broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Самопреглед груди често није довољан ни код младих жена

18.10.2020. 12:18 12:23
Пише:
Извор: Професорка др Викторија Вучај Ћириловић Фото: Генесис

Девојке млађе од 30 година углавном сматрају да су сувише младе за превентивне прегледе груди, те раде самопреглед и мисле да је то довољно.

Кроз праксу се ипак показује како и девојке од 25 година већ могу да имају карцином дојке, па чак и да он не буде у почетном стадијуму.

- Када им приликом редовних гинеколошких прегледа предложимо да ураде и контролу груди, испостави се да су наше сумње биле оправдане. У последње време често нам долазе младе девојке неке од њих млађе од 25 година, код којих је карцином дојки узнапредовао - упозорава специјалиста радиологије, субспецијалиста онкологије и стручни консултант у болници Специјалне гинеколошке болнице „Генесис“ професорка др Викторија Вучај Ћириловић и саветује да девојке до 30. године треба да ураде први ултразвучни преглед, након чега се он ради једном годишње.

Код девојака које имају позитивну породичну анамнезу, са ултразвучним прегледима се започиње и раније, као и код оних које узимају хормонске контрацептивне таблете.- Са мамографским прегледима се започиње након 40. године, такозвана базна мамографија, а затим се надаље наизменично обављају мамографски и ултразвучни прегледи - каже др Вучај Ћириловић.

Самопреглед би требало да се ради већ од пубертетског узраста, а подразумева детаљан преглед дојки палпацијом, односно опипавањем, са циљем да се искључи постојање квржица или  удубљења у самој дојци, или присутан исцедак или промене брадавице, као и промене на кожи дојки.

Уколико је уредан налаз самопалпацијом, не значи да не треба отићи на редован, контролни преглед дојки, а груди млађих пацијенткиња због своје грађе идеалне су за преглед ултразвуком јер имају гушћу структуру.


Једним заказивањем, више прегледа

- Због велике инциденце карцинома дојке,  болница „Генесис“ покреће иницијативу да се превентивни прегледи дојки на нивоу примарне здравствене заштите вежу уз превентивне прегледе на рак грлића материце. На тај начин би се пацијенткињама обезбедио лакши приступ прегледу, јер би се све радило једним заказивањем прегледа. Такође, покрећемо иницијативу за проверу плодности младих жена, да одређивање АМХ хормона и ултразвучни преглед јајника буде саставни део превентивног прегледа на нивоу примарне здравствене заштите, такође због све већег проблема плодности младих жена, као и да прегледи груди буду обавезни и за парове који улазе у процес вантелесне оплодње - најављује проф. др Вучај Ћириловић.


- На ултразвуку можемо да разликујемо цисте од солидарних тумора. Препоручује се код жена које имају густо жлездано ткиво, јер је у овом случају мамографија мање осетљива метода у откривању туморних сенки. Ултразвук открива евентуалне патолошки увећане лимфне чворове у пазушној или јами изнад кључне кости, на врату - наводи др Вучај Ћириловић и напомиње како је рано откривање од изузетне важности, јер што пре се открију промене на грудима, шансе за излечење су велике, веће од 90 одсто.

Према њеним речима, кроз праксу се свакодневно уверавају какву снагу има превенција, уколико се користи на време.

- Тако овог октобра имамо промоцију породичних прегледа „Поведите маму на мамографију, а ви урадите ултразвук дојки -с фокусом на младе девојке између 25 и 35 година - каже Вучај Ћириловић.

Уколико постоји болест најбоље је да се она открије на време, у што ранијој фази, јер тада је излечење могуће.

Љубица Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Покрајинска влада наставља борбу против рака дојке

Покрајинска влада наставља борбу против рака дојке

10.09.2020. 11:09 11:11
Иновативну терапију за метастатски рак дојке чека 2/3 жена

Иновативну терапију за метастатски рак дојке чека 2/3 жена

07.09.2020. 15:41 15:44
Војвођанско здравље: Карцином дојке најчешћи тумор

Војвођанско здравље: Карцином дојке најчешћи тумор

26.11.2017. 09:13 09:30