broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Геронтолошки центри прва брана вирусу

14.11.2020. 20:15 20:18
Пише:
Извор: Град Нови Сад

Геронтолошки центри су прва брана здравственог система у борби против пандемије, по­ручила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић Тепавчевић у Дому Футог Геронтолошког центра „Нови Сад”, који је посетила у друштву градо­начелника Новог Сада Милоша Вучевића.

Њих двоје су истакли тежину и значај рада запослених у установама социјалне заштите и честитали запосленима ГЦ „Нови Сад” који су недавно одликовани златном медаљом за заслуге.

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да је тренутно све подређено вирусу и напорима да се сузбије његово ширење, а да су центри социјалне заштите сада од посебног значаја.

– Овај вирус код већине нас не изазива теже форме болести, мада нема никаквог правила. Али током последњих осам месеци нам је познато да особе које су старије од 65 година, које имају хронична обољења, имају велику вероватноћу за различите компликације, па и смртни исход. Такве особе налазе се у геронтолошким центрима и искуства из бројних земаља, с богатијим здравственим системима, показала су да, уколико се десе пропусти у геронтолошким центрима, долази до урушавања читавог здравственог система. Зато нам геронтолошки центри представљају прве бране када је у питању ширење ове инфекције, не само на општу популацију него, пре свега, за попуњеност здравственог система – истакла је др Кисић Тепавчевић.

Она је позвала грађане на солидарност са запосленима у геронтолошким центрима, који, како је рекла, обављају тежак и мукотрпан посао, додатно отежан тренутним околностима.

– У току 2020. године, Геронтолошком центру у Новом Саду расподељено је око 80 милиона динара који су уложени у наменска адаптирања установе, за медицинску опрему, намештај и све друго што је било потребно. Наравно да и наредне године намеравамо да подржавамо рад установа социјалне заштите да би се, пре свега, обезбедио бољи квалитет живота корисника услуга, али и услова рада запослених у тим установама – напоменула је Дарија Кисић Тепавчевић, додавши да се држава и после осам месеци успешно бори с епидемијом, највише захваљујући здравственим и радницима у установама социјалне заштите.


Најгори дан до сада

С више од 300 инфицираних, петак је био најгори дан до сада  прокоментарисао је данас градоначелник Милош Вучевић епидемиолошку ситуацију у Новом Саду.

Како је навео, Комунална милиција, инспекција, полиција и Пореска упрва, у петак увече контролисали су угоститељске објекте, од којих су два радила ван радног времена.

– Пореска управа је ушла у процедуру, мислим да ће затворити те објекте на известан период, биће писани прекршајни налози. Ако нема наше солидарности и разумевања да у највећој мери зависи од нас како ћемо контролисати ситуацију, онда је све узалудно. Није понета у казнама, него је поента да чувамо наше здравље и животе, али и економију – истакао је јуче Милош Вучевић.


Градоначелник Вучевић захвалио се на подршци Министарства Геронтолошком центру и честитао запосленима и руководству на одликовању.

– Доста тога је инвестирано овде, само Нови Сад је у протекле четири године инвестирао више од 90 милиона динара – рекао је Милош Вучевић. – Ми смо верни партнер Геронотлошком центру у Новом Саду кроз наше разне програме, кроз нашу Управу за социјалну заштиту. У buyеtu за 2021. годину спремили смо 110 милиона за разне програмске активности Геронтолошког центра, не гледајући чија је то надлежност, већ нам је намера била да најстарији суграђани добију најбољу социјалну заштиту, пре свега кроз рад 19 клубова пензионера. Готово сваке године отварали смо нове, у Будисави се реконструише, у Каћу се гради нови, требало би да буде изграђен и у Лединцима.

Директорка ГЦ „Нови Сад” Славица Шкрбић истакла је да у најстаријем објекту те установе у Футогу има места за 268 корисника.

– Наредне године нама следи обнова лиценце, а објекат, у стању у каквом је био пре реновирања, не би прошао – нагласила је Славица Шкрбић. – Сада смо, захваљујући новцу Покрајине и Министарства, успели да прилагодимо наш објекат структуралним стандардима и наредне године очекујемо да нећемо имати проблема током лиценцирања. Потпуно је обновољен Стари дворац, проширена је трпезарија, санитарни чворови прилагођени су броју корисника, тако да је то сада објекат који испуњава све стандарде.

Она је додала да је Прихватилиште за бескућнике реновирано пре две године, да има места за 60 особа и да је, с најбољим условима у региону, спремно за прихват коринсика током зиме. Казала је и да су тренутно посете у ГЦ „Нови Сад” обустављене, док се не измени инструкција Министарства.

– Тренутно нисмо у мо­гу­ћности да организујемо посете јер постоји инструкција Министарства која каже да испод 18 степени не смемо изводити коринсике. Током prеthodnog периода, по распореду који је унапред договорен са сродницима, изводили смо једног по једног корисника на 15 минута и омогућавали сродницима да их виде без контакта. То сада није могуће, пошто је време хладније, али очекујемо корекцију инструкције и ми ћемо се прилагодити – казала је Славица Шкрбић, додавши да су корисницима обезбедили и могућност видео-позива.    

С. Крстић

Аутор:
Пошаљите коментар