scattered clouds
18°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Пуштање гасовода историјски дан, Мркоњић у болници

01.01.2021. 10:41 10:43
Пише:
Фото: Танјуг/Раде Прелић

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је да је данашње отварање гасовода Балкански ток који пролази кроз Србију историјски дан, а да је у новој години најбитнија стабилност како би Србија могла да настави свој економски развој и у новој години.

“На томе смо радили веома предано последњих десетак година”, рекао је Дачић на ТВ Првој коментаришући данашње отварање гасовода коме је присуствовао и председник Александар Вучић.



Како је навео, око гасовода су више од стотинак пута разговарали с Вучићем, те да су формирали И посебно предузеће како би се убрзала изградња и реализација пројекта.



“Многи су вршили притисак на нас да не узимамо гас из Русије. Али то је нама једина варијанта. Друга опција је течни гас, али цена је много виша него што би било нормално”, истакао је Дачић.



Не постоји политички разлог, објашњава он, нити цена коју бисмо платили а да дамо грађанима и привреди скупљи гас.


Мркоњић хоспитализован

Дачић је изјавио да је почасни председник СПС-а Милутин Мркоњић хоспитализован.



Дачић је на ТВ Прва рекао да Мркоњић можда није позитиван на корона вирус, али да није добро што је хоспитализован.


“Ово је сада енергетска стабилност за Србију. Сећате се када је Украјина имала проблем с гасом, јер је то био једини правац одакле смо добијали гас и тада је било рестрикције, што значи мање гаса за привреду, за грађане, за рад предузећа”, подсеча Дачић.



Он је честитао председнику Александру Вучићу и Влади Србије, али и онима који се баве производњом и дистрибуцијом гаса.



Када је реч о политичким изазовима за Србију у новој години Дачић је нагласио да је најважније да се наставе економске реформе и јачање економске позиције Србије.



“Постигли смо изванредан резултати када је реч о стабилизацији наше привреде”, наглашава Дачић и подсећа да су у 2012. када су формирали коалицију са Вучићем, имали посету званичника ММФ који су им рекли да је Србија у веома тешкој ситуацији, те да може да се суочи са банкротом.



Како објашњава, то никада они нису ни знали јер нису имали у пројекцијама, нити на седницама prеthodnih влада у време председника Бориса Тадића.



“И отворило се питање хоћемо ли избећи банкрот, Вучић је постао премијер и направљен је програм економске и финансијске стабилизације а за ту област сада имамо само похвале”, рекао је Дачић.



У том контексту, истиче да је битно да нова година буде стабилна, без сукоба како би се могао наставити економски развој.



На питање како ће нова Бајденова администрација утицати на политичке токове у Србији и изазове са којима се суочава Београд, Дачић каже да нису потребне катастрофичне прогнозе јер Бајден у 2020. није исто што и Бајден деведесетих, те да су то две различите приче.



“Имао сам прилику лично да разговарам са њим, као што је Вучић више пута разговарао док је Бајден био на функцији потпредседника САД. Невезано да ли је Бајден, Трамп, Макрон, ми смо много тога урадили, поред економског стања, на јачању наше међународне позиције”, објашњава Дачић.



Како додаје, ко год да дође на функцију у свету мораће да уважава нову политичку реалност, а с тим у вези је и вест коју су пренели приштински медији, што је за њега и највеча похвала, да неће подносити захтеве за чланство у међународне организације до 2023.



“Свесни су да не више не могу. То је резултат што је 19 земаља повукло признање. Не могу да кажем победа, али то је побољшало нашу позицију. Они сада схватају да без договора са Србијом нема решавања тог питања”, каже Дачић.



Још једном истиче да је потребна и регионална и унутрашња стабилност Србије, као и политичка, како би се земља економски развијала, али и јединство на изборима 2022. године.



“Избори су 2022. али не можете да се припремате месец дана пре избора. Вучић и ја имамо договоре које се не тичу свакодневне политике већ шире. Потребан нам је стратешки договор о заједничкој сарадњи па и заједничком наступу на изборима”, каже Дачић.



Додаје да је на другој страин опозиција у којој су уложени милиони и која ужива подршку одређених и унутрашњих и спољних фактора.



У том контексту је поменуо и одређене негативне реакције након вести да су родитељи Вучића болесни, те да му је отац хоспитализован.



“Не могу да верујем где је то морално дно, докле можемо да паднемо у оваквим стварима. Треба пре свега бити човек. Свима желим добро здравље и да победе корону, то сам пожелео и породици председника Вучића, али такође су ме обесхрабриле вести да ни мој друг Мркоњић није добро, па је у болници. Има одређене проблем. Желим свима снаге да победе корону а свима нама да задржимо присебност и да сачувамо веру у то да ћемо је победити”, закључио је Дачић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић: Спремни смо за дијалог, али нема играња с демократијом

Дачић: Спремни смо за дијалог, али нема играња с демократијом

31.12.2020. 10:06 10:09