Језикоманија: Гратинирани гарнирунг
Унапред се извињавам оном делу читалаштва које не кува… или бар не користи писане рецепте!
Често смо у ситуацији да нам, читајући рецепте, није познато значење одређених израза и термина. Ево мале помоћи.
Бланширати - накратко спустити поврће или воће у кипућу воду да би се лакше скинула опна или сачувала боја.
Бујон - процеђена, зачињена и укувана супа од меса, рибе, живине, поврћа…
Фламбирати - запалити; оно што желите да фламбирате, попрскајте неким алкохолом (најбоље коњаком) и запалите непосредно пре служења, тј. изношења на сто.
Гарнирати - украсити; јестиви украс, нпр. кришка лимуна, преполовљена маслина, лист зелене салате или чоколадне мрвице.
Гратинирати - запећи у рерни већ скувано или полускувано јело посуто најчешће мрвицама хлеба - презлама пропрженим на путеру или струганим сиром, умућеним јајима, млеком или и једним и другим.
Карамелизирати - загрејати шећер све док не добије светлобраон боју и не постане густ и получврст сируп (од 160-180 степени); тако се може кармелизирати и црни лук.
Маринирати - одређено време сачувати месо, пилетину, рибу или поврће потапањем у маринаду - течност која садржи уље, сирће, зачине, како би храна пре кувања добила одређени укус.
Наташа Мирковић