Завршена берба камилице на њивама Милана Јанкова из Елемира
ЕЛЕМИР: Берба камилице на њивама Милана Јанкова из Елемира завршена је прошлог викенда. Берба је на 15 хектара, колико их је ове године било посејано камилицом, трајала 20 дана. Приносом и квалитетом камилице Јанков је изузетно задовољан.
- Ове године су и принос и квалитет вансеријски. Принос по хектару износи између 450 и 550 килограма - каже Милан Јанков и додаје да су изузетно ретке године у којима се баш све поклопи.
Камилица се бере посебном машином, домаће производње, коју вуче трактор, а у берби је потребан, осим трактористе, још један радник који ради на самој машини. Након бербе, у најкраћем року, камилица се мора сместити у сушару, у којој се суши између 16 и 20 часова, ретко 24 сата.
-Ми имамо две сушаре, тако да можемо да осушимо све што произведемо. Након сушења, специјалном машином се одвајају главица, односно цвет, који је најквалитетнији део биљке, од стабљике, то јест петељке која зна да буде дугачка између пет и 30 центиметара. Чист цвет је прва класа камилице и логично има најбољу цену, а остатак се поново просејава кроз специјално сито и тај део биљке је, у ствари, садржај у кесицама чаја - истиче Јанков.
Комплетна производња Јанкових, који се производњом камилице баве 18 година, има купца. Последњих година у питању је домаћи купац, иако ово елемирско домаћинство има искуства и са извозом.
-Највише смо извозили у Чешку. Сада су они променили прописе, који немају везе са квалитетом камилице, него са саставом земљишта. Извозили смо и у Мађарску, покушали и извоз у Немачку, али Немци траже органску производњу, што ми не можемо да гарантујемо. Имамо домаћег купца на велико и задовољни смо - наглашава Јанков.
Цвет камилице пакује се у картонске кутије, а пулвис (просејане стабљике) у папирне вреће од 50 килограма. Иначе, тамо где је убрана камилица, већ је посејан просо. То је за Јанкове већ годинама друга сетва. А кад се скине просо, опет ће на јесен бити посејана камилица.
-Негде, због плодореда, мењамо културу. Камилица је, ипак, моја велика љубав. За то што се већ 18 година бавим производњом камилице највише сам захвалан Институту „Јосиф Панчић“, а посебно руководиоцу производње Срети Бркићу. Све што знам научио ме је он. Имам потребу да то кажем јер су стручњаци, а посебно Срета Бркић, без икакве резерве делили своје знање са мном, који сам 2002. године био апсолутни почетник - истиче произвођач камилице из Елемира Милан Јанков.
Ж. Балабан