light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

“ДНЕВНИК” на лицу места: У берби лаванде код Зимоњића

22.06.2020. 12:21 12:25
Пише:
Извор: Берба лаванде заинтересовала и одушевила посетиоце 

КАЊИЖА: Лаванда је процветала на плантажи Елвире Нађ из Кањиже, која се налази у близини насеља Зимоњић, а власница је први пут минулог викенда уприличила бербу за посетиоце.

На северу Бачке и региону Потисја, такође и још неким војвођанским местима постоје плантаже ове лековите и украсне биљке.

- Засад лаванде на нешто више од пола хектара негујемо већ шест година, па смо отворили наше имање и плантажу лаванде за посетиоце, да сви који овуда пролазе или хоће да дођу, могу учествовати у берби и сазнати нешто више о овој вишеструко корисној биљци. Лаванда се више узгаја у топлијем медитеранском подручју, али добро се примила и код нас - каже Елвира Нађ.

Власницу су многи потражили изражавајући жељу да посете плантажу, па је за само неколико дана успела да им приушти леп угођај, али и да их саветује како се обавља берба, што је и разумљиво јер у томе посетиоци немају искуства. Берба је у ствари исправна ако се сечење врши до самог дрвенастог дела жбуна.

Посетиоци су могли у суботу и недељу да уживају у лепоти лаванде, да је беру с тим да купују једну папирну врећицу и колико може у њу да стане понесу кући. Тимеа Тот из Орома је искористила прилику да са друштвом доживи бербу.

- Осећај је заиста изузетан, а букете лаванде коју смо набрале ставићемо у вазе у собе, тако да ћемо и код куће уживати - каже Тимеа Тот.

Првим искуством у берби презадовољна је била фудбалерка “ТСЦ”-а из Кањиже Река Шоти и други посетиоци, међу њима и шестогодишња Лара Андрашић, којој се свиђа што се од лаванде може свашта правити. 

Поред тога понуђени су им сви производи које чланови породице у домаћој радиности праве од лаванде од уља, сапуна, платнене врећице напуњене овом биљком, луткице и букете, до разних декорација, између осталог и шешире за даме украшене лавандом.

- Посетиоци које смо успели да заинтересујемо могу и само да седну и само да уживају окружени лавандом и овим прелепим призором - објашњава власница плантаже Елвира Нађ. -  Ово поднебље и баш ово парче земље уз салаш, толико ме подсећало на пределе Провансе у Француској, тако да сам рекла себи да морам да засадим лаванду и имам тако нешто.

Елвира се уверила да ово поднебље и парче земље које је претворила у плантажу лаванде, потпуно дозвољавају да лаванда може јако лепо да цвета и улепшава овај потиски предео крај пута Кањижа-Сента.

- Лаванда се код нас може брати једном годишње, насупрот медитеранског подручја поред мора где има и две бербе, али наша клима је ипак континентална и то не дозвољава- каже Елвира.     

Берба лаванде је од средине јуна па до почетка јула, када цвета. У зависности за шта хоћемо да је користимо беремо је од почетка до пуног цветања. На нашој плантажи лаванду беремо ручно, зато што површина није толико велика да има потребе да се обавља машински. Уствари, окопавање, кошење траве између редова, бербу и све неопходне послове радимо ручно - напомиње Елвира Нађ. -Породично се доста ангажујемо и залажемо у свему што правимо од лаванде, а продаја иде на разним вашарима и манифестацијама. Већ се прилично зна да се бавимо лавандом, тако да заинтересовани долазе да пазаре и код куће. Успевамо некако све да продамо.


Све више лаванде у Војводини

Од Елвире Нађ сазнајемо да је код нас у последње време лаванде све више, али када се упустила у ову лепу и корисну авантуру, била је реткост.

- Пошто лаванда воли песковито земљиште, има засада у атару Хоргоша и других места на подручју Суботичко-хоргошке пешчаре, мада гаји се и у атару Сенте где је земљиште скроз другачије - додаје Нађ. - Иако се лаванда узгаја све више пуно њих не познају ову биљку. Лаванда је јако лековита и ароматична биљка, користи се и као зачин или за чај, тера инсекте, а њен мирис опушта, може да се користи у козметиц, а најпознатија је да примена уља лаванде за ароматерапију.


Од наше саговорнице сазнајемо да не намеравају ширити засад, јер су проценили да им је ова површина довољна, а више би волели да наши људи што више упознају лаванду, коју су људи познавали и користили њено уље већ у древном Египту.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Уговори о садњи лаванде у срцу Бачке

Уговори о садњи лаванде у срцу Бачке

03.03.2020. 08:58 09:00