Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi Sad, Sremska Mitrovica i Zrenjanin čekaju odluku o gradonačelniku

24.08.2020. 12:21 12:23
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U Vojvodini su u petak održane konstutativne sednice gradskih i opštinskih parlamenata.

Potvrđeni su odbornički mandati, izabrani predsednici, potpredsednici i sekretari i gotovo sve lokalne samouprave, osim gradova Novi Sad, Sremska Mitrovica i Zrenjanin, dobile su novo rukovodstvo koje će u naredne četiri godine voditi svoj grad i svoju opštinu.

Novosadska izvršna vlast, kako je to aktuelni gradonačelnik Miloš Vučević najavio novinarima, biće konstituisana u narednih mesec dana. Na prvoj sednici novog saziva Skupštine grada Novog Sada za predsednicu parlamenta je izabrana kandidatkinja Srpske napredne stranke Jelena Marinković Radomirović, koja je bila odbornica u dva mandata.

– Počastvovana sam što sam izabrana za predsednicu Skupštine grada Novog Sada, grada u kojem sam rođena i odrasla – poručila je Jelena Marinković Radomirović. – Trudiću se da opravdam poverenje. Sigurna sam u to da ćemo sarađivati u duhu demokratije, da ćemo iznositi konstruktivne predloge, da će skupštinski dom odisati demokratijom, tolerancijom, kulturom, gde ćemo, bez obzira na različita mišljenja, poštovati svakog.


Novi predsednici opština

Novog predsednika opštine ima više opština u Vojvodini, među kojima su Srbobran, Bačka Topola, Temerin, Oyaci, Vrbas, Beočin, Bački Petrovac i Apatin. Na čelu opštine Srbobran je 29-godišnji Radivoj Debeljački, master politikolog, dosadašnji član Opštinskog veća i istaknuti član Opštinskog odbora Srpske napredne stranke. Za njegovu zamenicu izabrana je 28-godišnja Milica Zarić, diplomirana ekonomistkinja, koja na to mesto dolazi s pozicije direktora Doma kulture. U Bačkoj Topoli je novi predsednik opštine Adrian Satmari, dok je njegov zamenik postao dosadašnji predsednik opštine Gabor Kislinder, obojica iz SVM-a. Novi predsednik opštine Temerin je Mladen Zec iz SNS-a, koji je u prošlom sazivu bio član opštinskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu. U Oyacima, posle konstitutivne sednice, održana je i druga sednica novog saziva lokalnog parlamenta na kojoj je za predsednika opštine izabran Goran Nikolić iz Oyaka, koji je bio poslanik u Skupštini Republike Srbije od 2016. do 2020. godine. Na njegov predlog, za zamenika predsednika opštine izabrana je Dejana Salaj iz Oyaka. Konstituisanjem Skupštine opštine i izborom izvršnih organa vlasti prestao je i mandat Privremenog organa opštine Oyaci. Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Vrbas za predsednika opštine je izabran Predrag Rojević, dok je Milan Glušac, koji je do sada obavljao funkciju predsednika Privremenog organa opštine Vrbas, izabran za njegovog zamenika. 

Čoka: Stana Đember ponovo vodi opštinu

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Čoka za predsednika opštine izabrana je Stana Đember (SNS), koja je na čelu opštine bila u prethodnom četvorogodišnjem mandatu, a za njenog zamenika izabran je Mihajlo Popović (SNS). Za predsednika SO izabran je Tibor Olaj (SVM), dok je amenik dr Ivana Naumov (SNS), a za sekretara skupštine postavljen je Zoltan Tot. U Opštinsko veće izabrani su Svetlana Radin za oblast privrede i poljoprivrede, Radovan Budovalčev za saradnju sa mesnim zajednicama, Zlatomir Rajić za nacinalne  manjine (svi su iz SNS-a), dok je Robertu Jakša poverena oblast ekonomskog razvoja i projekata, a Janošu Terteiju oblast međunarodne saradnje i kulture (obojica su iz SVM-a).    

M. Mr.


U njenoj biografiji se navodi da je po zvanju diplomirana ekonomistkinja – master i da je zaposlena u „Novosadskom sajmu”, gde obavlja funkciju izvršne direktorke za integrisane marketing-komunikacije. Jelena Marinković Radomirović je treća žena na čelu novosadskog gradskog parlamenta. Pre nje, krajem juna 2012. godine za predsednicu Skupštine bila je izabrana Aleksandra Jerkov, tada članica LSV-a, ali je na toj funkciji ostala samo osam meseci jer je došlo do prekomponovanja gradske vlasti. Druga predsednica gradskog parlamenta od 2015. do 2016. godine bila je Jelena Crnogorac, odbornica Jedinstvene Srbije, posle smene Siniše Sevića iz SPS-a.

I za potpredsednicu novosadskog gradskog parlamenta je izabrana žena. Na tu funkciju je na konstitutivnoj sednici ponovo izabrana Branka Bežanov iz POKS-a. Svakako je dobra je vest da žene u sve većem broju ulaze u odborničke i poslaničke klupe i da sve više žena dolazi i na rukovodeća mesta u opštinama i gradovima. Tako je, primera radi, u petak, na prvoj sednici novog saziva opštinskog parlamenta u Apatinu, za predsednicu opštine izabrana 32-godišnja Dubravka Korać, članica SNS-a, koja je jedna od najmlađih predsednika opština, ne samo u Vojvodini nego i u Srbiji. Po zanimanju je master psihologije, u prethodnom mandatu bila je zamenica predsednika opštine. Ženu na čelu opštine prvi put u istoriji dobili su i Beočin i Bački Petrovac. U Beočinu je na tu funkciju izabrana Mirjana Malešević Milkić iz SPS-a, a u Bačkom Petrovcu 41-godišnja preduzetnica Jasna Šproh iz SNS-a. I grad Vršac ima gradonačelnicu. Na tu funkciju je ponovo izabrana Dragana Mitrović iz SNS-a. Tokom prethodnog mandata kao gradonačelnica predvodila je gradsku administraciju koja je uspela da sprovede buyetsku konsolidaciju, znatno smanji javni dug Grada Vršca i započne trend smanjenja nezaposlenosti, a najveća javna institucija u gradu, JKP „Drugi oktobar”, vraćena je u okvire zakona. Prvi mandat Dragane Mitrović obeležila je realizacija velikog broja kapitalnih projekata koji su izmenili izgled grada Vršca, a čime je znatno podignut kvalitet života građana. Najzaslužnija je za vraćanje poverenja građana u gradske institucije.

Apsolutni pobednik parlamentarnih izbora u Srbiji, lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu”, ima većinu u svim lokalnim parlamentima, izuzev Beočina, Bačke Topole, Kanjiže i Sente. U Beočinu, gde su samo SPS i SNS ušli u parlament, socijalisti imaju jednog odbornika više od SNS-a, a u Bačkoj Topoli, Kanjiži i Senti Savez vojvođanskih Mađara. Za nove sazive lokalnih parlamenta karakteristično je da s izborne liste SNS-a odbornički mandat ima veliki broj mladih i veliki broj žena, kako je to i bilo najavljeno uoči izbora. Novina je i promena gradonačelnika i predsednika opština u više vojvođanskih mesta. Od gradova, nove gradonačelnike su dobili Subotica, Sombor, Kikinda i Pančevo. U Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu se čeka odluka o gradonačelniku i izvršnoj vlasti. Očekuje se da će se to dogoditi u narednih nekoliko nedelja, nakon dogovora političkih stranaka o tome ko će činiti buduću gradsku vlast u tim gradovima.

U Subotici je novi gradonačelnik 53-godišnji Stevan Bakić, direktor „Elektrodistribucije” u Subotici, koji je u prethodnom sazivu bio predsednik odborničke grupe SNS-a. Bakić je na funkciju gradonačelnika Subotice zamenio stranačkog kolegu Bogdana Labana. U Somboru je novi gradonačelnik Antonio Ratković s liste SNS-a, dok će Dušanka Golubović, koja je do izbora bila na čelu grada, sada obavljati funkciju sekretara Skupštine. I Kikinda je dobila novog gradonačelnika. Prvi čovek grada je Nikola Lukač, dosadašnji načelnik Severnobanatskog okruga, koji je na funkciji gradonačelnika zamenio svog stranačkog kolegu iz SNS-a Pavla Markova. U Pančevu je novi gradonačelnik 34-godišnji Aleksandar Stevanović, direktor JKP „Higijena”, koji je od maja 2016. do septembra 2017. bio član Gradskog veća zadužen za resor stambeno-komunalnih poslova i saobraćaja. 

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar