light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бачка, Барања и Славонија заједно против комараца

20.05.2021. 09:46 09:49
Пише:
Извор: Tanjug (video, ilustracija)

СОМБОР: Војводина се удружила са Славонијом и Барањом у борби против комараца, кроз Интерег ИПА програм прекограничне сарадње Србије и Хрватске, који је започео овог пролећа и трајаће две године

. Ово је заједнички пројекат под скраћеним називом „Контрола комараца у прекограничном подручју“, у који су укључени заводи за јавно здравље Војводине и Западнобачког округа, односно уз град Сомбор и општине Кула, Оџаци и Апатин, Осјечко-барањске и Пожешко-славонске жупаније у Хрватској и Фонд „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине. Реч је о наставку пројекта који су Западнобачки округ и осјечка жупанија спровели од лета 2017. до јесени 2019. године, а сарадња је продужена због најезде комараца у тим областима, познатим по густим подунавским поплавним шумама, као и разуђене каналске мреже поготово у случају Војводине, што представља идеално станиште за инсекте који представљају опасност као преносници поменутих векторских заразних болести.

- С обе стране границе суочени смо с налетом инвазивних врста комараца који долазе у Европу кроз различите транспортне путеве и релативно брзо се прилагођавају новом окружењу - каже директор Фонда „Европски послови“ Александар Симурдић, наводећи да су у prеthodnom пројекту, који је био вредан као и садашњи 960.000 евра, мапирана легла комараца, а док ће сада на разним локацијама бити постављено 50 еколошких светлосних паноа.

- Они ће опонашати људски мирис и дах и тако привлачити комарце, који ће ту бити заробљени и угинути од дехидрације. Рачунамо да ће једна таква клопка за 12 сати хватати до 30.000 комараца у полупречнику од 2,5 километара – појаснила је проф. Магдалена Сикора из Завода за јавно здравство у Осијеку, наводећи да је од постојећих чак 3.000 врста овог инсекта за наше подручја најкарактеристичнија појава три врсте : Цулекс, Едес и Анофела.

Да је страх од комараца оправдан, потврдио је др Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску биологију у Београду, који је предочио да су комарци заражени вирусом Западног Нила лане регистровани у Сомбору и још пет градова у Србији – Београду, Суботици, Краљеву, Зрењанину и Панчеву. Како се прве три фазе развоја комарца (јаје, ларва и лутка) одвијају у води, водно богата подручја попут Западне Бачке су посебно на удару ове напасти, чију четврту фазу развоја, имаго, иницира температура стајаће воде изнад 30 степени целзијуса, па због тога спада у преноснике сезинских заразних болести.


Горње Подунавље без третмана

Од летњих најезди комараца са бачке стране поготово пате житељи села у чијем атару се простире специјални резерват природе Горње Подунавље, попут Бачког Моноштра, Бездана, Купусине... Наиме, не само да због поплавне природе овог дела дунавског залеђа он представља идеалан инкубатор за комарце, већ је и због законске регулативе у вези заштите природних добара строго забрањено било какво прскање комараца, које би неминовно довело до промена у овој биосфери.


Независно од пројекта, Сомбор је већ започео борбу против комараца ове сезоне ,па је тако након стабилизације временских прилика најављено да ће од ове седмице овдашње предузеће ОРИС доо у сарадњи са новосадском „Циклонизација“ ад Нови Сад започети са третманом сузбијања ларви комараца са земље, као и поделу ларвицидних биолошких БТИ таблета по домаћинствима, у складу са уговором о системском сузбијању комараца у Граду Сомбору за 2021. годину. Хемијски третман ларви ће се обављати у барама и плитким каналима у насељима и њиховој околини за све време трајања повољних метеоролошких услова за развој комараца, док ће БТИ биолошке таблете бити достављане домаћинствима у оригиналним паковањима са назначеним упутством за њихову безбедну примену од стране грађана, о чему се детаљније информације могу пронаћи на ФБ и интернет страници предузећа ОРИС као и путем телефона број 025/ 515 50 55.

М. Миљеновић

Аутор:
Пошаљите коментар