broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Селаковић: Гутереш дели став шефа УНМИК-а о акцијама Приштине

15.10.2021. 17:00 08:53
Пише:
Извор: Tanjug (video)

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Никола Селаковић, после седнице СБУН на којој је разматран редовни шестомесечни извештај о раду УНМИК-а, разговарао је са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, који је између осталог показао и велико интересовање за дешавања у нашем региону за ситуацију у БиХ, односе Србије и Хрватске.

"На састанку који је трајао готово три пута дуже него што је протоколом било предвиђено, било је речи о седници СБ и извештају генералног секретара о мисији УНМИК-а и активностима за период март-септембар 2021. где смо добили уверавања да ће мисија наставити да делује непристрасно у складу са мандатом, датим и повереним у складу са Резолуцијом 1244”, рекао је министар Селаковић у Њујорку за Танјуг и РТС.



Селаковић је рекао да генерални секретар дели “објективан и језгровит” став шефа УНМИК-а Захира Танина из извештаја о последњим дешавањима у покрајини, са таблицама на административној линији и у Косоској Митровици и Звечану.



“Реакција је очигледна, брифинг који је шеф УНМИК-а изнео на СБУН је став и генералног секретара”, рекао је шеф стрпске дипломатије и нагласио да у prеthodnom периоду није било уобичајено да се на седници разматра оно што није било у извештајном периоду.



“Сама чињеница да је Танин управо тој ситуацији посветио готово 40 одсто времена је онај поглед и становиште који дели и сам генерални секретар. Имали смо прилику да томе посведочимо и током тог састанка”, рекао је Селаковић.



Шеф УНМИК-а Захир Танин упозорио је амбасадоре држава чланица СБ УН да једностране акције Приштине доприносе расту тензија, да је неколико инцидената, након извештајног периода, попут одлуке Приштине да уводе нови режим регистратских таблица или акција против шверца, уследило као последица недостатка политичког разумевања и комуникације, као и да су ти потези продубили неповерење српског становништва на северу.



Селаковић је навео да је посебну пажњу генералног секретара УН привукла тема дешавања у БиХ, да је нарочито истакао потребу за што већом и интезивинијом сарадњом Србије и Хрватске, а у циљу још веће и боље стабилизације региона.



Министар је казао да је искористио прилику да Гутереша упозна са резултатима економских и друштвених реформи, са иницијативом председника Србије “Отворени Балкан” која је препозната као шанса за регион од стране председника владе Северне Македоније и Албаније, а што је наишло на озбиљно одобравање и поздрављање генералног секретара.



Према речима Селаковића, састанак је био прилика да искаже интересовање Србије која сматра да су УН најважнија међународна организација, кључна за очување мра и стаблности у целом свету, али и територијалног интегритета и суверенитета, да Гутереш посети Београд.



Селаковић је додао да је у разговору било и личних емотивних тренутака где се присетио како је као млад човек долазио и у Југославију, у Београд и обилазио обалу Јадрана.



Додао је да је Гутереш изнео дивна сећања, на понос Србије, када је као особа одговорна за избегле и расељене сарађивао са председником Србије, тадашњим премијером.



“Посведочио је однос пун хуманости и солидарности који је тада и народ Србије и наше руководство показивао према избеглим са Блиског исток који су пролазили кроз Србију“, рекао је Селаковић.

УНМИК потребан; равнотежа одговорности две стране вештачка

ЊУЈОРК: „Србија се залаже да се рад Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији задржи у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини”, изјавио је данас шеф српске дипломатије Никола Селаковић, на седници Савета безбедности УН."Сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом Савета безбдности УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права", рекао је Селаковић на седници...



Он је истакао да се Србија, као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.



"Са индигнацијом одбацујемо све покушаје да се позивима на такозвани ''реципроцитет'' и ''признање'' заправо блокира дијалог и скрене пажња са чињенице да привремене институције самоуправе у Приштини не испуњавају споразуме и обавезе преузете у оквиру дијалога који се води под покровитељством Европске уније. Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума", указао је Селаковић.



Он је истакао да велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога.



Наставља се, додао је, са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.



Он је подсетио на догађаје који не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али се на њих осврнуо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.



Последњи је био насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, што је девети упад те врсте.



"Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити", додао је он.



"Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности", истакао је Селаковић.



Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Јариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.



"Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема", навео је Селаковић.



Он је указао да се на некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може ефикасно реаговати позивањем "обе стране" на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници.



"Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба", каже Селаковић.



Он је, такође, изразио забринутост и због најновијег увођење такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра.



Према његовим речима, повећање учесталости напада на Србе праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.



Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, додао је Селаковић и изразио уверење да ће таква ситуација подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.



Селаковић је, такође, "опрезно" изразио наду да ће Привремене институције самоуправе у Приштини - "поред тога што покушавају да се промовишу у међународној јавности користећи трагичну судбину расељених из других крајева света - ипак по овом питању у наредном периоду начинити некакав помак, и да ће у реалности после 22 године коначно почети да стварају услове за повратак интерно расељених Срба и других неалбанаца".



Он је указао да Србије, као и до сада, остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале.



"Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе", закључио је Селаковић.

Аутор:
Пошаљите коментар