broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Лучанима и Ивањици због снега људи без струје, екипе ЕПС на терену

13.12.2021. 08:45 12:15
Пише:
Извор: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

ЧАЧАК: Јак снег изазвао је проблеме у снабдевању струјом у западној Србији.

У општини Лучани је без струје између 4.000 и 5.000 људи, а струју су добила села Котража и Турице.



У прекиду је снабдевање на 150 трафостаница.



Електродистрибуција Гуча ангажовала је све своје екипе, а у помоћ су дошле и екипе из Чачка и Краљева.



У пријепољском крају више од 1.000 домаћинстава је без струје.



Због квара на далеководима без електричне енергије су села у бродаревском крају, потом Јабука, Камена Гора, Аљиновићи и део Сељашнице.



У планинском подручју западне Србије снежни покривач достиже висину од пола метра.

У Ивањици 3.400 домаћинства и даље без струје



ИВАЊИЦА: У Ивањици је 3.400 домаћинстава и даље без струје.



У недељу је на територији те општине проглашена ванредна ситуације, након што су снежне падавине узроковале кварове на трафостаницама и без струје оставиле бројна ивањичка села.



Највећи проблем је оборено дрвеће, гране и мокар снег, који кидају жице на бандерама и далеководима, рекао је за Танјуг председник општине Ивањица Момчило Митровић.



Све расположиве екипе су на терену, а ангажован је и сектор Цивилне заштите. Снег је у градском подручју нападао око 30 центиметара, док је у планинском делу висина у сметовима чак један метар.

Струја се вратила у део општине Љиг



ЉИГ: Ноћас нешто после 2.00 сата у део општине Љиг дошла је електрична енергија, након 24 часа од нестанка, до кога је дошло због прекида на далеководима и кваровима на трафо станицама.



Све расположиве екипе су јутрос до три сата биле на терену и отклониле део квара.



Без напајања су још увек села Козељ, Штавица, Дићи, Гукош, део Мораваца, Ивановаца, Славковице, Липља, Живковаца и Калањеваца, а без сигнала је била МТС мрежа.

Екипе на терену, струја свима најкасније за два дана

 

ОБРЕНОВАЦ: Због великог невремена, праћеног обилним снежним падавинама и јаким ветром, на територији целе Србије регистрован је већи број кварова на дистрибутивној мрежи због чега је већи број домаћинстава остао без струје, а министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић очекује да ће сви кварови бити решени у наредних дан или два.



Министарка је, са в.д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем, данас обишла Термоелектрану "Никола Тесла" (ТЕНТ) у Обреновцу где је такође дошло до застоја у производњи електричне енергије.



После обиласка, Михајловићева је рекла да су и даље највећи проблеми на територији Шапца, Лознице, Ужица, Чачка и Краљева.



"Екипе су на терену све време. Ради се у отежаним условима. Али очекујемо да ће сви кварови бити решени у наредних дан или два", рекла је она.



Истакла је да је 2.200 трафо станица на дистрибутивној мрежи ван напона.



Грчић је рекао да је до квара на блоку А ТЕНТ-а дошло због лошег квалитета угља који је додатно био натопљен снегом, те да се сада интензивно ради на допремању новог угља како би квар најпре на блоку А2 био решен.



Он очекује да ће Обреновчани добити грејање најкасније после поднева.

Због снега проблеми са електроснабдевањем у три округа



БЕОГРАД: Начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић рекао је данас да је због временских услова најтежа ситуација у Златиборском, Мачванском и Колубарском округу где има, каже, озбиљних проблема са електроснабдевањем.



Он је гостујући на РТС-у истакао да је најтеже било у општини Ивањица, где је проглашена ванредна ситуација.



"Више од 90.000 потрошача нема струју. Најтеже је у Златиборском, Мачванском и Колубарском округу, екипе електродистрибуције су од јуче на терену, и у току дана успоставиће електромрежу на свим релацијама", истакао је Бабовић.



Бабовић напомиње да је Сектор за ванредне ситуације 8. октобра започео активности за припрему зимске сезоне те да су окупили ресорна министарстава и на састанку испланирали како ће да раде.



Према његовим речима, производ тог састанка су уочени проблеми, а односе се на електроснабдевање.



"Око 90.000 потрошача нема струју искључиво звбог тежине снега, електропроводници пролазе кроз беспућа, шуме. Имали смо састанке у Златиборском, Колубарском, Борском, Мачванском округу, покушали смо да увежемо цео систем у раскресивању тих шумских предела где има дрвећа", рекао је Бабовић.



На питање новинара која места у Србији треба избегавати приликом путовања, Бабовић каже да треба пратити прогнозу РХМЗ-а и сајт "Путева Србије", те да је пуно стабала на различитим местима пало преко путева.



Истиче да је у недељу на терену било 250 припадника Сектора за ванредне ситуације на око 90 возила, те да није било пуно завејаних путника, каже, само спорадично.



"Немамо завејане људе, само непроходне правце ка два села у Горњем Јадру, због снега", наводи Бабовић.



Додаје да су данас и сутра прогнозе охрабрујуће и да се у четвртак најављује невреме, али да неће бити истог интензитета као ово.



"Сектор за ванредне ситуације је увек на опрезу, тако радимо и успевамо", закључио је Бабовић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Снег у Србији: Дивчибаре и ваљевска села без струје (фото, видео)

Снег у Србији: Дивчибаре и ваљевска села без струје (фото, видео)

12.12.2021. 17:56 12:53