динара, то да је од тада он увећан за 120 одсто, без обзира на две године које је обележила епидемија коронавируса.

Како је казао Вучевић, највећа разлика у предлогу буџета за 2022. годину и оног из 2012. године јесу капитални расходи, јер је, преман његовим речима, управо то што мења слику града и показује снагу једне локалне самоуправе.

"Те 2012. године капитални буџет био је око 4,3 милијарде динара, а следеће године ће износити 13,7 млрд динара. То је 215 одсто више инвестирања у развој града него пре 10 година. Велика је то победа Новосађана и Новог Сада и то значи да ће се овај тренд и наставити", навео је Вучевић.

Нови Сад ће највише приходовати од пореза на зараде у наредној години, односно 11,6 милијарди динара, а Вучевић је казао да томе доприноси све већи отворени број малих, средњих и микро предузећа, што је показатељ да је све више запослених у Новом Саду и да плате у том граду непрестано расту.

Градоначелник Новог Сада је додао коментаришући приходе од пореза на имовину да је пописано много више објеката који се сада опорезују, те да то није популаран потез, али да се од тога приходује безмало шест милијарди динара, што је 20 одсто укупних прихода Града Новог Сада. Он је похвалио све грађане тог града на чињеници да су редовне платише који измурују сва потраживања.

"И доприноси за уређење грађевинског земљишта су доказ колико се град развија, колико има инвестиција, колико смо наплатили земљишта компанијама и фирмама. Ми верујемо да ће тренд бити још бољи 2022. године, да ћемо имати још више прихода од продаје грађевинског земљишта", додао је Вучевић.

Путна привреда ће са 1,2 милијарде динара бити поново највећа буџетска потрошња, док ће на јавну расвету отићи више од 730 милиона динара.

Говорећи о најважнијим пројектима Града Новог Сада, он је навео да ће у наредној календарској години тај град спроводити 400 пројеката, као и да су неки вишегодишњи, али и да ће највећи град северне покрајине имати 196 нових капиталних пројеката.

"Тих 400 пројеката за Нови Сад је фантастична вест и они ће се реализовати у укупном износу од преко 13 милијарди динара", навео је Вучевић децидно наводећи најбитније пројекте за тај град у 2022. години, међу којима су и неки на које су директно грађани утицали исказивањем мишљења на платформи "Твој град".

Он је истакао финансирање израде пројектно-техничке документације за изградњу Пешачко-бициклистичког моста на Дунаву, који ће спајати кеј поред Дунава са Петроварадинском тврђавом. Та инвестиција би требала бити вредна око 4,5 милијарде динара, а изградња и проналазак инвеститора планирани су за половину следеће године.

Ту су и бројне друге инвестиције, попут бициклистичке стазе Нови Сад - Футог - Бегеч, кружне саобраћајнице код Научно-технолошког парка, радови на уређењу Алмашког краја, проширења смештајних капацитета у вртићима, али и изградња нових вртића на Сајлову, Адицама, те на Грбавици и то на месту некадашње полицијске станице. Планира се и изградња нове основне школе у насељу Југовићево, изградња и реконструкције неколико школских фискултурних сала, те бројни други пројекти.

"То што Нови Сад сад има може једино да се пореди са Београдом, ово су историјски бројеви за Нови Сад", казао је Вучевић, подсетивши да је кроз пројекат "Чиста Србија", који финансира Влада Србије, Новом Саду опредељено 27 милиона евра за изградњу у реконструкцију канализационе мреже, те изградњи Централног пречистача отпадних вода. Такође, он је навео и да ће градити регионална депонија у Новом Саду кроз ИПАРД фонд.

Одговарајући на питања новинара, Вучевић је навео да број туриста порастао у Новом Саду у односу на 2020. годину јер су одржани Егзит фестивал, као и Пољопривредни сајам, уз напомену да је остварен знатно већи број ноћења.

Он је напоменуо и да за свега неколико недеља Нови Сад постаје Европска престоница културе, те да је у оквиру дочека Нове године, али и званичног преузимања те ласкаве титуле, као и прославе Нове године по Јулијанском календару, планиран читав низ манифестација.

На питање да ли ће се у Новом Саду одржати ванредни локални избори заједно са најављеним ванредним парламентарним и председничким изборима предстојећег пролећа, Вучевић је казао да није реално очекивати такав сценарио.

Аутор:
Пошаљите коментар