broken clouds
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Поново активирано ДВД „Шајкаш” основано пре 95 година

25.01.2021. 12:10 12:11
Пише:
Фото: ДВД „Шајкаш”/Шајкашки ватрогасци са председником ВС Војводине

ШАЈКАШ: Традицију добровољног ватрогаства у Шајкашу негују 95 година. Давне 1925. године основано је прво добровољно ватрогасно друштво и од тада је било више или мање активно, али је 2011. године почела његова реактивација.

Већ наредне, 2012. године, организује се полагање ватрогасног испита и 45 људи успешно савладава тестове. Како каже командир ДВД Шајкаш и председник Ватрогасне општине Тител Марко Керац, друштво сада има 20 активних чланова.

Добровољци се спремају да у марту полажу испит за професионалце, након тога желе да уведу стална дежурства, како би се грађани Шајкаша, али и читаве општине осећали безбедније.

- Број активних чланова је висок, поготово када узмемо у обзир број становника и територију коју покривамо. Задовољни смо што грађани Шајкаша хоће да буду део ватрогасног друштва и увек смо спремни да их укључимо у његово функционисање. Оваква друштва углавном имају мањи мањи број чланова, али ми имамо среће да располажемо са 20 људи који имају положен ватрогасни испит и у сваком тренутку могу да изађу на терен,  гасе пожар и помогну људима у невољи – истиче Керац.


Сусрети за вежбу и дружење

Пре пет година шајкашки ватрогасци покренули су одржавање Ватрогасних сусрета као манифестације која окупља колеге из целе Шајкашке, добровољце и професионалце. Поред домаћина редовно су учествовала друштва из Титела, Жабља, Ковиља, Темерина, Бачког Јарка и Кисача.

По седам ватрогасаца из сваког друштва надмећу се у три дисциплине: рушењу мете млазом са удаљености од 150 метара, надвлачењу конопца и обарању руке. Лане, због познате ситуације, сусрети нису одржани, а ове године домаћин је Ковиљ.


Седиште ДВД „Шајкаш” је у потпуности реновирано и прилагођено намени 2011. године и све послове око реновирања и уређивања ватрогасног дома обавили су сами чланови, добровољни ватрогасаци. Како кажу, много им значи подршка Ватрогасног савеза Војводине и локалне самоуправе.

- Увек смо могли да рачунамо на помоћ, нарочито на почетку, када је требало све набавити, реновирати. Простор је био у доста лошем стању, решили смо се шута, увели воду, обновили инсталације, направили терасу. У свему томе нам је доста помогла општина, која увек пронађе средства уз помоћ којих купујемо ватрогасну опрему, али и ВС Војводине, који нам стално помаже како при набавци опреме – вели Керац.

Недавно су шајкашки ватрогасци добили нова одела, а до лета очекују набавку новог ватрогасног камиона, док ће стари уступити колегама у Вилову. Осим гашења пожара у Шајкашу и Мошорину, ДВД „Шајкаш” је помагало на свим угроженим подручјима у околини и приликом поплава 2012. године, али и током пандемије коронавируса и ванредног стања, када су чланови овог друштва имали дозволу за кретање током полицијског часа, како би помогли свим грађанима и снабдели их храном и лековима. Како кажу, највише посла имају лети, приликом жетве, када несавесни грађани пале стрњику и тако изазивају пожаре.

- Такви пожари се лако прошире па је и гашење веома тешко. Осим намерног паљења стрњике дешава се да неко у пролазу, из аутомобила избаци упаљену цигарету поред пута или у усеве и тако изазове пожар, зато апелујемо на грађане да то никако не раде и да поведу рачуна, јер је и најмањи жар довољан да се направи проблем и штета. Дешавало се и да људи запале нешто на депонији. Покривамо читаву општину, одазивамо се на позив наших колега и трудимо се да помогнемо свима. До сада смо спречили неколико великих пожара и спасили наше грађане и њихове домове, али смо исто тако приликом поплава извлачили воду из кућа и дворишта суграђана. Грађани могу да се ослоне на нас и наша помоћ ће увек бити ту – истиче командир ДВД Шајкаш Марко Керац.

ДВД „Шајкаш” је отворено за нове чланове, па свако ко има жељу може да се прикључи и помогне, али не може свако да учествује у акцијама на терену, јер за то је потребно проћи одређену обуку.

- Пунолетни грађани који желе могу да се пријаве и положе ватрогасни испит и након полагања могу да учествују у гашењу пожара или, како ми ватрогасци то кажемо, могу да приступе пожару. Циљ нам је да у наредном периоду у ватрогасне екипе укључимо и жене, јер смо пре имали пет чланица, али оне више нису активне. Већина људи мисли да је посао ватрогасца искључиво мушки, али то уопште није тачно. Едукујемо и децу која су се успешно такмичила са својим вршњацима из околине у квизу знања о познавању ватрогасне опреме и превентивних мера. За младе смо организовали и такмичења када су малим пумпама, брентачама, млазом покушавали да сруше постављене мете – наводи Керац.       

С. Кнежевић

Аутор:
Пошаљите коментар