broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нови Сад, Сремска Митровица и Зрењанин чекају одлуку о градоначелнику

24.08.2020. 12:21 12:23
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

У Војводини су у петак одржане констутативне седнице градских и општинских парламената.

Потврђени су одборнички мандати, изабрани председници, потпредседници и секретари и готово све локалне самоуправе, осим градова Нови Сад, Сремска Митровица и Зрењанин, добиле су ново руководство које ће у наредне четири године водити свој град и своју општину.

Новосадска извршна власт, како је то актуелни градоначелник Милош Вучевић најавио новинарима, биће конституисана у наредних месец дана. На првој седници новог сазива Скупштине града Новог Сада за председницу парламента је изабрана кандидаткиња Српске напредне странке Јелена Маринковић Радомировић, која је била одборница у два мандата.

– Почаствована сам што сам изабрана за председницу Скупштине града Новог Сада, града у којем сам рођена и одрасла – поручила је Јелена Маринковић Радомировић. – Трудићу се да оправдам поверење. Сигурна сам у то да ћемо сарађивати у духу демократије, да ћемо износити конструктивне предлоге, да ће скупштински дом одисати демократијом, толеранцијом, културом, где ћемо, без обзира на различита мишљења, поштовати сваког.


Нови председници општина

Новог председника општине има више општина у Војводини, међу којима су Србобран, Бачка Топола, Темерин, Oyaci, Врбас, Беочин, Бачки Петровац и Апатин. На челу општине Србобран је 29-годишњи Радивој Дебељачки, мастер политиколог, досадашњи члан Општинског већа и истакнути члан Општинског одбора Српске напредне странке. За његову заменицу изабрана је 28-годишња Милица Зарић, дипломирана економисткиња, која на то место долази с позиције директора Дома културе. У Бачкој Тополи је нови председник општине Адриан Сатмари, док је његов заменик постао досадашњи председник општине Габор Кислиндер, обојица из СВМ-а. Нови председник општине Темерин је Младен Зец из СНС-а, који је у прошлом сазиву био члан општинског већа за здравство и социјалну заштиту. У Oyacima, после конститутивне седнице, одржана је и друга седница новог сазива локалног парламента на којој је за председника општине изабран Горан Николић из Oyaka, који је био посланик у Скупштини Републике Србије од 2016. до 2020. године. На његов предлог, за заменика председника општине изабрана је Дејана Салај из Oyaka. Конституисањем Скупштине општине и избором извршних органа власти престао је и мандат Привременог органа општине Oyaci. На конститутивној седници Скупштине општине Врбас за председника општине је изабран Предраг Ројевић, док је Милан Глушац, који је до сада обављао функцију председника Привременог органа општине Врбас, изабран за његовог заменика. 

Чока: Стана Ђембер поново води општину

На конститутивној седници Скупштине општине Чока за председника општине изабрана је Стана Ђембер (СНС), која је на челу општине била у prеthodnom четворогодишњем мандату, а за њеног заменика изабран је Михајло Поповић (СНС). За председника СО изабран је Тибор Олај (СВМ), док је аменик др Ивана Наумов (СНС), а за секретара скупштине постављен је Золтан Тот. У Општинско веће изабрани су Светлана Радин за област привреде и пољопривреде, Радован Будовалчев за сарадњу са месним заједницама, Златомир Рајић за нациналне  мањине (сви су из СНС-а), док је Роберту Јакша поверена област економског развоја и пројеката, а Јаношу Тертеију област међународне сарадње и културе (обојица су из СВМ-а).    

М. Мр.


У њеној биографији се наводи да је по звању дипломирана економисткиња – мастер и да је запослена у „Новосадском сајму”, где обавља функцију извршне директорке за интегрисане маркетинг-комуникације. Јелена Маринковић Радомировић је трећа жена на челу новосадског градског парламента. Пре ње, крајем јуна 2012. године за председницу Скупштине била је изабрана Александра Јерков, тада чланица ЛСВ-а, али је на тој функцији остала само осам месеци јер је дошло до прекомпоновања градске власти. Друга председница градског парламента од 2015. до 2016. године била је Јелена Црногорац, одборница Јединствене Србије, после смене Синише Севића из СПС-а.

И за потпредседницу новосадског градског парламента је изабрана жена. На ту функцију је на конститутивној седници поново изабрана Бранка Бежанов из ПОКС-а. Свакако је добра је вест да жене у све већем броју улазе у одборничке и посланичке клупе и да све више жена долази и на руководећа места у општинама и градовима. Тако је, примера ради, у петак, на првој седници новог сазива општинског парламента у Апатину, за председницу општине изабрана 32-годишња Дубравка Кораћ, чланица СНС-а, која је једна од најмлађих председника општина, не само у Војводини него и у Србији. По занимању је мастер психологије, у prеthodnom мандату била је заменица председника општине. Жену на челу општине први пут у историји добили су и Беочин и Бачки Петровац. У Беочину је на ту функцију изабрана Мирјана Малешевић Милкић из СПС-а, а у Бачком Петровцу 41-годишња предузетница Јасна Шпрох из СНС-а. И град Вршац има градоначелницу. На ту функцију је поново изабрана Драгана Митровић из СНС-а. Током prеthodnog мандата као градоначелница предводила је градску администрацију која је успела да спроведе buyеtsku консолидацију, знатно смањи јавни дуг Града Вршца и започне тренд смањења незапослености, а највећа јавна институција у граду, ЈКП „Други октобар”, враћена је у оквире закона. Први мандат Драгане Митровић обележила је реализација великог броја капиталних пројеката који су изменили изглед града Вршца, а чиме је знатно подигнут квалитет живота грађана. Најзаслужнија је за враћање поверења грађана у градске институције.

Апсолутни победник парламентарних избора у Србији, листа „Александар Вучић – За нашу децу”, има већину у свим локалним парламентима, изузев Беочина, Бачке Тополе, Кањиже и Сенте. У Беочину, где су само СПС и СНС ушли у парламент, социјалисти имају једног одборника више од СНС-а, а у Бачкој Тополи, Кањижи и Сенти Савез војвођанских Мађара. За нове сазиве локалних парламента карактеристично је да с изборне листе СНС-а одборнички мандат има велики број младих и велики број жена, како је то и било најављено уочи избора. Новина је и промена градоначелника и председника општина у више војвођанских места. Од градова, нове градоначелнике су добили Суботица, Сомбор, Кикинда и Панчево. У Новом Саду, Сремској Митровици и Зрењанину се чека одлука о градоначелнику и извршној власти. Очекује се да ће се то догодити у наредних неколико недеља, након договора политичких странака о томе ко ће чинити будућу градску власт у тим градовима.

У Суботици је нови градоначелник 53-годишњи Стеван Бакић, директор „Електродистрибуције” у Суботици, који је у prеthodnom сазиву био председник одборничке групе СНС-а. Бакић је на функцију градоначелника Суботице заменио страначког колегу Богдана Лабана. У Сомбору је нови градоначелник Антонио Ратковић с листе СНС-а, док ће Душанка Голубовић, која је до избора била на челу града, сада обављати функцију секретара Скупштине. И Кикинда је добила новог градоначелника. Први човек града је Никола Лукач, досадашњи начелник Севернобанатског округа, који је на функцији градоначелника заменио свог страначког колегу из СНС-а Павла Маркова. У Панчеву је нови градоначелник 34-годишњи Александар Стевановић, директор ЈКП „Хигијена”, који је од маја 2016. до септембра 2017. био члан Градског већа задужен за ресор стамбено-комуналних послова и саобраћаја. 

Е. Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар