clear sky
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Србија спремна за дијалог - компромис, без рокова

03.03.2021. 18:22 20:39
Пише:
Фото: Танјуг/Раде Прелић

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић поручио је вечерас, након разговора са Мирославом Лајчаком, да је Србија посвећена дијалогу са Приштином и спремна је за његов наставак, да инсистира на компромисном решењу, које ће уважити интересе обе стране, без ултиматума, али не поставља рокове за долазак до компромисног договора.

Вучић је пренео да је имао добар и садржајан разговор са Лајчаком, који га је упознао са најважнијим стварима из разговора које је водио у Приштини.



Вучић је поручио да је Србија посвећена дијалогу са Приштином и спремна је за наставак дијалога у сваком тренутку, када на тај дијалог буде позвано у Бриселу.



Србија, истакао је, подржава активности, напоре и намере Лајчака да се политиком компромиса дође до решења, које би значило незадовољство или делимично задовољити обе стране, без ултиматума и наметнутих решења.



Председник је навео и да Србија у доброј вери учествује у разговорима и преговорима, у жељи да постоји разумевање и за њене државне и националне интересе, а не само за националне интересе Албанаца.



"У складу са тим, сматрамо да компромисни договор значи - никоме све, а свакоме довољно. Уверен сам да оно што је важно је да је, без обзира на неретко обесхрабрујуће изјаве из Приштине, наша обавеза да будемо одговорни и посвећени, јер неће бити напретка у евроинтеграцијама, а то је стратешки циље Србије, ако не будемо направили озбиљне помаке и напредак у дијалогу", рекао је Вучић.



Он је поручио и да Србија не поставља рокове за долазак до некаквог компромисног договора, јер је важније да се направи некакав договор којим ће једно задовољне или незадовољне бити обе стране, него да се исхитреним решењима дође до катастрофе.



Вучић је истакао и да ће Србија инсистирати на потпуном спровођењу Споразума из Брисела, што значи и формраиње ЗСО и све оно што није испуњено, а што требало је и морало још од 2013. године, подсећајући да је Србија све своје обавезе потпуно испунила.



Он је истако личну улогу Мирослава Лајчака, којем је захвалио на посвећености, додајући да је он у Србију увек добродошао.



"Без обзира што нам је лакше и лепше када разговарамо са нашим потенцијалним инвеститорима, о инфраструктурним пројектима... разумемо колико је дијалог важан. И питање безбедности Срба на КиМ је важно и када има дијалога, онда ћемо моћи и њима боље и чвршће да им гарантујемо ту безбедност", рекао је Вучић.

Ако рачуна на признање Србије, Приштина прави рачун без крчмара

„Србија је спремна на дијалог и компромис, а ако они у Приштини нису спремни на то и мисле да ће нека батина да им створи државу и да ће Срби на то да пристану - праве рачун без крчмара, поручио је Вучић.



"Трудим се да на њих никада не одговарам, не зато што смо уплашени да кажемо што мислимо, или у страху од ЕУ или неког другог. Рачунам да су одговорни и озбиљни људи господари неизговорене речи и слуге изговорене. Зато се трудите да на све увреде цивилизовано одговарате, а тако и неутемељене планове. Слушао сам све изјаве. Не могу да се насмејем, јер је сувише озбиљан тема", рекао је он.



Истакао је да, ако неко мисли да је могуће да ће неко да узме чекић и удари Србију у главу и каже "морате да признате независно Косово" - то се неће догодити.



"Постоје велика очекивања од Приштине од нове америчке администрације. Албанци мисле да могу да не направе нити један компромис, да ће Срби да им дају све што желе, јер то морају под притиском. То се неће догодити", нагласио је он.



Истовремено Вучић је констатовао да је Лајчак у вечерашњем обраћању "случајно" рекао Косово и Србија, јер је требало је да каже Беогард И Приштина.



"Али, добро на то смо у ЕУ већ навикнути, они највећим делом говоре Косово и Србија, иако се ради де факто о Београду и Приштини. Ми ћемо да наставимо да разгвоаврамо и спремни смо на компромисе. Нити бирамо њихово руководство, нити политику, важно је да решавамо наше односе, да они буду добри, да сви живимо добро и једни са другима и једни поред других. Ако они неће шта ћемо", констатовао је Вучић.

Лајчак: Ниједна влада нема луксуз да бира приоритете

БЕОГРАД: Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је вечерас да ниједна влада или лидер немају луксуз да бирају приоритете.



На констатацију да је рекао да ЕУ не жели статус кво на КиМ, и питање како онда коменатрише што Аљбин Курти и Вјора Османи кажу да их не занима ништа друго него узајамно признање, да неће компромис и да им дијалог није међу приоритетима, Лајчак је рекао да, што се резултата процеса тиче, његов мандат налаже да помаже странама да постигну свеобухватни споразум о нормализацији односа.



"На томе радимо. Од две стране зависи дефинисање завршне фазе", рекао је Лајчак.



Што се приоритета тиче ниједна влада и лидер нема луксуз да бира приоритете, поручио је он.



"Имате оне које бирате и оне које морате да прихватите. Не видим конфликт приоритета које је Курти поставио у кампањи, али он разуме да је његов спољни приоритет број 1 наставак дијалога", објаснио је он.



Лајчак је казао да се то од њега очекује и да је он то прихватио у разговору у Приштини.

Лајчак је изјавио данас, да је дошао да поручи да државе чланице ЕУ немају интерес да одржавају статус кво и да су спремни да доведу процес дијалога Беогада и Приштине до успешног окончања и то онолико брзо колико су две стране за то спремне.



"Државе чланице ЕУ очкују да се дијалог Београда и Приштине о свеобухватној нормализацији односа Косова и Србије и свим отвореним питањима настави конструктивно и у доброј вери", рекао је Лајчак.



Истакао је да, такође, чланице ЕУ очекују да две стране имплементирају све што је договорено у оквиру процеса дијалога у последних 10 година.



Казао је да је то његова трећа посета Београдуд у том капацитету, као и да је последњи пут био пре пет месеци.



"Желео бих да долазим чешће, али то ниеј било могуће због пандемије. Почео сам посету у Приштини у понедељак, хтео сам што пре да дођем након избора како бих разговарао о дијалогу и значају његовог наставка након што институције буду формиране. И да упознам саговорнике са детаљима процеса и да их упознам са прогресом који смо направили од када је дијалог настављен у јулу прошле године", као је Лајчак.



Истакао је да је дијалог кључан за обе стране како би напредовале на свом европском путу, док статус кво није одржив ни за једну страну.



"Србија је већ значајно напредовала на путу европских интеграција и дијалог је кључ за даљи напредак према чланству у ЕУ", казао је Лајчак.



Додао је да је имао конструктивне састанке у Приштини са Аљбином Куртијем, Вљосом Османи и Авдулахом Хотијем и са лидерима политичких странака.



Лачак каже да је свим послао исту поруку, као и у Београду.



Нагласио је да ЕУ има историју добре и блиске сарадње са САД и да се враћа тој блиској сарадњи.



"Припремили смо ову посету заједно и планирали смо заједнички долазак са Метју Палмером који због ковида није могао да дође и делимо исти циљ за Западни Балкан, а то је придруживање ЕУ. Након ове посете Приштини драго ми је да да могу да поделим да постоји разуемевање да је дијалог од кључног значаја и да мора да се настави након формирања иституција".



Лајчак каже да је имао користан састанак са Вучићем и да му је драго што је председник Србије потврдио своју спремност да дође у Брисел у сваком тренутку, кад га позову, како би се наставио пут ка свеобхватном споразуму нормализацији и решавања свих отворених питања једном и заувек.

Лајчак: Применити договорено, Приштина да формира ЗСО

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да ЕУ очекује да обе стране у дијалогу имплементирају све што је договорено, па тако и да Приштина формира Заједницу српских општина (ЗСО).

На питање да ли остаје при својој ранијој изјави да устав није Библија, те да ли види могућност да се ЗСО формира уз одређене законодавне промене у Приштини, Лајчак је одговорио да ЕУ то и очекује.

"Прво што сам рекао и данас је да ЕУ очекује да две стране дијалога имплементриају све што је договорено. Друго, обично је пракса договарања међународних споразума, након што се попишу, да се усклађују са унутрашњом легислативом. То је то што сам рекао и што могу да потврдим", рекао је Лајчак.

Председник Србије Александар Вучић надовезао се на ово питање уз коментар да је Лајчак, када је то раније изјавио, био под жестоким нападом, али мањим у Београду, већим у Приштини.

Упитан како Србија може да верује да ће се споразуми имплементирати када се то није десило осам година, Лајчак је рекао да не може са тим да се сложи и тврди да је много тога већ имплементирано.

На питање о томе како веровати у механизма који је најавио да ће бити успостављен да би надгледао примену договореног у коначном свеобухватном споразуму, с обзиром на досадашње искуство, каже да постоји механизам мониторинга.

"Информишемо државе чланице о напретку и једну и другу страну. Ми говоримо да свеобухватни договор о нормализацијин треба да садрзи сва питања укључујући и питања из прошлости", истакао је Лајчак.

Аутор:
Пошаљите коментар