overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шта је предистражни поступак финансијских послова Беливука?

25.02.2021. 17:07 17:10
Пише:
Извор: Tanjug video arhiva

Тужилаштво за организовани криминал потврдило је данас Танјугу да паралелно са истрагом против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, води и предистражни поступак

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминал потврдило је данас Танјугу да паралелно са истрагом против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, води и предистражни поступак у коме се испитују финансијки токови криминалних активности ове групе.



У изјави за Танјуг, председник Удружења судија и тужилаца Србије Ненад Стефановић објашњава да је реч о фази пре формалног покретања финансијске истраге у којој се прикупљају неопходни подаци.



“По налогу Тужилаштва за организовани криминал за прикупљање обавештења, Јединица за финансијске исраге Министарства унутрашњих послова обавља информативне разговоре са особама за које де верује да поседују информације које би користиле испитивању финансијских токова криминалних послова окривљених”, прецизирао је Стефановић.



У оквиру овог поступка, како је додао, поменута Јединица МУП-а обавља и друге неопходне радње, саставља извештај и подноси га тужиоцу који финансијску истрагу покреће против власника имовине када постоје основи сумње да поседује знатну имовину проистеклу из кривичног дела.



Према до сада објављеним информацијама у оквиру овог предистражног поступка испитан је београдски угоститељ Александар Кајмаковић познат и као Аца Босанац, који држи бројне ресторане и клубове у Београду.



Очекује се испитивање и других особа из света угоститељства, грађевине, али и фудбала, јер се Беливукова група крила иза навијчке групе "Патизан".



Према Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, у финансијској истрази прикупљају се докази о имовини, законитим приходима, начину и трошковима живота окривљеног, али и окривљеног сарадника или оставиоца, као и докази о имовини коју је наследио њохов правни следбеник, односно докази о имовини и накнади за коју је имовина пренета на треће лице.



Стефановић је указао да када постоји вероватноћа да би касније одузимање имовине проистекле из кривичног дела било отежано или онемогућено, јавни тужилац онда подноси захтев за њено привремено имовине.



Окривљени има право да у року од 15 дана суду доставити одговор на захтев тужиоца уз доказе о начину стицања имовине.



У зависности од фазе поступка о захтеву одлучује судија за prеthodni поступак у фази тужилачке истраге, односно председник суског већа пред којим се одржава главни претрес.



"Ако постоји вероватноћа да ће власник располагати имовином проистеклом из кривичног дела пре него што суд одлучи о захтеву за привремено одузимање, у том случају јавни тужилац доноси наредбу о забрани располагања имовином и о привременом одузимању покретне имовине", нагласио је Стефановић.



Захтев за трајно одузимање имовине проистекле из кривичног дела, јавни тужилац подноси у року од шест месеци од дана достављања правноснажне пресуде којом је утврђено да је учињено кривично дело.



О привремено одузетој имовини било да су у питању некретнине, покретне ствари или готов новац, стара се Дирекција за управљање одузетом имовином министарства правде.



Најпознатији случајеви трајно одузете имовине тичу се некретнина припадника земунског клана, док је од Дарка Шарића и припадника његове групе привремено одузето низ некретнина, станова, хотела, земљишта, возила и покретних ствари.

Аутор:
Пошаљите коментар
Тужилаштво: Кајмаковић испитан о финансијким токовим Беливука

Тужилаштво: Кајмаковић испитан о финансијким токовим Беливука

25.02.2021. 16:03 16:06
Аца Босанац приведен због наводне сарадње с Беливуком

Аца Босанац приведен због наводне сарадње с Беливуком

23.02.2021. 12:32 12:33
ВУЧЕВИЋ: Повезаност клана Беливука са државним структурама мора добити епилог на суду

ВУЧЕВИЋ: Повезаност клана Беливука са државним структурама мора добити епилог на суду

15.02.2021. 12:59 13:00