overcast clouds
15°C
15.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Food Talk 2021: Специјалитети и фрушкогорска вина промовишу туризам

28.10.2021. 09:52 09:54
Пише:
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

НОВИ САД: Регионална конференција “Фоод Талк” посвећена гастрономији, која окупља велики број учесника, предавача и излагача, одржана је јуче у простору “Салаша 137” на Ченеју.

Своје знање и искуство са посетиоцима су поделила најпознатија имена из света гастрономије, као и регионални стручњаци који диктирају трендове у производњи хране и вина. У оквиру конференције одржано је пет панел-дискусија, а посетиоци су имали прилику да уживају у специјалитетима грузијске и војвођанске кухиње, најбољим фрушкогорским винима, али и да се друже са најпознатијим куварима из региона, гастро-блогерима, водитељима кулинарских ТВ-емисија и легендама овдашње угоститељске сцене.

- Конференција “Фоод Талк” се вратила кући, на “Салаш 137”, где смо 2013. године, уз двојицу доајена наше телевизије и кулинарства Оливера Млакара и Стеву Karapanyu, почели нашу тему разговора о храни – подсетио је председник “Колор прес групе” Роберт Чобан. – У оквиру данашњег првог панела “Нове гастро навике” биће речи о томе шта једемо, колико је здраво, колико су се промениле гастрономске навике целог региона, док други панел доводи неке од најпознатијих кувара наше и регионалне кулинарске сцене. Трећи панел је медијски, у оквиру којег ће се обратити водитељи гастрономских ТВ-емисија, а четврти панел назвали смо “Тишина, стара гарда говори”, те ћемо од власника неких од најпознатијих ресторана и кафана из Новог Сада, Војводине и Београда од пре 40-50 година чути како је све то некад изгледало. Конференцију завршавамо петим, винским панелом и представљањем озбиљног потенцијала фрушкогорских вина. Надам се да ћемо данас нешто ново научити, лепо се провести и укусно јести.

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам Палимир Тот истакао је чињеницу да овакве манифестације, које имају међународни карактер, посебно доприносе промоцији туризма Аутономне покрајине Војводине.


Амбасадор Грузије у Србији

Отварању регионалне конференције “Фоод Талк 2021” присуствовао је амбасадор Грузије у Србији Илиа Коберидзе, у својству првог грузијског дипломате икад послатог у Републику Србију и тзв. Западни Балкан.

- Моћ хране, као механизма за јачање националног идентитета, посебно је уочљива у грузијској дијаспори – открио је Илиа Коберидзе. - Могу вам са сигурношћу рећи да ће бити веома тешко наћи Грузијца који одлази у иностранство и који је потпуно одбацио све грузијске производе и заборавио укус грузијске хране. Грузијски ресторани у иностранству играју кључну улогу у гастрономској и кулинарској дипломатији земље. Можете их наћи широм света, а ускоро и у Београду.


- Ми можемо да покажемо оно што смо одувек имали, а то је традиционална мрежа угоститељских објеката, чарди на Дунаву и другим рекама, као и други туристички потенцијали у локалу, па и самом Новом Саду – нагласио је Тот. – На тај начин желимо да допринесемо да из АП Војводине оде што боља порука о туристичким потенцијалима, а наш циљ јесте да тај потенцијал прикажемо и повећамо број страних и домаћих туриста. Секретаријат за привреду и туризам је само у овој години дао више од 320.000.000 динара за многе конкурсне линије кад је реч о туризму – од улагања у обнову туристичке супраструктуре, санацију и изградњу нових потенцијала, куповину машина и опреме, као и улагање у неке друге манифестације.

Конференцију “Фоод Талк 2021” организовало је Удружење грађана “The Бест Фест”, у сарадњи са тимом кулинарских издања “Колор прес групе”, и уз медијску подршку компаније “Цолор Медиа Communications”.

Б. Павковић

Пише:
Пошаљите коментар
Food Talk 2019: Широк спектар војвођанске особености

Food Talk 2019: Широк спектар војвођанске особености

05.06.2019. 11:01 11:06