moderate rain
12°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Скупштина СНС-а померена за три недеље

09.10.2021. 12:57 14:21
Пише:
Фото: Председник СНС Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Председништво СНС донело је одлуку да за 20 дана помери одржавње Скупштине странке, саопштио је након седнице тог тела председник Александар Вучић.

Скупштина странке, уместо између 21. И 24.октобра, биће одржана од 11. до 14. новембра.

Као разлоге за одлагање, навео је лоше бројеве због корона вируса и жеље странке да не угрози здравље било кога, јер, како је рекао, верују да ће у року од пет недеља од данас, епидемиолошка ситуација бити повољнија.

Такође, Вучић је истакао да у СНС желе додатно да раде на програмским документима, јер су уверени да ће СНС будућности имати највећу улгоу у обликовању живота грађана и земље.

“Желимо да пред грађане изађемо не са демоагошким флоскулама, већ са програмом И планом до 2030. године, вредностима и приципима за које се залажемо”, рекао је Вучић.

Додао је да ће СНС у међувремену обележити и годишњицу од оснивања и страначку славу, али да су у жељи да заштите људе померили скупштину.

Вучић је рекао и да ће Скупштина СНС трајати четири дана, од 11. до 14.новембра, а 13. новембра биће доношене одлуке.

“Имамо 4.000 делегата који ће одлучувати о најважнијим страначким функцијама. То ће бити у Хали спортова, али ћемо затим имати велики скуп који ће значити и почетак примене новог плана и програма, али и предтсављање нови људи, у Арени, веровано истог дана”, рекао је Вучић.


„Ускоро у употреби најбољи лекови против короне“

Председник Србије изјавио је данас да Србија набавља најновије и најефикасније лекове против короне, које има свега неколико држава у свету у овом тренутку и да ће они бити у употреби када их надлежни органи односно Агенција за лекове одобри.

Вучић је, на питање новинара каква је стварна ситуација са лековима за корону, пошто се могу чути критике на његов рачун по питању набавке лекова и поводом тога што је рекао да Србија набавља најбољи лек за корону, Вучић је рекао да су га напали у тајкунским медијима и тајкунске странке како увози лекове који нису одобрени.

Да сам чекао да буде све одобрено, не бисмо имали ни вакцине, додао је Вучић.

"Јутрос смо имали састанак око лекова, и са РФЗО и Лончаром, анализирамо комплетан потрошени материјал уз изградњу боленица и друго. Морамо брзо да излазимо из ковид режима јер имамо на хиљаде људи који чекају разне операције. Зато убрзавамо сад долазак најважнијих лекова, имају ту две врсте лека у пилулама које се очекују ускоро да се појаве, преговарамо и са једнима и са другима. Једну ради Фајзер - пилуле, која има 50 одсто сигурне заштите унапред, а није вакцина, а друго је МСД који је много успешнији и неупоредиво ефикаснији него сличан лек који сад користимо, али једна та пилула кошта 600 долара, а добили смо попуст на 400 долара и размишљамо са Синишом колико тога да купимо да би грађани могли што пре то да имауу", навео је Вучић.

Каже да се појавио и још један нови, додатни лек, који се даје као инфузија и да сада имамо проблем у вези са простором око крвета за његово давање.

Тај лек се, каже, већ даје у Канади, Аустралији и деловима САД.

"У сваком случају наса Агенција то то прегледа. Ми смо обезбедили бесплатно део тих лекова. Ја сам односно Србија је добила то од једног светског државника на поклон за грађане Србије. Журим да бисмо спасили животе градајана, а они ми држе моралне придике. То немају три земља у свету, а ми имамо 500 доза. Само једна доза кошта 4.500 или 5.000 долара и када је добијете у року од 24 сата сте негативне, извуче вам сав вирус напоље. Чекамо да се то одобри код нас, моја посао је било да то набавим", нагласио је Вучић.


„Учинићемо све да грађани имају топлу зиму“

„Учинићемо све да грађани буду сигурни да имају топлу зиму, довољно гаса, струје, да неће бити искључења, каквих ће бити свакако у другим земљама“, подвукао је Вучић након седнице Председништва странке.

Вучић је, обраћајући се новинарима, пренео да је Председништво СНС обавестио о актуелној ситуацији.

„Разговарали смо шта је пред Србијом - важне ствари као што су борба против короне, борба за животе људи, борба за даљи економски напредак земље, за очување територијалног интегритета Србије, и као кључна тема која се намеће у свету борба за енергетску безбедност Србије, те и повећање животног стандарда. У складу с тим доносимо планове и програме. Обавестио сам чланове Председништва да смо предузели значајне кораке у енергетици, покренули резерву како би се цена спустила“, објаснио је он.

Вучић је казао да је обезбеђен и интервентно увоз кроз враћање електричне енергије, када ТЕНТ средином децембра буде поново отворен.

Указује да је Србија тиме обезбеђена, али додаје да ће нас свакако погађати догађаји на европском и светском тржишту струје, јер ће се увећавати цене других ствари, као што је грађевински материјал.

О Веритас папирима: Тај новац је отет од грађана Србије

Александар Вучић прокоментарисао је данас тзв. Веритас папире и истакао да што се тиче новца које је фирма Драгана Ђиласа давала НВО, појединцима и медијима није чуо до сада ниједан деманти на те наводе, као и да грађани треба да знају да је то новац који од њих отетет када су ти људи били на власти.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише Веритас папире које је објавио Информер а из којих се види да је Ђиласова фирма Мултиком позајмљивала новац невладиним организацијама, појединцима и медијима који отворено наступају против државе.

"Слобода медија је да раде шта хоће и како хоће ко год да је власник, тако да свеједно да ли су власници тајкуни, Ђилас или неко други, добро је да могу увек да поставе свако питање и напишу и објаве шта желе, то добро говори о нашој земљи", рекао је Вучић.

Истакао је да је важно да људи виде колики се милиони евра троше и на шта, као и да су то паре отете од грађана Србије.

"То је отето од грађана, када су били на власти, а данас се дели њиховим партијским, политичким, медијским и другим послушницима. То је огроман новац, тешко је борити се против њих због великог новца, али верујем да да људи у Србији то препознају и разумејуу и да управо зато такви људи и сви који њима служе не могу да имају подршку", навео је Вучић.

Каже, такође, да се види да то и није политичка странка, да не зна ни које је име те странке.

"Може да се зове и Мултиком странка. Како окренете, сви које знате запослени су код истог газде и тајкуна, а све нашим парама плаћају", додао је Вучић.

„Разговарао сам са Стефановићем“

Вучић је изјавио да је пре састанка Председништва СНС разговарао у свом кабинету са министром одбране Небојшом Стефановићем, али да му не пада на памет дакоментарише његов однос са Владимиром Ђукановићем.

Вучић је то рекао у одговору на питање о односима министра Стефановића и његовог страначког колеге и посланика СНС Владимира Ђукановића и истакао да је странка на чијем је челу припада оним политичким субјектима која преузимају одговорност у значајним историјским треуцима, гурају земљу напред попут булдожера и у којој не морају сви чланови да имају исте идеолошке ставове.

Једни, каже, мисли да земља мора да буде апсолутно независна, војно неутрална, да руководство самостално доноси одлуке, док други мисле другачије.

То су, истиче председник, демократски односи унутар странке.

"СНС има политику, а наши односи су демократски за разлику од опозиције где је од једне (ДС) странке настало 17 странака само због личне нетрпељивости, а политику нема ниједна", навео је Вучић.

СНС се труди да има политику, алични односи, то су демократски односи.

„Лицемерје у јавности, проблеме решавамо унутар странке“

Вучић је изјавио да ће о међусобним оптужбама између појединих чланова СНС да се разговара унутар саме странке, док ће се утврђивањем одговорних за кривична дела бавити надлежни органи.

На коснтатацију новинара да између Владимира Ђукановића и Небојше Стефановића нису присутне идеолошке разлике, већ оптужбе за криминал на рачун министра, те питање може ли Стефановић да остане министар и члан Председништва СНС, Вучић је приметио да је у јавности присутно велико лицемерје, када се говори о односима у СНС.

“Суочавамо се са лицемерјем у јавности, они који воде кампању против Ђукановића, траже његово искључење из Адвокатске коморе, називају га бизоном… Ођедном су забринути како онда Стефановић може да буде члан Председништва, пошто има да исприча о Вучићевим разговорима… И сада, ви који сте све време на страни оних који су злоупотребљавали државне ресурсе да би прислушкивали председника, правите се како су тешке оптужбе Ђукановића…”, рекао је Вучић.

Он је поручио да ће се о таквим оптужбама распављати на страначким органима, предстојећој скупштини, а надлежни органи ће да кажу ко је починио кривична дела, тужилаштво, полиција, суд.

“А, ми ћемо у странци наше да решавамо”, рекао је Вучић.

Он је додао да је за све у СНС “јасан сигнал” да онај кога подржавају “Ђиласови медији” подршку у странци не може да добије никада.

На страну, каже, идеолошки сукоби, наводећи као примере Дарка Глишића који се залаже за ОДКБ и Драгана Шормаза који је за НАТО.

“А, ја волим неутралност и имам већину у странци. Док Зорана Михајловић није за Колубару Б, њих 10 сматра да треба И онда направио компромис. Све може да се договори, за подршку 30, 40 одсто и више морате да имате људе различитих уверења, али и демократски приступ и да се чују мишљења и разлике, па и оптужбе. А, то ћемо решавати, али не тако што ће Ђукановић да оснује своју странку, Стефановић своју, неко трећу своју…”, рекао је Вучић.

На питање зашто су инспектори МУП-а који су два пута прошли полиграф, позвани и трећи пут, Вучић је рекао да је разлог у томе што је неко у МУП-у посумњао да су питања за прва два полиграфа била договорена, додајући да га лично чуди што су ти инспектори одбили да потроше још 10 минута.

“Неки су ми рекли да можда по први пут нису знали питања, али не верујем да је то разлог, верујем да је реч о професионалцима, али не знам шта је проблем са 10 минута. Позовите људе који нису криви 100 пута, 100 ће да прођу”, рекао је Вучић. Додао је да је очигледно да су, они који су их позвали поново на полограф, знали шта раде И да су били у праву.

“Да вам не говорим како су одговарали раније, неки који прођу полигра, са ''не знам'', ''нисам упознат''… А, тако не можете ни да паднете јер се нисте ни одредили, није одговор ни да ни не. А, када би некога питали да ли је предложио некоме да лазно оптужи Андреја Вучића, на то не може да се одговори ни да или не”, рекао је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар