Jezikomanija: Gratinirani garnirung
Unapred se izvinjavam onom delu čitalaštva koje ne kuva… ili bar ne koristi pisane recepte!
Često smo u situaciji da nam, čitajući recepte, nije poznato značenje određenih izraza i termina. Evo male pomoći.
Blanširati - nakratko spustiti povrće ili voće u kipuću vodu da bi se lakše skinula opna ili sačuvala boja.
Bujon - proceđena, začinjena i ukuvana supa od mesa, ribe, živine, povrća…
Flambirati - zapaliti; ono što želite da flambirate, poprskajte nekim alkoholom (najbolje konjakom) i zapalite neposredno pre služenja, tj. iznošenja na sto.
Garnirati - ukrasiti; jestivi ukras, npr. kriška limuna, prepolovljena maslina, list zelene salate ili čokoladne mrvice.
Gratinirati - zapeći u rerni već skuvano ili poluskuvano jelo posuto najčešće mrvicama hleba - prezlama proprženim na puteru ili struganim sirom, umućenim jajima, mlekom ili i jednim i drugim.
Karamelizirati - zagrejati šećer sve dok ne dobije svetlobraon boju i ne postane gust i polučvrst sirup (od 160-180 stepeni); tako se može karmelizirati i crni luk.
Marinirati - određeno vreme sačuvati meso, piletinu, ribu ili povrće potapanjem u marinadu - tečnost koja sadrži ulje, sirće, začine, kako bi hrana pre kuvanja dobila određeni ukus.
Nataša Mirković