light snow
-1°C
23.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Спуштена завеса на овогодишњу манифестацију „Food Planet”

22.10.2020. 08:23 08:32
Пише:
Фото: pixabay.com

Част да затворе овогодишњи фестивал хране „Фоод Планет”, који је данима на платоу Спенса привлачио многобројне знатижељнике, имали су Црногорци.

Ко једном проба њихов качамак, то не заборавља. Ко једном осети укус његушког пршута или сира, пљеваљског или лиснатог сира, тај зна због чега је укус црногорске кухиње посебан и другачији, што се потврдило и овог пута.  Кроз историју, на територији Црне Горе преплитали су се утицаји италијанске, турске и европске кухиње и до данас тај утицај направио је бројне специјалитете који, у комбинацији с климом и ваздухом у Црној Гори, чине јединствен укус. За Црногорце се каже да су изузетно добри домаћини, а њихова богата трпеза никога не оставља равнодушним.

Представљању своје земље присуствовао је и амбасадор Црне Горе Тарзан Милошевић, а након културно-уметничког програма, посетиоци су били у прилици да дегустирају црногорске специјалитете.

Присутне је поздравио песник Љубиша Војиновић, а затим се, у име Удружења Црногораца Новог Сада, публици обратио Станко Поповић. Певачка група КУД „Светозар Марковић” из Новог Сада дала је догађају посебан штимунг, а програм су уприличили и првакиња у рецитовању Милица Радовић с Цетиња, и Филип Ђукановић, који је извео неколико песама Миладина Шобића.

Дан раније, на фестивалу се представила Јерменија, земља чија храна има оригиналан и зачињен укус. Бибер, тимијан, естрагон, мајчина душица, кумин, нана, разно поврће и бели лук се користе као основни зачини, а процењено је да за припремање хране јерменски кулинарски стручњаци користе око 300 врста дивљих трава и цвећа. Јерменско кулинарство широко користи говедину и овчетину, а ређе свињетину. Особено јерменско јело пуњено млевеним месом, пиринчем и слатким травама–толма, спрема се од свежег лишћа винове лозе у пролеће, а од јабука, дуња, патлиџана, паприка и парадајза у јесен.

Присутнима се обратио конзул Јерменије Предраг Томић, након чега је Анжела Недељковић извела трациционалну јерменску нумеру. Посетиоци су потом били у прилици да пробају нека традиционална јерменска јела као што су: лаваш крекери, хлеб са сиром, јерменски колач месхкенгоуџзов, јерменске тулумбе, назок и кох.

Фестивал је посетила и доскорашња председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која се на једном од штандова поновила крзненим папучама.

„Планет Food” је организовало Удружење грађана „Срцем за све”, у сарадњи с компанијама „Цолор медиа communications” и „Нинамедија”, а уз подршку Града Новог Сада – Градске управе за привреду.

        С. С.

Пише:
Пошаљите коментар