overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Таленат Горана Црњанског исказан кроз укусе, тонове и речи

09.11.2021. 16:24 16:36
Пише:
Извор: Приватна архива

На први поглед, сасвим обичан човек, коректан комшија и добар пријатељ, Горан Црњански цео свој живот живи, ради и ствара у Новом Саду, али га његова интересовања чине мало другачијим у односу на друге.

Креативност и уметност утискује где год да пође, а своју сврху у животу је, осим примарно у сину Николи, пронашао у кулинарству, музици и писању. Како за “Дневник” каже, давне 2006. године престао је да пуши, а упоредо и пије кафу и све газиране сокове и одбацивши тај шкарт, откривши здрав начин живота, дешава се транзиција чисте инспирације.

- Када сам престао да конзумирам сву ту редовну пошаст човечанства, освешћен прошлошћу, почео сам да креирам своју будућност па сада већ можемо рећи садашњост коју живим  – инспиративно говори Горан Црњански. - Пролазиле су године у истраживању, тражио сам вечити „излаз“, као и већина. Временом, схвативши да он не постоји, да га неће ни бити, нити ће ми га ико дати, открио сам да се прави пут налази у прихватању самог себе и тежњи ка усавршавању. Само тада долазимо до суштине битисања на овој планети. Бавио сам се свим и свачим у животу, радио разне послове, али сам на крају у кулинартсву пронашао себе и ту имплементирао ону црту уметничке дисторзије која ме води до бескраја у истраживању. Да, ту сам се пронашао. То је мој свет, где могу да се опустим и будем чист ја. Миран.

Кулинарством је почео да се бави пре петнаестак година и, како тврди, није било случајно. Храну и све око хране је волео од малена, а та љубав га није оставила равнодушним до данас. Захвалност за своје почетне кулинарске укусе од детињства приписује бакама Јелици и Амалки, а посебну животну захвалност својој мајци Радмили, на чијим јеловницима и кулинарским вештинама је опстао и одрастао. Али...

Обожавам да кувам и креирам нова јела, тражим изазове у храни сваког дана, испуњавам жеље себи и другима, уживајући у креативности мириса, боја и укуса (Горан Црњански)

- Није све тако бело, кулинарство је озбиљна делатност, у коју се многи упуштају, а не знају да светло на крају тунела није баш онако светло како очекују – искрен је професионални и главни кувар ресторана Хотела “Нови Сад” Горан Црњански. - Позив који изискује многа одрицања, са којима многи не могу да се носе, који је предодређен и хвата суштину. Позив у ком или „јеси или ниси“, буквалним речима речено! Није лако опростити се од слободног времена, радних викенда и празника и времена када би требали да будемо са породицама. Кувари тада раде и приносе своју највреднију жртву - своје време. Упркос свему, осећам се фантастично, мало уморно, али то је сага и нормалан пут ове професије. Обожавам да кувам и креирам нова јела, тражим изазове у храни сваког дана, испуњавам жеље себи и другима, уживајући у креативности мириса, боја и укуса. Тако би ускоро требало да крене и снимање Јутуб емисије “Храна и пиво”. Кулинарство је примарна делатност од које живим, и која ће, највероватније, остати нераскидиви део моје личности до краја радног века.

Под уметничким псеудонимом „Bizznisman” издао је четири студијска музичка албума, преко 20 музичких спотова, уз много синглова

Постоје и друга интересовања која, поред примарне професије, у њему буде посебне емоције, а то су музика и писање.

- Музика је саставни део мог живота, исто као писање и кување, истим корацима исказујем своје емоције и истим тоновима причам у сва три правца – открива нам наш саговорник, поносно додавши да је његов отац Мирослав музичи поткован и врсни клавијатуриста на њега магијом добацио неке чини па узајамно воле исте инструменте, а ниједан их не свира, као што је контрабас. - Под уметничким псеудонимом Bizznisman издао сам четири студијска музичка албума, преко 20 музичких спотова, уз много синглова. Сваки албум који сам написао и компоновао има своју тежину и своју суштину, које говоре о социјалним темама, тврдом животу, провученом кроз реалност, али и комедију која свему томе додаје шлаг на врх те изврнуте торте музичке импресије којом се бавим. Осим тога, паралелно компонујем и завршавам дечији музички албум едукативног карактера, врло певљив и динамичан. Пишем и компонујем, између осталог, и један тамбурашко-староградски албум, који је при крају, јер желим своју љубав према звуку тамбуре да овековечим боемским нотама.


Мењајући себе мењамо своју околину

Који год таленат човек да поседује, ништаван је уколико он нема осећаја и љубави за друге, а Горан Црњански каже да је рад на себи, усавршавање и мењање навика нешто највредије што појединац може да учини за себе. Мењајући себе, мењамо своју околину, па и цео свет.

-Наша суштина је у стварању, да остављамо у аманет своја дела будућим генерацијама и исказујемо емоције на најлепши начин, кроз тонове, боје и укусе и све сам то објединио, покушавајући да их прикажем у најбољем светлу – прича наш саговорник. - Сваки дан дарујте по један осмех свима које волите, реците им колико вам значе, покажите им делима и тада сте испунили оно највредније у вама. Делите љубав, радите оно што волите, нађите у себи ону креативну црту и десиће се магија. Верујте у себе сваког дана, радите на томе да будете боља и вреднија особа, отворите свој свет маште и препустите се инспирацији…јер ништа није немогуће!


Талентовани Новосађанин остварио се и као писац, написавши књигу поезије “Пожуда за сном”, која је промовисана на Сајму књига у Београду 2018. године. Како инспирација навире, тако се дао у паралелно писање још три књиге: књигу поезије која излази крајем ове године, кулинарску стручну литературу и роман, за који очекује премијеру половином 2022. године.

- Питају ме многи како успевам да, поред радних и приватних обавеза, породице и тренинга стижем све ово да испратим, а мој одговор је једноставан: слободно време је време када стварам и креирам све ово о чему смо причали – отворено ће наш врсни уметник. - Када имам слободног времена, тада компонујем, пишем и правим нови свет. У стваралаштву се одмарам, то је мој “зен”, пуштам тоновима и бојама да ме носе, преносим их на папир и одмарам целим бићем. Не гледам телевизију, не седим беспотребно у столици, не бленем у плафон…

Једноставно, Горан Црњански ужива да се допуњује и гради, и у томе је његова суштина.  

И. Бакмаз

Пројекат „Талентовани људи - понос Новог Сада” релизовао је “Дневник Војводина прес” д.о.о, уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

Аутор:
Пошаљите коментар