overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Проглашена ванредна ситуација због поплава у 12 самоуправа

12.01.2021. 17:19 18:55
Пише:
Извор: Tanjug

ВРАЊЕ/БЕОГРАД/БЕЛА ПАЛАНКА/ПРИЈЕПОЉЕ: Због обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, проглашена је ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа, а припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије с тимовима са спасавање евакуисали су 85 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока.

Ванредна ситуација је уведена на територији градова Ниша и Лесковца, као и на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Медвеђа, Владичин и Гаџин Хан и Куршумлија.

Због обилних снежних падавина на делу општине Пријепоље - за шест месних заједница, проглашена је ванредна ситуација, прецизира се на сајту МУП-а.

Евакуисане су 32 особе из Дољевца, две из Лесковца, шест особа из Бојника, осам из Бујановца, четири из Златокопа код Врања, три из Пирота, 28 из Беле Паланке и по једну из Димитровграда и из Доње Трнаве код Ниша.

МУП наводи да је на територији Нишавског управног округа ситуација је стабилна.

Сви водотокови другог реда су се вратили у своја корита, док у сливу Јужне Мораве и даље има плављења пољопривредног земљишта на територији Ниша, Алексинца и Ражња.

Припадници Ватрогасно-спасилацког батаљона из Ниша током дана вршили су црпљење воде из домацинстава у Дољевцу.

На територији Пчињског управног округа током поподнева припадници Специјалистицког тима за спасавање и рад на води у месту Златокоп извршили су евакуацију домаћих животиња и поплављених домаћинстава, а припадници Ватрогасно-спасилацког батаљона из Врања су и даље на терену.

У Топличком управном округу, током поподнева припадници ВСЈ Прокупље вршили су 11 црпљења воде на територији општина Житорађе и у рејону села Бадњевац, и то у селима Држановац, Бадњевац, Јасенице и Доње Црнатово.

И на територији Јабланичког управног округа ситуација је стабилна, где су припадници ВСЈ такође током дана вршили осам црпљења воде на територији града Лесковца.

У Пиротском управном округу припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води из Пирота извршили су евакуацију 20 особа, међу којима је била и једна трудница, као и неколико грла ситне стоке из поплављеног подруцја на ушћу Моркањске и реке Нишаве.

Стање на осталој територији Пиротског управног округа је стабилно, а водотоци су у опадању, наводи МУП.

Поплављен велики део земљишта уз Јужну Мораву, вода сад опада

Поплаве које су се дешавле у последња 24 сата изазвале су поплаву великог дела земљишта уз Јужну Мораву скоро целим током, почев од Ниша па узводно до Биначке Мораве, рекла је руководилац сектора за одбрану од поплава у Врању Љерка Никић Танјугу.

Тренутно је међутим вода почела да опада воде на водотоцима другог реда - на Биначкој Морави и Моравици, рекама које праве Јужну Мораву.

За нас из сливног тока је битно да су на Косову престале падавине и да се вода полако повлачи. За неких 12 сати ће се то одразити на нашој територији, прецизирала је Никић.

Она је напоменула да уколико се не промене временски услови, пу складу са прогнозом, треба очекивати мирнији период и повлачење воде у основна корита.

Прошле ноћи како је указала, између 1 и 5 сати ујутру био пробијен насип уз Јужну Мораву, од деонице Златокопачког моста па узводно.

То је једина штета коју имамо. Становишво је застићено. Ми смо пунили џакове и помагали људима на неколико локација, реклаје Никић.

Проблем с водом и поплавама тог подручја, она види у томе што се годинама не улаже довољно водотокове, али и због немара људи.

Људи бацају сваку врсту смећа у реку, од шушки и флаша, до свињих кожа, што је изазвало стварање вештачких брана и одређене успоне којих иначе не би било на самом сектору, нагласила је она.


Ванредно и у Врању: Јужна Морава поплавила села, пробијен насип

На делу територије Врања и градске општине Врањска Бања данас је проглашена ванредна ситуација у циљу санирања штета насталих услед поплава.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић рекао је да се увођење ванредне ситуације односи пре свега на катастарске општине које су у сливу Јужне Мораве и Ветернице.

Каже да је током ноћи пробијен насип код насеља Златокоп, односно према Златокопачком пољу, где се излила Јужна Морава и поплавила читаво подручје.

Током ноћи наше екипе су биле све време на терену. Имали смо позиве суграђана, извлачила се вода из једног привредног субјекта, а због великог пораста воде на Јужној Морави дошло је до преливања преко моста који води ка селу Чуковац, каже Миленковић.

Он је навео да да је издат налог Заводу за јавно здравље да након повлачења воде изврши дезинфекцију тог подручја и поплављених кућа у селу Рибинце, Златокоп и Купинице, као и у појединим кућама у граду.

Све службе, јавна предузећа дежурају све време, тако да прате ситуацију током целог дана и ноћи. Формирана је и комисија која ће се бавити проценом штете, а суграђани треба да се јаве Служби за ванредне ситуације града Врања и да пријаве штету, рекао је Миленковић.


Подсетила је предузеће "Србија воде" јуче у 7 сати ујутру прогласило ванредну ситуацију на целом сектору Н11, почев од Владичног хана до Златокопа.

Припадници МУП-а евакуисали људе и животиње

Припадници Министарства унутрашњих послова из Сектора за ванредне ситуације и специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води, евакуисали су 85 људи из објеката поплављених изливањем бујичних потока, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

Наводи се да су евакуисана 32 човека из Дољевца, два из Лесковца, шест из Бојника, осам из Бујановца, четири из Златокопа код Врања, три из Пирота, 28 из Беле Паланке и по један из Димитровграда и Доње Трнаве код Ниша.

Из МУП-а указују да је због обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, проглашена ванредна ситуација у 12 локалних самоуправа и то на територији Ниша и Лесковца, у Житорађи, Дољевцу, Димитровграду, Власотинцу, Медвеђи, Владичином и Гаџином Хану, Куршумлији, а због обилних снежних падавина, на делу општине Пријепоље.

Што се тиче Нишавског округа ситуација је стабилна. Сви водотокови другог реда су се вратили у своја корита док у сливу Јужне Мораве и даље има плављења пољопривредног земљишта и то на територији Ниша, Алексинца и Ражња.

У Пчињском округу су током поподнева евакуисане домаће животиње и поплављена домаћинства.

У Пиротском округу припадници Специјалистичког тима за спасавање и рад на води из Пирота евакуисали су 20 људи, међу њима и једну трудницу.

Велики плавни талас погодио Белу Паланку

Велики плавни талас стигао је и на територију општине Бела Паланка, а набујала Нишава поплавила је приградско ромско насеље Мурица, као и велике делове села Црвена река и Долац, где је општински Штаб за ванредне ситуације с припадницима Сектора за ванредне ситуације током јутра евакуисао најугроженија домаћинства.

Према подацима Штаба за ванредне ситуације Беле Паланке, око 40 домаћинстава у насељу Мурица је поплављено, па се прави план за обезбеђивање смештаја за те породице.

Мештани Црвене реке кажу да је јутрос река Нишава нагло надошла, за свега два до три сата - чак 1,5 метар, што је незапамћен водостај.

Вода је надошла нагло јутрос, негде око 4-5 сати. Има поплављене стоке, али је проблем што вода још увек надолази, неће да спадне. Угрожених људи нема, само је у пар домаћинстава остало стоке. У једном домаћинству је остало пет-шест оваца, у другом пет крава али не можемо да их извучемо, велика је вода, каже за Танјуг у Штабу.

Младен Стојковић, мештанин Црвене реке, казао је за Танјуг да су мештани успели да извуку доста стоке из поплављених штала.

Из једног домаћинства смо успели да извучемо јагњад и прасад, али не и краве које су остале, каже Стојковић.

Мештани Црвене реке наводе да је ситуација озбиљна и у селу Долац, где се Нишава на појединим деоницама простире на невероватних 250 метара ширине.

Тешка ситуација у пријепољским селима, помоћ за Ивање

У пријепољским селима и даље је тешка ситуација због снежних падавина, пошто је висина снежног покривача у појединим местима виша од 50 центиметара, а путеви су потпуно непроходни.

Како наводи Глас Западне Србије, у селу Ивање у одсеченим домаћинствима живе стари и болесни, па су се мештани у сарадњи са локланом самоуправом организовали како би им се очистио пут.

Једино превозно средство које овде сада може прићи је трактор. Чистили смо пут до неких пет кућа које су најкритичније, јер у њима живе болесни којима смо однели храну и лекове. Кад је снег све оковао, они су остали потпуно немоћни. У једном домаћинству двоје мештана је заражено корона вирусом и њима смо однели неопходне намирнице, рекао је за РИНУ Гојко Коковић који је учетвовао у чишћењу.

Коковић каже да је у селу био и један смртни случај.

Како се прецизира, у прибојској болници од корона вируса је преминуо један мештанин па је пут морао да се мало очисти како би покојник могао да буде сахрањен.

Због неуспелог тендера општина Пријепоље ову зиму дочекала је без адекватне механизације, па је снег осим на брдско-планинском задао проблеме и у градском подручју.

Из Београда је у Пријепоље стигао један камион за чишћење снега, који ће, како истиче Глас Западне Србије, бити од велике помоћи у тешким условима.

Аутор:
Пошаљите коментар
Војска помаже становништву у поплављеним општинама

Војска помаже становништву у поплављеним општинама

12.01.2021. 14:11 14:14