Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gerontološki centri prva brana virusu

14.11.2020. 20:15 20:18
Piše:
Izvor: Grad Novi Sad

Gerontološki centri su prva brana zdravstvenog sistema u borbi protiv pandemije, po­ručila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević u Domu Futog Gerontološkog centra „Novi Sad”, koji je posetila u društvu grado­načelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Njih dvoje su istakli težinu i značaj rada zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i čestitali zaposlenima GC „Novi Sad” koji su nedavno odlikovani zlatnom medaljom za zasluge.

Ministarka Kisić Tepavčević istakla je da je trenutno sve podređeno virusu i naporima da se suzbije njegovo širenje, a da su centri socijalne zaštite sada od posebnog značaja.

– Ovaj virus kod većine nas ne izaziva teže forme bolesti, mada nema nikakvog pravila. Ali tokom poslednjih osam meseci nam je poznato da osobe koje su starije od 65 godina, koje imaju hronična oboljenja, imaju veliku verovatnoću za različite komplikacije, pa i smrtni ishod. Takve osobe nalaze se u gerontološkim centrima i iskustva iz brojnih zemalja, s bogatijim zdravstvenim sistemima, pokazala su da, ukoliko se dese propusti u gerontološkim centrima, dolazi do urušavanja čitavog zdravstvenog sistema. Zato nam gerontološki centri predstavljaju prve brane kada je u pitanju širenje ove infekcije, ne samo na opštu populaciju nego, pre svega, za popunjenost zdravstvenog sistema – istakla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je pozvala građane na solidarnost sa zaposlenima u gerontološkim centrima, koji, kako je rekla, obavljaju težak i mukotrpan posao, dodatno otežan trenutnim okolnostima.

– U toku 2020. godine, Gerontološkom centru u Novom Sadu raspodeljeno je oko 80 miliona dinara koji su uloženi u namenska adaptiranja ustanove, za medicinsku opremu, nameštaj i sve drugo što je bilo potrebno. Naravno da i naredne godine nameravamo da podržavamo rad ustanova socijalne zaštite da bi se, pre svega, obezbedio bolji kvalitet života korisnika usluga, ali i uslova rada zaposlenih u tim ustanovama – napomenula je Darija Kisić Tepavčević, dodavši da se država i posle osam meseci uspešno bori s epidemijom, najviše zahvaljujući zdravstvenim i radnicima u ustanovama socijalne zaštite.


Najgori dan do sada

S više od 300 inficiranih, petak je bio najgori dan do sada  prokomentarisao je danas gradonačelnik Miloš Vučević epidemiološku situaciju u Novom Sadu.

Kako je naveo, Komunalna milicija, inspekcija, policija i Poreska uprva, u petak uveče kontrolisali su ugostiteljske objekte, od kojih su dva radila van radnog vremena.

– Poreska uprava je ušla u proceduru, mislim da će zatvoriti te objekte na izvestan period, biće pisani prekršajni nalozi. Ako nema naše solidarnosti i razumevanja da u najvećoj meri zavisi od nas kako ćemo kontrolisati situaciju, onda je sve uzaludno. Nije poneta u kaznama, nego je poenta da čuvamo naše zdravlje i živote, ali i ekonomiju – istakao je juče Miloš Vučević.


Gradonačelnik Vučević zahvalio se na podršci Ministarstva Gerontološkom centru i čestitao zaposlenima i rukovodstvu na odlikovanju.

– Dosta toga je investirano ovde, samo Novi Sad je u protekle četiri godine investirao više od 90 miliona dinara – rekao je Miloš Vučević. – Mi smo verni partner Geronotloškom centru u Novom Sadu kroz naše razne programe, kroz našu Upravu za socijalnu zaštitu. U buyetu za 2021. godinu spremili smo 110 miliona za razne programske aktivnosti Gerontološkog centra, ne gledajući čija je to nadležnost, već nam je namera bila da najstariji sugrađani dobiju najbolju socijalnu zaštitu, pre svega kroz rad 19 klubova penzionera. Gotovo svake godine otvarali smo nove, u Budisavi se rekonstruiše, u Kaću se gradi novi, trebalo bi da bude izgrađen i u Ledincima.

Direktorka GC „Novi Sad” Slavica Škrbić istakla je da u najstarijem objektu te ustanove u Futogu ima mesta za 268 korisnika.

– Naredne godine nama sledi obnova licence, a objekat, u stanju u kakvom je bio pre renoviranja, ne bi prošao – naglasila je Slavica Škrbić. – Sada smo, zahvaljujući novcu Pokrajine i Ministarstva, uspeli da prilagodimo naš objekat strukturalnim standardima i naredne godine očekujemo da nećemo imati problema tokom licenciranja. Potpuno je obnovoljen Stari dvorac, proširena je trpezarija, sanitarni čvorovi prilagođeni su broju korisnika, tako da je to sada objekat koji ispunjava sve standarde.

Ona je dodala da je Prihvatilište za beskućnike renovirano pre dve godine, da ima mesta za 60 osoba i da je, s najboljim uslovima u regionu, spremno za prihvat korinsika tokom zime. Kazala je i da su trenutno posete u GC „Novi Sad” obustavljene, dok se ne izmeni instrukcija Ministarstva.

– Trenutno nismo u mo­gu­ćnosti da organizujemo posete jer postoji instrukcija Ministarstva koja kaže da ispod 18 stepeni ne smemo izvoditi korinsike. Tokom prethodnog perioda, po rasporedu koji je unapred dogovoren sa srodnicima, izvodili smo jednog po jednog korisnika na 15 minuta i omogućavali srodnicima da ih vide bez kontakta. To sada nije moguće, pošto je vreme hladnije, ali očekujemo korekciju instrukcije i mi ćemo se prilagoditi – kazala je Slavica Škrbić, dodavši da su korisnicima obezbedili i mogućnost video-poziva.    

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar