clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РС сутра обележава Дан Републике

08.01.2021. 18:13 19:04
Пише:
Извор: Tanjug/ T.Valič, arhiva

БАЊАУКА: Република Српска сутра обележава, 9. јануар, Дан Републике, а Бањалука празник дочекује окићена заставама.

Заставе су постављене на главним саобраћајницама кроз ужи центар града у улицама Краља Петра Првог Карађорђевића, Младена Стојановића, Вука Караџића и Алеји Светог Саве.



Због пандемије вируса корона, за разлику од prеthodnih година, овај 9. јануар биће обележен у складу са предложеним епидемиолошким мерама.



На захтев бошњачког лидера Бакира Изетбеговића, Уставни суд БиХ је обележавање овог празника прогласио неуставним.



У Републици Српској се 9. јануар и даље обележава, јер је на тај дан 1992. године у Сарајеву, тадашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини, донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.



Бошњаци на 9. јануар гледају као на почетак рата у БиХ и почетак етничког чишћења и злочина над несрпским становништвом.



Српски члан и председавајући Председништва БиХ је раније најавио обележавање 9. јануара и ове године, а након тога је реаговала Изетбеговићева СДА захтевом да правосудни органи, ПИЦ и ОХР процесуирају организаторе обележавања.



Одлуком Уставног суда је, наиме, наложено брисање спорних одредби Закона о празницима РС-а, па су власти РС у октобру 2016. усвојиле Закон о Дану РС-а како би, како је тада речено, имплементирале одлуку Уставног суда БиХ.



У Закону је 9. јануар потврђен као Дан РС.



Као основ за доношење закона властима је послужио референдум из септембра 2016., на којем је више од 99 одсто изашлих гласача, грађана Републике Српске, на питање - "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?" одговорило са "Да".

Цвијановић: Поштовати сваку жртву дату за Српску

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да треба поштовати сваку жртву дату за Српску и изразила уверење да ће РС сваке године бити све јача и развијенија, јер је показала капацитет институција борећи се са разним проблемима.



Цвијановић је нагласила да никада не сме престати исказивање поштовања према свему што је дато и уграђено у темеље РС.



"Слобода је стварана мукотрпно уз много људских жртава, људи су остали без делова тела, а материјална разарања су огромна", рекла је Цвијановићева након што је, поводом обележавања Дана Републике, 9. јануара, у име институција Српске, положила венац на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком Гробљу Свети Пантелија.



Она је изразила уверење да ће Република Српска сваке године, за сваки Дан Републике и за сваки други важан празник, бити све јача и развијенија, преноси РТРС.



"Показали смо капацитет институција Републике Српске борећи се са разним проблемима - политичким притисцима, економским недаћама, те епидемијом вируса корона, савладавајући те препреке и успостављајући све чвршћу везу наших институција и грађана", нагласила је Цвијановић.



У Републици Српској се 9. јануар обележава као Дан Републике , јер је на тај дан 1992. године у Сарајеву, тадашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини, донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Аутор:
Пошаљите коментар
Република Српска вакцине добија у првом кварталу 2021.

Република Српска вакцине добија у првом кварталу 2021.

29.12.2020. 15:45 15:49
Република Српска: 180 новозаражених, умрле још 22 особе

Република Српска: 180 новозаражених, умрле још 22 особе

22.12.2020. 11:59 12:01
Вулин: Република Српска је увек спољнополитички приоритет Србије

Вулин: Република Српска је увек спољнополитички приоритет Србије

03.12.2020. 16:01 16:03