broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Виши судови добили опрему за видео-конференцијско сведочење жртава

22.02.2021. 17:50 18:10
Пише:
Извор: Виши судови добили опрему за видео-конференцијско сведочење жртава Фото: Пројекат "Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији"

Видеоконференцијска опрема у вредности од 150.000 евра, обезбеђена је у оквиру пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Републици Србији“ који финансира Европска унија

Београд:Европски дан жртава криминала у Србији ове године обележава се конкретним помаком у погледу заштите жртава и сведока кривичних дела у оквиру судског поступка. Првих пет виших судова у Србији добило је видео-конференцијску опрему и посебно опремљене просторије у којима ће бити омогућено сведочење жртава и сведока путем аудио-видео линка.

„Жртва ће бити физички одвојена од осталих учесника кривичног поступка, а у посебној просторији која одише амбијентом пријатног дневног боравка, осећаће се безбедно, што омогућава квалитетан исказ пред судом односно органом поступања“ – објашњава Александар Степановић, председник Вишег суда у Београду.

На овај начин избегава се секундарна виктимизација жртава и сведока и њихово непосредно сусретање са оптуженим пре, током и после главног претреса. Уједно, ово доприноси и давању квалитетнијих исказа пред судом.

„Често се дешава да од њиховог исказа заправо зависи и сам исход кривичног поступка, а неретко и судских одлука. У том смислу мислим да треба да се створи атмосфера у којој ће сведоци и жртве моћи да се осећају слободно, да могу да своју изјаву пред судом дају без трауматичног понављања последица кроз које пролазе приликом сведочења у судском поступку, нарочито када се ради о најтежим кривичним делима против живота и тела, против полиних слобода.“ – наглашава Степановић.

Чињеница да се тако дат исказ снима, значи и да жртва не мора више пута током поступка да понавља свој исказ, као што је то до сада био чест случај.

„Свако такво сведочење представља и понављање стресне ситуације. Уз помоћ ове опреме поступак је и за жртве и за сведоке много безболнији, чиме се убрзава и процес опоравка жртве“ – истиче Љубинка Марковић, саветник за пружање подршке жртвама и сведоцима кривичних дела Вишег суда у Београду

Видеоконференцијска опрема у вредности од 150.000 евра, обезбеђена је у оквиру пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Републици Србији“ који финансира Европска унија, а спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији као изабрани партнер Министарства правде.

Донација представља и допринос ефикаснијем раду правосудног система, јер отвара могућност умрежавања више различитих судова.

Председник Вишег суда у Београду Александар Степановић указује и да се овим умрежавањем судова елиминише и потреба да сведок који живи у другом граду путује да би сведочио, те да се ово односи и на регионална суђења, па и на поступке пред иностраним органима.

Све ово убрзава поступке и смањује трошкове, а у ситуацији пандемије умањује и епидемиолошке ризике.

Значајно је и то што на овај начин непосредну комуникацију са жртвом или сведоком води искључиво судија.

„Питања, наравно, могу постављати сви они који су процесно у тој могућности, али ће судија прилагодити питања, искључити све оне факторе који дестабилишу оштећеног, који су пежоративни или на било који начин жртву могу учинити емоционално нестабилном и неспособном да да прави одговор“. – објашњава судски саветник Љубинка Марковић.

Европски дан жртава криминала обележава се широм Европе од 1991. године, а циљ му је да се последице које жртве криминалитета трпе, учине видљивим широј јавности и да се друштво подстакне да ефикасније и потпуније заштити права жртава.

Процене су да у Евопи на годишњем нивоу око 75 милиона људи постану жртве криминала. У периоду пандемије регистрован је и додатни пораст криминала, што забрињава, али и опомиње да државе и свако друштво овом питању морају да посвете још више пажње.

Аутор:
Пошаљите коментар
Ромић негира убиство Ћурувије и подсећа на сведочење Прпе

Ромић негира убиство Ћурувије и подсећа на сведочење Прпе

03.02.2021. 14:28 14:33
Одбрана предлаже сведочење Јелениних колегиница у суђењу Марјановићу

Одбрана предлаже сведочење Јелениних колегиница у суђењу Марјановићу

17.12.2020. 13:46 13:47
Сведочење у Новом Саду: “Пекао ме пеглом по руци, убадао ножем”

Сведочење у Новом Саду: “Пекао ме пеглом по руци, убадао ножем”

06.03.2020. 09:08 09:11