clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Договорен нови саветодавни аранжман Србије са ММФ-ом

23.04.2021. 18:11 18:35
Пише:
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

БЕОГРАД: Србија и Међународни монетарни фонд договорили су нови саветодавни аранжман који би требало да буде потписан до средине ове године, саопштило је данас Министарство финансија.

Нови аранжман неће подразумевати финансијску подршку, већ ће бити искључиво саветодавног карактера, и трајаће две и по године, односно до краја 2023. године, прецизира се у саопштењу.



Министар финансија Синиша Мали је истакао да ће најважнији циљ новог аранжмана бити да се сачувају постигнути резултати, као и да се настави са важним структурним реформама како би Србија могла да достигне још веће стопе привредног раста.



Како се наводи, Мали је данас имао завршни састанак са Мисијом ММФ-а, коју предводи шеф мисије Јан Кес Мартејн, а у оквиру консултација по члану ИВ Статута ММФ-а.



На састанку су учествовали и представници Народне банке Србије.



Тема разговора, који су се одржавали у онлајн формату био је нови аранжман који треба да буде потписан са том међународном институцијом, као и укупна фискална, монетарна и макроекономска кретања у контексту пандемије вируса ковид-19.



Након што је Србија успешно завршила prеthodni аранжман "Инструмент за координацију политика" у јануару 2021. године, неки од предложених реформских циљева у новом аранжману су: усвајање фискалног правила које би ограничило висину дефицита у односу на јавни дуг, затим усвајање Стратегије за развој тржишта капитала са пратећим акционим планом, усвајање акционог плана за имплементацију политике власништва у државним и јавним предузећима.



Мали је захвалио шефу Мисије Јан Кес Мартејну на поверењу у Србију и досадашњој успешној сарадњи, те истакао да се радује њеном наставку.



Представници Мисије ММФ-а су истакли и да је Србија снажним мерама одговорила на кризу изазвану корона вирусом, те да је вакцинација у Србији била међу најуспешнијима у Европи, као и да очекују да привредни раст до краја године буде пет одсто.



У годинама које долазе ММФ очекује да раст буде око четири одсто.



Истакнуто је и да ће последње мере помоћи, укључујући и проширење гарантне шеме, помоћи да се очува запосленост у приватном сектору.



Саговорници су се сагласили да је најважније да се сачува тешко стечена репутација фискално сигурне земље, као и да се настави са одговорном фискалном политиком како би јавни дуг остао под контролом, односно како не би прешао 60 одсто БДП-а.



Редовне консултације које ММФ спроводи по члану ИВ Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције ММФ-а на сваке две године.

НБС: Постигнут сдпоразум са ММФ-ом о политикама и реформама 

БЕОГРАД: Србија и Међународни монетарни фонд (MMF) постигли су споразум о политикама и реформама које би могле да буду подржане новим Инструментом за координацију политика ММФ-а, саопштила је данас Народна банка Србије.

У саопштењу се наводи да су данас завршени разговори који су вођени између представника Србије и мисије ММФ-а, који су имали два циља.



Током ове мисије обављене су редовне консултације по члану ИВ Статута ММФ-а, а вођени су и разговори о основама новог економског програма који би ММФ подржао нефинансијским, саветодавним аранжманом.



Мисија истиче да је постигнут споразум о политикама и реформама које би могле да буду подржане новим Инструментом за координацију политика.



Споразум морају да одобре Управни и Извршни одбор ММФ-а, при чему је разматрање споразума од Извршног одбора оквирно заказано за другу половину јуна.



Након разговора и детаљних анализа, мисија ММФ-а оценила је да се Србија добро носи с пандемијом и да смо у 2020. имали један од најбољих исхода у Европи по питању привредног раста, што се дугује и снажном одговору носилаца економске политике.



MMF оцењује да су одлучни одговори Владе и НБС помогли да се ограниче ефекти пандемије на економију Србије.



Обимним фискалним пакетом подржана су домаћинства и предузећа и ојачан је здравствени систем, што је, све заједно, допринело ублажавању економских и социјалних ефеката пандемије, кажу у НБС.



Раст је снажно подржан и експанзивном монетарном политиком, као и политикама из области финансијског сектора, укључујући и гарантну шему за кредите микропредузећима, малим и средњим предузећима.



"Оцена ММФ-а је иста као и прошле године - на кризу смо реаговали обимним и правовременим пакетима мера, с тим што сада остварење за 2020. омогућава и да се оцена квантификује као један од најбољих исхода у Европи. Брзом и обимном реакцијом, координацијом и проактивним приступом постигли смо циљеве - очували смо производњу, запосленост, ликвидност, повољне услове финансирања и неопходно потрошачко и инвестиционо поверење", оценила је гувернер Јоргованка Табаковић.



Навела је и да смо очували стабилност и спречили смо да се покрене спирала негативних догађаја изазваних психолошким и паничним реакцијама тржишних учесника.



MMF истиче и то да се, потпомогнут значајним мерама политика у Србији, опоравак Србије наставља у правом смеру, али и да су економски изгледи и даље под снажним утицајем неизвесности у погледу трајања пандемије и темпа вакцинације у земљама које су наши кључни спољнотрговински партнери.



MMF оцењује да треба да се настави с политикама којима се подржавају животи људи и њихова егзистенција, све док се економски опоравак у потпуности не учврсти.



Истовремено, ММФ констатује да је процес вакцинације у Србији међу најбржим у Европи и да услед тога очекују да ће пандемија престати у другој половини ове године.



"Могли смо да реагујемо снажно, јер смо у prеthodnom периоду изградили јачу и стабилну Србију у коју се инвестира. У многим областима економије Србија је већ достигла или прешла преткризни ниво - у индустрији, извозу робе, трговини на мало, као и по броју запослених", рекла је Табаковић.



Навела је да је захваљујући мерама подршке, и укупна формална запосленост у фебруару ове године већа за 59.000 људи у односу на фебруар прошле године.



"И масовна вакцинација, која се успешно спроводи у Србији захваљујући активностима председника Вучића, допринеће очувању здравља наших грађана и бржем привредном опоравку. Чување живота људи и очување економије били су кључни током ове кризе, а Србија је на оба плана положила тест показујући пуну солидарност", рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.



У 2021. години ММФ пројектује реалан раст бруто домаћег производа Србије од пет одсто, при чему ће држава и ове године у великој мери допринети бољем исходу додатним субвенцијама за исплату минималних зарада, подршком секторима који су тешко погођени кризом, континуираном финансијском помоћи домаћинствима, значајном додатном потрошњом на здравство и већим јавним инвестицијама.



MMF очекује и наставак високих стопа раста и у средњем року, од најмање четири одто.



 

Аутор:
Пошаљите коментар