few clouds
6°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Епидемиолошка ситуација погоршана, скоро 5.500 Новосађана примило трећу дозу

27.08.2021. 12:21 12:28
Пише:
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Више од 80 Новосађана било је позитивно на брзом антигенском тесту у среду, 25. августа, што, по речима директора Дома здравља “Нови Сад” др Веселина Бојата, значи да се епидемиолошка ситуација погоршава из дана у дан.

Он истиче да се треба одговорно понашати, вакцинисати, носити маску у затвореном простору и држати дистанцу јер су те епидемиолошке мере и даље на снази.

– Пре месец дана нисмо имали заражене грађане, а сада их је око 100 када се сабере брзи антигенски и ПЦР тест – рекао је Веселин Бојат. – Склони смо да заборављамо кроз шта смо прошли, па се већина мера које нису укинуте не поштују. Од укупног броја заражених, највише је оних који су се вратили са летовања из Црне Горе, потом из Турске, па из Грчке, што знатно погоршава епидемиолошку ситуацију. На први преглед у Респираторни центар у Дому здравља на Новом насељу се у среду јавило 182 суграђана, од којих је више од 50 одсто било позитивно, а на основу анализе тренда заражавања повећавамо број екипа које тамо раде. Тренутно имамо седам екипа које раде по смени у Респираторном центру, док их је пре месец дана било две, када практично није било пацијената.

Вакцинација би требало да буде могућа и у амбуланти на Југовићеву, у центру града, у спортској хали на Сланој бари само радним данима и у Ветернику. У плану је и вакцинација у урбаним месним заједницама (Веселин Бојат)

Наш саговорник подсећа на период крајем прошле и почетком ове године, када је цео објекат на Новом насељу од скоро 5.000 квадратних метара претворен у респираторни центар. Тамо је тада радило 17 тимова опште праксе, као и пулмолози, интернисти и други специјалисти неопходни за дијагностификовање и лечење.

– Тада су 262 наша запослена била ангажована у респираторном центру, што значи да имамо капацитет за повећање броја екипа, али се надамо да до тога неће доћи. Важно је напоменути да запослени у Дому здравља на Новом насељу и вакцинишу грађане, те да је почела и вакцинација трећом дозом.

Према речима Веселина Бојата, у последњих неколико дана скоро 5.500 грађана примило је трећу дозу вакцине, што показује високи степен свести. Заједно са порастом оних који желе да приме и трећу дозу вакцине, повећао се и број Новосађана који су примили прву дозу.

У Новом Саду има довољно доза „фајзер” и „синофарм” вакцине, као и друге и треће дозе „спутњика”, док Астразенекине има довољно за прву дозу и ревакцинацију

– Нисам изненађен добрим одзивом за трећу дозу вакцине јер су ти људи већ два пута показали колико су одговорни, а очекујем да ће преко 95 одсто њих који су примили две дозе примити и трећу дозу – истакао је Бојат. – Примећујемо и благи пораст Новосађана који примају прву дозу, па сада имамо у просеку од 150 до 250 њих који се вакцинишу током дана, док је тај број prеthodnih месеци варирао између 100 и 150. У Новом Саду има довољно доза „фајзер” и „синофарм” вакцина, као и друге и треће дозе „спутњика”, док Астразенекине има довољно за прву дозу и ревакцинацију.

Одлучено је и да се уведе неколико нових сталних вакциналних пунктова у граду, те поред оних у ТЦ “Променада” и Дому здравља на Новом насељу, вакцинација би требало да буде могућа и у амбуланти на Југовићеву, у центру града, у спортској хали на Сланој бари само радним данима, као и у Ветернику.

– У плану је и вакцинација у урбаним месним заједницама, по угледу на  вакцинацију у приградским насељима, где смо наишли на веома леп и велик одзив, па смо у неке месне заједнице долазили и по четири пута, а надамо се да ће тако бити и у граду – најавио је Бојат.

Мобилни пункт за вакцинацију (аутобус) сада је је паркиран и помаже при вакциналном пункту Дома здравља на Новом насељу, како се не би стварали гужве, а како је Бојат најавио, аутобус ће се ускоро наћи и у ТЦ “Биг” на Сентандрејском путу.


Свако различито реагује на вакцину

Како је др Веселин Бојат рекао, постоје они који нису развили адекватан број антитела након ревакцинације, али да то није до избора вакцине, јер како је сваки човек другачији, такав је и његов имуни одговор организма. 

– Због тога је апсурдно поредити вакцине у смислу која је боља и која ствара више антител, јер се догодило да више антитела имају они који су примили вакцину Синофарм, него Фајзер – истакао је Бојат. – Вакцина оставља и ћелијски, односно меморијски имунитет, који може да нас заштити и без присуства антитела.


– Имали смо велики школски час када је дозвољена вакцинација људи из региона, који су прешли хиљаде километара да би стали у ред и примили прву, а потом и другу дозу, што говори о значају вакцинације – истакао је Бојат. – Сматрам да сви здравствени радници, државни службеници и запослени у јавном сектору треба да се вакцинишу, нарочито свако ко је положио Хипократову заклетву, не треба да је другачијег става.

Од укупно 370.000 доза, око 175.000 Новосађана је примило обе дозе вакцине, а како је Бојат нагласио, није било озбиљнијих нежељених ефеката и компликација. Међу онима који су и ревакцинисани су у великом броју и суграђани који спадају у ризичне и угрожене групе, са карциномима и хроничним болестима.

– Деца узраста од 12 до 16 година могу да приме вакцину, али prеthodno морају да посете педијатра који ће урадити преглед и рећи да ли је то дете здраво и да ли може да прими вакцину, као што се ради и за сваку другу вакцину – рекао је Веселин Бојат. – Повећано је интересовање родитеља за вакцинацију деце, али у сваком случају, родитељи се распитују, доводе их, па тако имамо децу која су већ вакцинисана у Новом Саду.

Д. Андулајевић

Аутор:
Пошаљите коментар