overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вашингтон: Жена тешко рањена испред сале Сената, нађене бомбе, хаос у згради

06.01.2021. 20:38 22:44
Пише:
Извор: Tanjug (AP Photo/Julio Cortez)

ВАШИНГТОН: Након што су присталице Доналда Трампа насилно упале у зграду америчког Конгреса и прекинуле заседање на којем је требало да буде потврђена победа Џо Бајдена на председничким изборима, једна жена је погођена хицем из ватреног оружја испред сале Сената и у критичном стању пребачена је колима хитне помоћи у ургентни центар Ронадл Реган у Вашингтону.

Истовремено, Си-Ен-Ен извештава да се испред Конгреса демонстранти туку са малобројним припадницима полиције која чека појачање.

Конгресмени, потпредседник Мајк Пенс, административно особље и извештачи су присилно евакуисани кроз подземне тунеле ка југозападном крилу здања Лонгворт, због ерупције насиља, али и због дојаве о постављеној бомби, преноси Политико.

Полиција присутна у згради Конгреса журно је ишла од канцеларије до канцеларије и упозоравала запослене да се одмакну од прозора и врата.

Градоначелница Вашингтона Мјуријел Боузер наредила је увођење полицијског часа од вечерас у 18:00 часова до 06:00 сутра ујутру по локалном времену и апеловала на грађане да не долазе у центар престонице.

У извештају Си-Ен-Ена се наводи да се никада пре није догодило да демонстранти улазе у зграду Конгреса и упозоравају да је ситуација измакла контроли и да демонстранти спречавају да се нормално одвија процедура потврђивања изборне победе Џо Бајдена на председничким изборима.

Полиција распоређује додатне снаге и настоји да ситуацију врати под контролу.

Обезбеђење у згради Конгреса морало је да упери ватрено оружје у демонстранте који су дошли пред врата сале америчког Сената и покушали да уђу.

Нешто касније они су успели да се пробију у салу Сената.

Прекинута дебата у Конгресу вођена је о примедбама на регуларност избора у савезној држави Аризони, на коју указују сенатори из редова Републиканаца.

Си-Ен-Ен извештава да се председник Трамп огласио на свом Твитер налогу један сат од ескалације протеста својих присталица и упада у Конгрес.


Најмање две експлозивне направе демонтиране у Вашингтрону

Полиција је у Вашингтону пронашла и успешно неутралисала најмање две експлозивне направе.

Једна цеваста експлозивна направа је пронађена у згради Републиканског националног одбора, а друга у конгресном здању на Капитол хилу, преноси CNN.

Полиција је потврдила да је извршила контролисану детонацију ових експлозивних направа.


"Молим вас, подржите полицију и службе безбедности. Они су истински на страни наше земље. Останите мирни", поручио је актуелни амерички председник.

Актуелни амерички председник Доналд Трамп наредио је Националној гарди из држава Мериленд и Вирџиније да интервенишу на насилним протестима у Вашингтону.

Представница за штампу Беле куће Кајли Мекенани саопштила је на свом Твитер налогу да је председник Трамп позвао на прекид насиља и на мир.

Си-Ен-Ен извештава да је држава Вирџинија послала 200 припадника своје полиције, а из кабинета гувернера те државе Ралфа Нортама потврђено је и да је у току мобилизација припадника Националне гарде.

У међувремену се огласио и актуелни потпредседник САД Мајк Пенс, који је евакуисан из конгресног здања у тренутку када су демонстранти упали у зграду Конгреса.

"Насиље и деструкција на Капитол хилу морају престати и то морају престати одмах. Свако ко учествује у протестима мора поштовати наредбе полиције и моментално напустити зграду Конгреса", објавио је амерички потпредседник на свом Твитер налогу.

Трамп на протесту својих присталица: Никада нећемо признати победу Бајдена

Амерички председник Доналд Трамп раније данас је на скупу својих присталица поручио да никада неће признати победу на председничким изборима 2020. године новоизабраном председнику Џоу Бајдену, тврдећи још једном да је на изборима дошло до велике преваре бирача.

"Никада нећемо одустати, никада нећемо признати", рекао је Трамп током скупа на подручју парка Елипс у близини Беле куће, тврдећи без доказа да су том догађају присуствовале стотине хиљада људи, преноси Ројтерс.

Председник је такође проучио да ће зауставити крађу.

Prеthodno су се хиљаде Трампових присталица, међу којима и припадници крајње десничарских група, окупиле у Вашингтону на протесту уочи седнице Конгреса, а на којој треба да буде "оверена" победа демократе Џоа Бајдена на председничким изобрима 3. новембра.

Трамп је на Твитеру написао "велико окупљање!"

Укупно 535 чланова Конгреса, који чине Сенат и Представнички дом, заседање почињу у један сат после подне по локалном времену. Седницом председава актуелни потпредседник државе и председавајући Сената Мајк Пенс.

Реч је о једној од завршних процедура верификације исхода изборног процеса у САД коју прописује амерички Устав.

Према резултатима Електорског колеџа, које је то тело усвојило 14. децембра, потврђена је изборна победа демократског кандидата Џозефа Бајдена над републиканским кандидатом и актуелним председником Доналдом Трампом.

На основу тих резултата изабрани председник Бајден освојио је 306 електорских гласова према Трампових 232, наводи Глас Америке.

Противљење резултатима Електорског колеџа најавило је више од стотину републиканских конгресмена у Представничком дому и 13 чланова Сената.

Иначе, сваки члан Конгреса има право да се по било ком основу успротиви пребројавању електорских гласова из појединачних држава. По приговору се, међутим, не поступа уколико није уложен у писаној форми и ако га нису потписали по један члан Представничког дома и Сената.

У случају када постоји такав захтев - заједничка седница два дома Конгреса се прекида и њихови чланови почињу одвојена заседања како би приговори били размотрени. Да би приговор био усвојен потребно је да га одобре оба дома Конгреса. Уколико се то не догоди прелази се поново на бројање електорских гласова.

Готово је сигурно да ће Конгрес одбацити приговоре, с обзиром на то да демократе имају већину у Представничком дому, док су поједини републикански чланови Сената најавили да ће подржати изборни резултат.

Аутор:
Пошаљите коментар