broken clouds
17°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Драматично, Аустрија на корак од другог локдауна

29.10.2020. 15:26 15:29
Пише:
Фото: pixabay.com

БЕЧ: Аустрија се налази у драматичној ситуацији због експоненцијалног раста броја новозаражених, што може водити ка преоптерећењу здравственог система, поручили су данас канцелар Себастијан Курц и министар здравља Рудолф Аншобер додајући да влада неће дозволити да лекари буду у ситуацији да одлучују ко ће да преживи, а ко да умре.

Курц је, након разговора са експертима о капацитетима здравства, рекао да је Европа суочена са интензивним другим таласом, на који се рачунало, али који је снажно „запљуснуо“ континент.



У Аустрији тренутно постоји тенденција раста према којој се број новозаражених на недељном нивоу удвостручује.



„Имамо срећом одлично припремљен здравствени систем, са бољим него у многим другим земљама, али ипак и тако добар систем има ограничене капацитете“, објаснио је Курц.



Подсетио је да је још пре две недеље рекао, а те прогнозе су данас потврдили стручњаци, да код броја од 6.000 новозаражених на дневном нивоу може доћи до преоптерећења капацитета здравственог система.



„То не значи само да би тада биле одложене планиране операције, већ у екстремним случајевима и да лекари морају одлучити коме ће пружити какву помоћ“, рекао је канцелар.



Казао је да је неопходно да се реагује, те најавио да ће разговарати са социјалним партнерима и представницима покрајина, ако и председником Аустрије, а да ће онда информисати грађане о новим мерама.



Курц није желео да говори о детаљима мера, рекавши да влада неће дозволити да земља буде у ситуацији да грађани не могу да добију потребну медицинску негу.



„То не би погодило само ковид пацијенте, већ и све остале. Наш приступ је јасан - такви ситуацију нећемо дозволити и зато припремамо даље кораке“, нагласио је он.



Курц је рекао да је срећа да су прогнозе за сада тачне, али да се не може тачно рећи којег дана ће се прекорачити проблематична ганица, те да треба бити припремљен за ту фазу.



Замолио је грађане да се током наредних празничних дана удрже од славља и окупљања, јер је познато да се вирус шири контактима.



Министар здравља рекао је да је ситуација у целој Европи драматична, а тако и у Аустрији.



„Ситуација је драматична, а имамо и померање старосне структуре међу оболелима, те су сада они старији од 85 постали друга група. Актуелне прогнозе су алармирајуће, јер показују даљи тренд раста“, казао је он додајући да актуелна прогноза показује да ће се до краја идуће недеље достићи број од 5.800 заражених у једном дану.



Казао је да би наставак тренда довео средином новембра до прекорачења капацитета на интензивној нези.



Директор здравствене организације „Здравље Аустрија“ (Гесундхеит Osterreich) Хервиг Остерман навео је да од 100 новозаражених, актуелно, једна особа доспева на интензивну негу, а тамо остаје у просеку 12,5 дана.



Навео је да тренутно има „само“ 250 ковид пацијената на интензивној нези, и да број стално расте.



Средином новембра, каже, очекује се између 400 и 500 ковид пацијената на интензивној нези, што, додаје, води ка томе да се више не може говорити о нормалном раду у тим болничким јединицама.



Према његовим речима у Аустрији има око 1.800 кревета на интензивној нези, од којих је актуелни капацитет за ковид пацијенте на око 700.



Директор установе „Интензивна медицина“ Клаус Маркшталер рекао је да, иако је интензивна медицина у Аустрији одлично опремљена, за пандемију није била припремљена.



Према његовим речима на то се може реаговати на два начина - смањењем притиска на интензивну негу, или проширењем интензивних капацитета, што краткорочно није могуће, јер је за то потребно више месеци и година, псосто то не предвиђа само орпему, већ и обуку особља.



„Живимо у једном од најбољих здравствених система света, али и он може бити доведен до својих граница, када више не би било могуће да се сваком појединцу пружи најбоља нега“, рекао је он.

Аутор:
Пошаљите коментар